Drzewo w kostce brukowej

Drzewa ozdobne
Awatar użytkownika
dtlissa
200p
200p
Od: 29 mar 2007, o 22:23
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Drzewo w kostce brukowej

Post »

lisiczka pisze:Witajcie - ja i mąż zdecydowaliśmy się na - kostkę brukową nostalit - wokół domu. Ale postanowiliśmy przed oknami w sporej odległości od domu zrobić dwa duże koła w kostce aby w nich posadzić drzewa i krzewy. Ponieważ jest to otwarta przestrzeń nasłoneczniona najchętniej posadzilibyśmy drzewa - po jednym w każdym kole tak aby w przyszłości dawało cień.
Może podpowiecie mi jakie drzewa nie uszkodzą nam korzeniami kostki i stworzą ładny parasol ? Chciałabym aby było to drzewo które urośnie do góra 2-3 m.
troszke trudno - znalezc drzewo na 2-3 metry dajace cien ( ta wyskosc jest dobra wysokoscia ale dla krzakow, nie dla drzew :wink: )
polecam drzewa o dosc regularnej, kulistej koronie, ktore powinny dac pozadany cien i pelnic funkcje parasola rownoczesnie:

klon zwyczajny "globosum"
klon zwyczajny " royal red"
klon jawor "brilliantissimum"
surmia "nana"
jesion wyniosly "nana"
wisnia pilkowana "shirofugen" - pieknie kwitnie, z tego slynie Japonia ( kraj kwitnacej wisni...)
wisnia pilkowana " kanzan"
jarzab maczny " magnifica"
robinia akacjowa "umbraculifera"
Awatar użytkownika
nemo56
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 18 sie 2005, o 15:16

Post »

A może wystarczy piękny lilak? (bez)
Prawidłowo prowadzony wygląda bardzo efektownie.

Ja mam akurat w kostce morelę
Pięknie rozrośniętą.
Jakub . . . . .
hanka_zewsi
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 1 lip 2007, o 13:47

Post »

ale mnie ta katalpa natchnęła nadzieją :) czyli jest szansa, że moja posadzona w ubiegłym roku też kiedys taka wyrośnie.Ile to lat muszę czekać na taki okaz-zakładając , że doczekam :?
Awatar użytkownika
Daisy
1000p
1000p
Od: 11 lut 2008, o 22:39

Post »

Haniu, doczekasz :)

Ta katalpa ma 5 lat, jednak pień miała od razu taki wysoki, bo szczepiona na takim pniu była.Korona roczne przyrosty ma bardzo duże, przycinamy ją każdej zimy dosyć solidnie.
Uwaga, katalpy są wrażliwe na mączniaka niestety i muszę stosować opryski :(
Pozdrawiam serdecznie :) Ewa
Ogródek Daisy, cz.1, cz.2, cz.3,
aktualny
Awatar użytkownika
dtlissa
200p
200p

Post »

hanka_zewsi pisze:ale mnie ta katalpa natchnęła nadzieją :) czyli jest szansa, że moja posadzona w ubiegłym roku też kiedys taka wyrośnie.Ile to lat muszę czekać na taki okaz-zakładając , że doczekam :?
mozna kupic juz podrosniete drzewa, niektore centra ogrodnicze oferuja cos takiego.
Nie jest to wygorowana cena - 300 zl za okazy 3-4 metrowe ale wtedy ma sie szanse doczekac duzego drzewa ;-)
lisiczka
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 9 mar 2008, o 11:05

Post »

dtlissa pisze:
lisiczka pisze:Witajcie - ja i mąż zdecydowaliśmy się na - kostkę brukową nostalit - wokół domu. Ale postanowiliśmy przed oknami w sporej odległości od domu zrobić dwa duże koła w kostce aby w nich posadzić drzewa i krzewy. Ponieważ jest to otwarta przestrzeń nasłoneczniona najchętniej posadzilibyśmy drzewa - po jednym w każdym kole tak aby w przyszłości dawało cień.
Może podpowiecie mi jakie drzewa nie uszkodzą nam korzeniami kostki i stworzą ładny parasol ? Chciałabym aby było to drzewo które urośnie do góra 2-3 m.
troszke trudno - znalezc drzewo na 2-3 metry dajace cien ( ta wyskosc jest dobra wysokoscia ale dla krzakow, nie dla drzew :wink: )
polecam drzewa o dosc regularnej, kulistej koronie, ktore powinny dac pozadany cien i pelnic funkcje parasola rownoczesnie:

klon zwyczajny "globosum"
klon zwyczajny " royal red"
klon jawor "brilliantissimum"
surmia "nana"
jesion wyniosly "nana"
wisnia pilkowana "shirofugen" - pieknie kwitnie, z tego slynie Japonia ( kraj kwitnacej wisni...)
wisnia pilkowana " kanzan"
jarzab maczny " magnifica"
robinia akacjowa "umbraculifera"
Dziękuję za propozycje. Spodobał mi się klon zwyczajny, bardzo efektownie wygląda i korona tworzy parasol.
lisiczka
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 9 mar 2008, o 11:05

Post »

Zmiana planów ;) zastanawiam się nad Tamarix pentandra http://www.jagra.pl/Tamarix_pen/tamarix.htm Tamaryszek pięciopręcikowy.
Czy odpowiednio przycięty krzew ma szansę wyglądać jak drzewko ?
Awatar użytkownika
dtlissa
200p
200p

Post »

Raczej bardzo trudno - tamaryszek to krzak z natury i taki ma tez pokroj.
To nigdy nie bedzie drzewem pod ktorym bedzie mozna przejsc badz usiasc.
jeziorna
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 14 kwie 2012, o 22:45
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witam serdecznie

Moje pytanie dotyczy również drzewa , jakie ma rosnąc w otworze w kostce brukowej . Otwór na drzewo jest kwadratem o bokach jednego metra .
Jednak moje drzewo ma wyrosnąć naokoło 5 , góra 7 metrów .
Chciałabym , żeby miało koronę kulistą lub rozłożystą , a nie stożkową .
Myślę o oliwniku wąskolistnym, bo kolor liści bardzo mi odpowiada . Jednak jest jeden problem. Wody gruntowe są dość płytko i mam obawy , czy on ma tutaj szansę . Poza tym ciekawi mnie jaki ma system korzeniowy , bo obawiam się o kostkę i pobliski murek od ogrodzenia .
A może lepiej nada się tutaj inne drzewo ?
Naturalnie rosną u nas brzozy ,dęby i oczywiście najróżniejsze wierzby .
Jednak wolała bym coś innego .
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OZDOBNE, pnącza”