Reanimacja storczyka - czy dobra?

Jovanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 29 cze 2006, o 00:04
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Reanimacja storczyka - czy dobra?

Post »

A gdyby ...u nas poszukać :roll: ,bo opisywałam......
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 076#p85076
a w tym: jest opis,,tych co nie widzimy" .Bo, się nie ujawniają na powierzchni.
JOVANKA pisze:Przeważnie te korzeniowe sa mniejsze-ich charakterystyka,
..Wełnowce korzeniowe (Ripersia falcifera) - zwane popularnie mszycami korzeniowymi, są jednymi z najbardziej uciążliwych szkodników. Są trudne do wykrycia, gdyż żerują na korzeniach w suchym i przepuszczalnym substracie. Ciało szkodnika jest pokryte białym woskowym nalotem. Żerując snuje białe niteczki jak pajęczynę. Łatwo ten splot odróżnić od splotu korzonków, gdyż jest od nich bielszy.
Żerując w ukryciu, powodują osłabienie rośliny, żólknięcie liści i ogólnie...utratę wigorności rośliny.

Trudno nie spotkać przy przesadzeniu tych "osobników" - grasują blisko nasady korzeni w najbardziej
ukrytych miejscach.
Oczywiście , nie każdy storczyk musi mieć wełnowce korzeniowe. Ale, nie są rzadkim zjawiskiem.
Stąd. przy inspekcji korzeni zalecane są konieczne czynności / mycie,dezynfekcja/

- uważam, że przy podejrzeniu niezbędne jest zastosowanie pałeczek Prov.... i ...niestety ...czeka kolejna inspekcja w korzenie.
Stosowanie bardziej radykalnych śr.chemicznych jest niecelowe.

Pozdrawiam JOVANKA
IwonaC
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 14 sty 2012, o 15:06

Post »

Dziewczyny, dziękuję za odp.
No właśnie nic nie widziałam na korzeniach wcześniej, ale jak mówię ja KOMPLETNIE NIC nie wiem o tych kwiatach. Możliwe jest, aby to coś było w nowej ziemi? Owe coś, nie rusza się, nic się z tym nie dzieje -leży sobie na dnie. Przy świetle też nic nie robi, bo jak zapaliłam lapkę żeby owe coś dobrze obejrzeć, to nic się nie działo. Jutro zrobię inspekcję korzenia - gruntowną.
I jeszcze pytanie, czym najlepiej teraz obmyć korzenie żeby je dobrze zdezynfekować, a nie zrobić krzywdy?
Czy wsadzić storczyka do tej samej doniczki, czy kupić większą? Ostatnio ciężko było mi włożyć korzenie do tej samej, nie wiem nawet czy ich nie podłamałam lekko.

Znalazłam w necie zdjęcie prawie, że identycznie wyglądające jak owe COś:
Obrazek

U mnie na spodzie jest tylko 1 ten kokonik.
W domu mam coś takiego, jak ACTELLIC -50 EC
Awatar użytkownika
rosarita
500p
500p
Od: 9 gru 2011, o 15:07
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Iwona - Yovanka już ci napisała, że to wełnowce. Myślę, że zmiana podłoża niczego nie zmieni, bo wełnowce są strasznie plenne. Teraz trzeba zapobiec roznoszenia się tego paskudztwa.

Na wełnowce najlepszą metodą jest mieszanka - woda:denaturat w proporcjach 1:1 a po umyciu dokładnie całej rośliny oprysk Actellic 500 EC 0,1% (1ml środka w 1 l wody) lub Mospilan 20 SP 0,02% (0,2g środka w1 l wody).

