Ania i znowu.. róże :)

Zablokowany
Awatar użytkownika
dodad
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 cze 2009, o 18:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ania i znowu.. róże :)

Post »

Aniu, ja troche z przypadku mam dość dużo róż Poulsena (bardzo duzo bylo dostepnych u nas latem w ogrodniczym)
Przyznam, że może nie wszystkie są okazami zdrowia, ale to ich obfite kwitnienie ... :)
Ogród - moje miejsce na ziemi
Zapraszam serdecznie - moje linki
Pozdrawiam, Dorota
Awatar użytkownika
Deirde
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 cze 2007, o 10:41
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ja omijam róże Poulsen i Delbarda. Niestety - Poulsen ma jednak te róże chorowite, za to obejrzę je u Ciebie w wątku.
Awatar użytkownika
AniaDS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2008, o 00:13
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Gosia, nie wszystkie poulsenki są chorowite, Pirouette, Astrid, Flora D., Granny, Nadia czy Sophia radzą sobie bardzo dobrze u mnie. Czyli prawie połowa róż od tego hodowcy.
Do Delbarda jesteś zbyt negatywnie nastawiona :wink: , ja mam jego róże i jestem z nich bardzo zadowolona, choroby je zwykle omijają, nie przemarzają mi i pięknie kwitną.

Dorotko, z tym się zgadzam, prawie wszystkie róże Poulsena bardzo obficie kwitną i niezwykle długo utrzymują swoje kwiaty, nawet do 3 tygodni.

Aniu, Ledreborg rośnie w pobliżu przetaczników, to jego ten włochaty pęd.
W donicach mam chyba 7 róż na razie, wiosną liczba się podwoi albo i potroi ;:224

Kasiu, hortensja od 2 tygodni już jest na klatce schodowej, wciąż nie daje oznak życia. Pędy są suche i brązowe. Martwe :( . Liczę tylko na to, że coś wypuści od korzeni.
A taka piękna była ;:145
Obrazek

Obrazek

Adrianno, pod kopczykami róże na pewno mają się dobrze a i te czarne pędy mogą okazać się żywe ;:108 .

Elu, Astrid mi nie przemarza. Przynajmniej jak do tej pory, radzi sobie dobrze z mrozami. Nie okrywam jej niczym, czasem nawet kopczyka nie dostanie.
Granny nie jest aż taka mała, jest za to dość szeroka, dlatego można ją zaliczyć do grupy róż okrywowych. Tak wygląda w całości
Obrazek

Majeczko, Granny rośnie maksymalnie do 100 cm, moja ma gdzieś ok. 60 cm.
Fredensborg ma mieć podobną wysokość, ale moja jest bardzo niska, rośnie gdzieś do 40 cm.

Kasiek, poczekaj, aż pogoda się trochę wyrówna, żeby nie było dużych różnic w temp. dziennej i nocnej. I można ciąć :wink: .
Jak nie masz w okolicy forsycji to jest jeszcze jedna metoda - róże można ciąć gdy trawnik wymaga już pierwszego koszenia.
Awatar użytkownika
Deirde
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 cze 2007, o 10:41

Post »

Aniu - raczej jestem całkowicie zawiedziona - tak prawdę powiedziawszy pokochałam tą róże, była u mnie 4 lata i po prostu jednej zimy padła. Na szczęście jest tyle firm różanych że nie muszę mieć tych konkretnych róż. Co do Poulsena - niektóre róże są bardzo ładne - kocham Granny i Sophie ale mimo to nie ma ich już u mnie. Będę patrzeć jak u Was kwitną i to mi całkowicie wystarczy.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
jarko
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2010, o 17:26

Post »

Aniu. Granny, mimo braku zapachu (a wiesz,jak cenię sobie tą cechę), zawita do mojego ogrodu, pomimo, że ten kolor wyczerpał już limit miejscówek w ogrodzie.
Co do róż Poulsena, z tego co wiem, rosną zdrowo pod warunkiem zapewnienia im stanowisk przewiewnych i niezagęszczonych. Dowodem na to jest przepiękny ogród Beaty (melania 28) i Ani. Skoro nie tolerują zagęszczenia i bezwietrznych stanowisk, to nie należy ich na takich stanowiskach sadzić. Róże każdego hodowcy mają swoje plusy i minusy, stąd nasze wybory, dostosowane do warunków ogrodu.
Awatar użytkownika
camellia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 mar 2010, o 16:00

