Jednokolorowa rabatka
- flowers
- Przyjaciel Forum
- Od: 17 cze 2007, o 21:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
To kilka niskich bylin z mojej białej 'plamki'
bożykwiat Meada-----------------------------dzwonek karpacki-----------------------------płomyk szydlasty
kosaciec niski--------------------------------miecznica wąskolistna------------------------pierwiosnek ząbkowany
ubiorek wieczniezielony-----------------------trzmielina Fortunego 'Emerald Gaiety'--------jasnota plamista 'White Nancy'
bożykwiat Meada-----------------------------dzwonek karpacki-----------------------------płomyk szydlasty
kosaciec niski--------------------------------miecznica wąskolistna------------------------pierwiosnek ząbkowany
ubiorek wieczniezielony-----------------------trzmielina Fortunego 'Emerald Gaiety'--------jasnota plamista 'White Nancy'
Pozdrawiam, Jagoda
- flowers
- Przyjaciel Forum
- Od: 17 cze 2007, o 21:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Nie, Haniu, nie jest wymagający; żyzna, próchnicza gleba (kompościk załatwia sprawę ) i trochę podlać jak jest sucho.
Teoretycznie powinien rosnąć w półcieniu lub cieniu, ale ten rośnie w pełnym słońcu (częściej podlewam) i świetnie daje sobie radę.
Mankamentem (?) jest zasychanie części nadziemnej po kwitnieniu, ale zawsze można przysłonić 'łysinę' zadarniającą lub jednoroczą rośliną.
Teoretycznie powinien rosnąć w półcieniu lub cieniu, ale ten rośnie w pełnym słońcu (częściej podlewam) i świetnie daje sobie radę.
Mankamentem (?) jest zasychanie części nadziemnej po kwitnieniu, ale zawsze można przysłonić 'łysinę' zadarniającą lub jednoroczą rośliną.
Pozdrawiam, Jagoda
Haniu w opisie masz info "z zimnych gór małopolski" - nie wiem gdzie mieszkasz dokładnie, ale nie wiem czy wiesz, że w okolicy Krakowa jest szkółka, która oferuje same rarytasy. Niestety nie kupowałam nic u nich jeszcze, chyba mają dość wysokie ceny, ale takich odmian jak oni posiadają, nigdzie nie spotkałam. I oni mają białego bożykwiata, wpisanego zresztą na moją listę. Cały czas się zastanawiam czy zrobić tam zakupy.... niestety lista jest bardzo długa, przez co nie wiem czy stać mój budżet na takie szaleństwo. W każdym razie jeśli chcesz zerknij na stronę eKOM....hanka55 pisze:Och, Flowers.
Okazuje się, że Twój, to bardzo rzadki okaz - rarytas.
Te, które są dostępne w necie, mają wyłącznie różowe kwiatostany.