Możesz też zrobić miksturę do przemywania liści:

- ok. 2 litry letniej wody
- kilka kropel płynu do naczyń (woda nie może się zapienić)
- ok. 100 gram denaturatu

i co bardzo ważne - co zamoczenie w miksturze to nowy wacik ponieważ jaja tych owadów są niewidoczne.
IwonaC
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

Przyczyną stanu liści były oczywiście korzenie - większość na końcach była podgnita lekko. Zatem, styrylnym narzędziem poobcinałam te końce. Boję się, że kwiatek jest już nie do uratowania. Co prawda zostało sporo zielonych korzeni, jednak liście wszystkie praktycznie są pożółkłe i raczej nie do odratowania. Teraz zostawię go do jutra bez podłoża żeby korzenie się zabliżniły i troszkę przesuszyły po dzisiejszej kąpieli.
Awatar użytkownika
borygo27
100p
100p
Od: 4 lis 2011, o 13:25

Post »

Witaj Iwono,nie miałam moze tak duzego problemu ze storczykami,ale mojemu też musiałam obciąć 90% korzeni,liscie zmarniały,itd,ale na pocieszenie dodam że dzięki temu po jakiś 3-4miesiacach storczyk zakwitł.Liscie nadal nie sa w najlepszym stanie(trochę oklapłe) ale roślina wypuszcza nowe kwiaty,natomiast u drugiego wyrosła nawet nowa łodyga, więc moze zaczekaj zanim go wyrzucisz pare tygodni.pozdrawiam. ;:3
Drobiazgi sprawiają, że niepostrzeżenie i cicho wchodzi wielkie szczęście
IwonaC
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

Witajcie! Po miesiącu nieobecności z moimi storczykami piszę już co i jak.
Moniko, niestety wyrzuciłam już te korzenie i nie jestem w stanie zrobić im zdjęć żeby móc Ci pokazać to, o czym pisałam.
borygo27, nie wyrzuciłam storczyka. Natomiast, jak już wcześniej pisałam to prezent i to całkowicie nie trafiony, gdyż ze względu na tryb życia nie jestem w stanie uprawiać storczyki. Jednak... Nie było mnie w domu ponad 3 tygodnie. Reanimowany storczyk miał ususzone dwa duże w tym jeden dość piękny ale został mu 1 zielony mały listek i oczywiście bardzo sucho w doniczce. Z racji tego, że nie mam teraz możliwości na jego pielęgnację został on przekazany mojej babci, która z pewności lepiej o niego zadba niż ja. W każdym razie na pewno będzie miał u niej lepiej niż u mnie. Wychodzę z założenia, że skoro ma on ten 1 żywy listek i sporo korzeni, to przy db podlewaniu cos z niego jednak będzie :D
Zmartwił mnie 2 storczyk, który miał BARDZO przesuszone korzenie - mimo, że ma piękne 2 kwitnące pędy, to wystraszyłam się bardzo ale namoczyłam go w wodzie i to dobre prawie 2h, więc mam nadzieje, że już teraz będzie dobrze. Chociaż te pomarszczone korzenie przeraziły mnie naprawdę. Całe szczęście, jedynie dwa małe dolne listki są podwiędnięte, więc może uda mi się go utrzymać w należytym stanie.
IwonaC
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

Kochane moje potrzebuję rady.
Otóż, jak wspominałam miałam lekko przesuszonego storczyka, po podlaniu jego korzenie zrobiły się ładniejsze. Podlewałam go we wtorek, ale dziś musiałam powtórzyć tą czynność bo ziemia była sucha, korzenie koloru srebrzysto-białego. Dodam, że u mnie w domu jest bardzo ciepło i kwiaty muszę nawadniać dość często. Problem jest taki, że po podlaniu zauważyłam w doniczce 2,3 w połowie gnijących korzeni - liście są ładne. Jest też z 3 korzenie,które na końcach przybrały pomarańczowata barwę. Mój storczyk ma 6 liści, z czego dwa najniższe i najmniejsze są ( po przesuszeniu) raczej na straceniu bo już zaczynają zmieniać kolor. Zastanawiam się co zrobić z tymi gnijącymi korzeniami, bo liście na razie są ładne. Reszta korzeni ma się dobrze a po dzisiejszym podlaniu odzyskała dawny koloryt i nie ma już na nich pręg przesuszenia. Doradźcie proszę, czy wyjąć storczyka i obciąć mu te korzenie czy na razie tylko obserwować i w razie, gdyby więcej korzeni gniło wtedy reagować. ?
ODPOWIEDZ

Wróć do „ORCHIDARIUM. Storczyki”