MURARKI.Hodowla dzikich pszczół i trzmieli w ogrodach CZ.II
- sparks25
- 500p
- Od: 14 lut 2010, o 22:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Hodowla dzikich pszczół i Trzmieli w naszych ogrodach. CZ II
Jeszcze za szybko jest , nie ma co się śpieszyc .
Ja w zeszłym roku wystawiłem na początku kwietnia.
Ja w zeszłym roku wystawiłem na początku kwietnia.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 lis 2009, o 18:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ostatnio przyjrzałam się dokładnie domowi mojej teściowej (murowany z cegły, nie tynkowany). Mam wrażenie, że w zaprawie sa domki przyjaznych owadów . Wiązkę rurek trzcinowych na pewno zawieszę koło jej domu .
Moje nowe imię Szansa
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
- markonix
- Od: 16 mar 2009, o 16:38
Jak długo wygryzają się murarki z kokonów po wystawieniu ich na zewnątrz , czy podwyższona temperatura da im ten super sygnał ?
Witam, świetne forum dzięki niemu też zadbam o przyrodę
Mam jednak pytanie, kokony już do mnie jadą ale zastanawiałem się jak mam je wystawić obok domków? W jakimś pudełku z otworem czy coś? Martwię się że jak powystawiam je luzem to moze wiatr zwiać lub jakieś ptaki pożreć. Proszę o odpowiedź.
Mam jednak pytanie, kokony już do mnie jadą ale zastanawiałem się jak mam je wystawić obok domków? W jakimś pudełku z otworem czy coś? Martwię się że jak powystawiam je luzem to moze wiatr zwiać lub jakieś ptaki pożreć. Proszę o odpowiedź.
- sparks25
- 500p
- Od: 14 lut 2010, o 22:15
Pudełko z dziurą inaczej tak jak piszesz rozwieje je wiatr.
A na wylocie z domku dobrze dac siatkę żeby ptaki nie odwiedzały Ci murarek.
A na wylocie z domku dobrze dac siatkę żeby ptaki nie odwiedzały Ci murarek.
Siatka będzie to wiem, tylko zastanawiałem się jak rozłożyć zakupione kokony.
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 4 wrz 2011, o 22:14
Kokony, najlepiej w pudełku plastikowym z zamknięciem (np. po margarynie) i otworami o średnicy ok. 2 cm (wystarczą 2-3 otwory),
przez które mogą wydostać się pszczoły umieszczamy w pobliżu miejsca,
gdzie będą wystawione rurki
pozdrawiam Andrzej
- Suppa
- Od: 6 mar 2008, o 09:53
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Dokładnie tak, zwłaszcza wiosenne słońce ma tu spore znaczenie. Ale to chyba nie jedyny czynnik, u mnie zaczęły sie wygryzać w chłodnym garażu.markonix pisze:Jak długo wygryzają się murarki z kokonów po wystawieniu ich na zewnątrz , czy podwyższona temperatura da im ten super sygnał ?
U mnie wygryzały się stopniowo, przez tydzień albo więcej (samice). Samczyki jakoś szybciej się uwinęły
Przypominam, żeby nie wystawiać kokonów zbyt wcześnie. Muszą kwitnąć jakieś rośliny np. krokusy, śnieżnik itp. inaczej pszczoły padną z głodu
Pozdrawiam, Maciek.
Samce wiedziały co robią. Miały przynajmniej tydzień balangi na świeżym nektarze dopóki samice się do nich nie dobrały.
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 4 wrz 2011, o 22:14
Będąc dziś na działce zauważyłem na górnej "półce" zamka patentowego znajdującego się na drzwiach od altany taki oto obrazek
Otwór wejściowy ok. 4-5 mm, może ktoś z was wie co za "zwierz" jest autorem tej budowli
pozdrawiam Andrzej
W tym roku po raz pierwszy robimy z dziećmi domek dla murarek. Zebraliśmy dziś trzcinę nad niewielką rzeczką płynącą w okolicy, ale po przemyśleniach chyba dozbieram więcej i dołożę kilka cieńszych bambusów, ponieważ rosnąca u nas trzcina ma dość drobne źdźbła. Spodobał mi się też domek, który kiedyś widziałam w magazynie "Działkowiec" wydaje mi się, że jest dość wymyślny bo prócz trzciny i wydrążonych gałązek są w nim szyszki, ale wygląda cudnie i uznałam, że prócz bardziej praktycznych mogę pozwolić sobie na jeden taki właśnie ozdobny. Mam jednak ważne ( choć odległe pytanie ) - dobrze mi się zdaje, że na zimę mam te gniazda zdjąć i przenieść do nieco cieplejszego miejsca by nie wychłodzić pszczółek?
Witam!
Również zdecydowałam się na hodowlę Murarki. Domek gotowy, 600sztuk rurek, 500szt kokonów leży w lodówce, mój hodowca twierdzi, że już mogę je wystawić - ponoć dadzą radę. Rurki mam z trzciny, mieszkam nad jeziorem, więc nie mam problemu, jestem ciekawa czy polubią nowy dom pozdrawiam!
Również zdecydowałam się na hodowlę Murarki. Domek gotowy, 600sztuk rurek, 500szt kokonów leży w lodówce, mój hodowca twierdzi, że już mogę je wystawić - ponoć dadzą radę. Rurki mam z trzciny, mieszkam nad jeziorem, więc nie mam problemu, jestem ciekawa czy polubią nowy dom pozdrawiam!
Ja też muszę jak najwcześniej wystawić domki. Ale nie mam kokonów. Jednak nie obawiam się, bo u mnie tyle różnych ruin w okolicy, rozbitych pustaków i innych zakamarków, że murarki na pewno są gdzieś w okolicy. Gdybym tylko rok temu przeglądał ten wątek to jestem pewien, że wśród małych pszczółek żerujących na dyni były i murarki i nożycówki.