Może jednak kiedyś upoluję bialutkiego
Dziękuję za pomyślne wieści, bo akurat wilgoci i cienia, to u mnie dostatek
Pozdrawiam
Magda
kluska - "ogrodnik" od czerwca 2006
- alana
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 2 wrz 2007, o 22:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Flowers, śliczne są Twoje białe kwiaty zwłaszcza ten bożykwiat i pierwiosnek ząbkowany, ja mam taki różowy :P
Moje rośliny na białej rabacie nie są jakieś nadzwyczajne, ale mimo to, w ramach wzajemnej wymiany pomysłów, zaprezentuje je Wam
- róża Chopin
- wcześniej wspomniany pięciornik
- dzwonek drobny
- goździk piaskowy (kupiony w ubiegłym sezonie, niestety po kwitnieniu zaginął, nawet nie rozsiał się )
Jutro postaram się jeszcze wrzucić zdjęcie dziewanny i szałwii, bo teraz komp mi się zawiesza już drugi dzień z rzędu i tracę po woli cierpliwość
Moje rośliny na białej rabacie nie są jakieś nadzwyczajne, ale mimo to, w ramach wzajemnej wymiany pomysłów, zaprezentuje je Wam
- róża Chopin
- wcześniej wspomniany pięciornik
- dzwonek drobny
- goździk piaskowy (kupiony w ubiegłym sezonie, niestety po kwitnieniu zaginął, nawet nie rozsiał się )
Jutro postaram się jeszcze wrzucić zdjęcie dziewanny i szałwii, bo teraz komp mi się zawiesza już drugi dzień z rzędu i tracę po woli cierpliwość
Pozdrawiam, Alicja
Działka w mazurskiej krainie
- alana
Komp chyba się troszeczkę naprawił, to wrzucam obiecane zdjęcie dziewanny
W ubiegłym roku wysiewałam szałwię omączoną i bardzo ładnie rosła i kwitła długo - bo całe lato, aż do pierwszych przymrozków. Zdjecie fioletowej, bo taka tylko miałam, w tym roku wysiałam białą, zobaczymy jak się spisze na białej rabacie
W ubiegłym roku wysiewałam szałwię omączoną i bardzo ładnie rosła i kwitła długo - bo całe lato, aż do pierwszych przymrozków. Zdjecie fioletowej, bo taka tylko miałam, w tym roku wysiałam białą, zobaczymy jak się spisze na białej rabacie
Pozdrawiam, Alicja
Tak, to on. Sprawdziłam , czy jest.I jest. Mam go od bardzo dawna, jest starutki , ma juz dziurę w środku , kiedyś to była kępa poduszeczka .Ale gdy kwitnie nie widać tego, kwitnie gęsto.bona pisze:graszka2 czy u Ciebie jest biały zawciag nadmorski?
Teraz wyglada nieciekawie jeszcze.
Dziewanna przepiękna , przypomniała mi malwy kwitnące na sąsiedniej ulicy
A oto moja juka (Yucca gloriosa ) , która też kwitnie na biało . zapomniałam o niej
- alana
Witajcie dziewczyny
Dziewannę kupiłam jesienią 2006 roku przez internet, obawiałam, sie w ogóle, że nie przetrwa mi żadnej zimy, nawet tegorocznej, ale już kilka dni temu zauważyłam, że wypuściła dwa malutkie pędy. Jeszcze latem łudziłam sie, że się rozsieje, ale jak na razie nie widać aby coś nowego wzeszło
A nasiona szałwii znalazłam bez problemu u mnie w mieście, więc powinny być w większości sklepów, mam z torseed (tylko z tej firmy znalazłam białą odmianę), tylko niewiele nasion wzeszło
Haniu, niestety zauważyłam, iż kilka listków było ponadgryzanych i pobrudzonych przez ślimaki
A dzisiaj przycięłam pięciornika i obcięte gałązki włożyłam do ziemi, może coś się ukorzeni
Graszko, śliczne są te malwy, kupiłam sadzonki żółtej pełnej, ale jedna już zgniła, obawiam się, że z druga będzie to samo
Dziewannę kupiłam jesienią 2006 roku przez internet, obawiałam, sie w ogóle, że nie przetrwa mi żadnej zimy, nawet tegorocznej, ale już kilka dni temu zauważyłam, że wypuściła dwa malutkie pędy. Jeszcze latem łudziłam sie, że się rozsieje, ale jak na razie nie widać aby coś nowego wzeszło
A nasiona szałwii znalazłam bez problemu u mnie w mieście, więc powinny być w większości sklepów, mam z torseed (tylko z tej firmy znalazłam białą odmianę), tylko niewiele nasion wzeszło
Haniu, niestety zauważyłam, iż kilka listków było ponadgryzanych i pobrudzonych przez ślimaki
A dzisiaj przycięłam pięciornika i obcięte gałązki włożyłam do ziemi, może coś się ukorzeni
Graszko, śliczne są te malwy, kupiłam sadzonki żółtej pełnej, ale jedna już zgniła, obawiam się, że z druga będzie to samo
Pozdrawiam, Alicja