Witaj Ewo.
Piękna posiadłość. Ach jak ja bym chciała mieć takie pole do popisu.
Mam dla Ciebie kilka propozycji.
1. ziemię na skalniak przykryć czarną folią i w jesieni będzie gotowa do nasadzeń skalniakowych. Pod folią bez dostępu światła wszystkie chwasty zginą, kiełkujące nasiona także. To co po nich zostanie, to nawóż. Wystarczy przekopać, usunąć zbędne gałązki i resztki i gotowe.
2. beton można przykryć płytkami chodnikowymi lub bardziej dekoracyjnymi, starymi cegłami i odpadami kamiennymi z firmy kamieniarskiej albo zrobić podest drewniany. Można nad tą powierzchnią zrobić fantazyjne zadaszenie kryte słomą lub deskami lub innym materiałem budowlanym. Pod nim może być kącik gościnny ze stołem i krzesłami. Po bokach kratki zpowojnikami, różami i innymi pnączami.
3. drzewa w sadzie możesz przycinać sama, kupując książkę o tematyce sadowniczej, jabłonie i grusze można ciąć cały rok.
4. zrób plan ogólny nanosząc powierzchnię ogrodu na papier / w odpowiedniej skali / z uwzględnieniem budynków i nasadzeń, które pozostaną. Dobry plan to połowa sukcesu.
5. wyprzedaj niepotrzebne iglaki a będziesz miała pieniądze na zakup roślin lub zakup niezbędnego sprzętu. Ogrodnicze sklepy z pewnością kupią tak dorodne iglaki. Pomiędzy nie wysadż np. brzozy, modrzewie lub inne a w przeciągu kilku lat będziesz zbierać w swoim lesie grzyby.
6. nie wycinaj drzew z sadu ale przytnij lub daj przyciąć fachowcom a odwdzięczą się pięknymi owocami. Wystarczy tylko dobrze je nawieżć.
Jeśli masz jakiś problem pisz a z pewnością wielu forumowiczów będzie służyć Ci radą.
Pozdrawiam i życzę radości i sukcesów w tworzeniu ogrodu swoich marzeń.
![Laughing :lol:](./images/smiles/icon_lol.gif)