Post »

Obejrzałam filmik,. wspaniała pamiątka. Już wtedy miałaś bogatą kolekcję :) Z Poulsenek ciekawie przedstawia się także Astrid Lindgren i ona z Nadią lądują na liście, ale raczej gdzieś dalej.. Jestem trochę załamana, bo duża część moich róż pomimo okrycia przemarzła, może powinnam przestawić się na alby...?
gloriadei
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 sty 2009, o 17:22
Kontakt:

Post »

Aniu :wit
trzymam kciuki za hortensję! :uszy To po prostu zjawisko! :shock:
Na pewno coś odbije od korzeni. Jeszcze mi się nie zdarzyło żeby hortensja całkowicie zginęła po zimie, zawsze odbija nawet gdy wszystkie pędy przemarzną :)
A Grany piękna dama! Nawet, jak pisze Jarek, bez zapachu warto mieć takie cacko! :D
Róże Poulsena zaczęłam sadzić od kilku lat i też jestem z nich zadowolona.
Pirouette, Clair Renaissance czy White Cover- rosną szybko i kwitną bardzo obficie! ;:108
Nie zauważyłam na nich jakiegoś napadu chorób czy szkodników.
Asia też ma kilka Poulsenek i ocenia je jako bardzo zdrowe!
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Aniu piękna niebieska hortensja,ja równiez myślę,że ona da radę,mam kilka hortensji i mimo zmarznięcia żyją i po majowym przymrozku byłam prawie pewna,że padną :uszy
Awatar użytkownika
danutab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 gru 2008, o 23:02

Post »

Aniu jeszcze Ci nie mówiłam że jesienią kupiłam dzięki Gosi Nadie zobaczymy czy przeżyła, mam jeszcze jedną twoja różyczkę na liście do zrealizowania jest nią Majestic może kiedyś uda mi się ją kupić.
Pozdrawiam Danuta aktualne
Moje linki
Awatar użytkownika
kasia_rom
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 paź 2008, o 12:32

Post »

Hortensja cudna ;:138
Daj jej jeszcze czas, też myślę , że odbije, roślinki to twardziele , jeszcze pokaże co potrafi ;:108
Czy roślinki na strychu podlewałaś zimą?
x-ag-a
---
Od: 23 kwie 2011, o 19:59

Post »

Aneczko, spokojnie... Hortensje ogrodowe odbijają u mnie zawsze, Twoja też da radę... Śliczny z niej okaz i jestem przekonana, że będzie wiosną cieszyć Twoje oczy (i nasze ;))...
Awatar użytkownika
HalinaK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 paź 2008, o 11:27

Post »

Aniu ;:167 hortensja cudna !!!
Trzymam kciuki, żeby w tym roku była tak samo piękna, albo jeszcze bardziej piękniejsza ;:196
Cieplutko pozdrawiam, Halina ;:194
W moim ogródeczku :wink: HalinaK-linki :D
aleb-azi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 gru 2009, o 18:18
Kontakt:

Post »

No, piękny pokaz ;:138
A Twoja Granny pokazowa. Ma stanowisko cieplutkie. Nagrzana ściana, kolumna, żwir... Nie miałaś problemu z przędziorkami? U mnie była masakra... Poluję na fachowca ze spalinowym opryskiwaczem - zafunduję totalny oprysk Promanolem. Bo wierzę w jego działanie- na opryskanych świerkach Conica nie było tego dziadostwa...
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sty 2012, o 23:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Aniu, mnie też zachwyciła Granny..chyba poświęcę jej jedną rabatę.. :roll:
Tyle pięknotek pokazujesz, nie mogę się zdecydować ;:14
Pozdrowionka :-) Kasiek *aktualny wątek
*moje wątki*
Awatar użytkownika
Ignis05
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 gru 2009, o 14:08

Post »

Aniu, ;:138 pięknie wyeksponowałaś tę piękną różę. ;:138
Takie kolory róż pasują do elewacji Twojego domu. Podobnie , jak Giardina.
Jakoś nie pamiętam tego filmiku. Z przyjemnościa obejrzałam go teraz.
Aniu ;:196 u mnie zima odpuszcza, może i u Ciebie tak będzie. Trzymam kciuki.
:wit
Zablokowany

Wróć do „Moje róże !”