Miltonia bez zmian - nic nie ubyło ani nic nie przybyło Ale mam to za dobry znak.
Co do dendrobium - to takie kupiłam - myślisz, że teraz przesadzić trochę "płycej"?
A dendrobium kingnianium niestety właśnie przekwitło, a zapach - faktycznie przyjemne ;-)
Tylko nie wiem co z d.typu phalaenopsis - jest u mnie miesiąc i zaczęło przekwitać, czyżby już czas
A tak przy okazji - nie mogę za bardzo znaleźć informacji o uprawie epidendrum. Dostałam ostatnio dwie ładne odnóżki (niestety nie wiem jaka to odmiana) i nie wiem jak z nim postępować? Może podpowiecie coś o podlewaniu, oświetleniu, nawożeniu itp.
Oj, u mnie więcej pytań niż powodów "do chwalenia się". Ale mam nadzieję, że za jakiś czas to się zmieni.
Moje początki ze storczykami - kasapo
Dendrobium obejrzyj - jak głęboko jest "wkopane". Jeśli mocno - to chyba lepiej podnieść je do góry. Przekwitło - więc ja zaopatrzyłabym się w podłoże dobrej jakości i przesadziła je ostrożnie. Przy okazji sprawdziłabym stan korzeni. Zawsze lepiej wiedzieć, co w środku "piszczy".
Dendrobium pH. masz miesiąc, kwitnące ale nie wiesz, kiedy zaczęło. Może już na nie czas....
O epidendrum - jeśli jeszcze tam nie trafiłaś to: http://www.orchidarium.pl/AdoZ/index.html po prawej stronie przewiń listę i po opisach może je zidentyfikujesz. Ich wymagania też tam znajdziesz
Pierwsze koty za płoty i zanim się zorientujesz, kolekcja Ci się rozrośnie, biblioteka też
Dendrobium pH. masz miesiąc, kwitnące ale nie wiesz, kiedy zaczęło. Może już na nie czas....
O epidendrum - jeśli jeszcze tam nie trafiłaś to: http://www.orchidarium.pl/AdoZ/index.html po prawej stronie przewiń listę i po opisach może je zidentyfikujesz. Ich wymagania też tam znajdziesz
Pierwsze koty za płoty i zanim się zorientujesz, kolekcja Ci się rozrośnie, biblioteka też
Re: Moje początki ze storczykami - kasapo
Gratuluje kolekcji jest boska!
- Dufin
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 cze 2012, o 11:03
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Moje początki ze storczykami - kasapo
Witaj
Jeśli chodzi o Miltonię z pierwszej strony, ja mam podobne plamki na Burrageara Nelly Isler ale zupełnie nic się z tym nie dzieje Wydaje mi się, że roślina mogła troszkę przemarznąć, przynajmniej ja kupiłam ją zimą Chociaż znalazłam tez małe ślimaczki, może to ich zasługa? Sama jestem ciekawa ;)
A co do Cambri podobno ciemne plamki na lisciach pojawiają sie na skutek zbyt intensywnego oświetlenia, więc może storczyk miał za jasno?
Jeśli chodzi o Miltonię z pierwszej strony, ja mam podobne plamki na Burrageara Nelly Isler ale zupełnie nic się z tym nie dzieje Wydaje mi się, że roślina mogła troszkę przemarznąć, przynajmniej ja kupiłam ją zimą Chociaż znalazłam tez małe ślimaczki, może to ich zasługa? Sama jestem ciekawa ;)
A co do Cambri podobno ciemne plamki na lisciach pojawiają sie na skutek zbyt intensywnego oświetlenia, więc może storczyk miał za jasno?