Bób cz.1

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Maraga
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lut 2011, o 13:05
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Bób

Post »

Anitko!
A wiesz dlaczego nie przeszkadzało mu towarzystwo selera?
Pewnie już był wysoki,zanim wsadziłaś selery i nie chciało mu się schylać. :lol:
Pozdrawiam Maria.
Awatar użytkownika
Krystyna551
200p
200p
Od: 6 lip 2011, o 10:54
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Marzenka79 pisze:Asiu ja to lubię siać w terminach np 1,10,15...takie głupie przyzwyczajenie,a że sobota przypada na 10 marca to tym bardziej będę siała ;:138 :heja :tan
Ja sieję według kalendarza księżycowego ( Wpływ księżyca 2012, Witold Czuksanow). Jak do tej pory nie zawiodłam się. Dlatego z siewem wstrzymam się jeszcze kilka dni...
pozdrawiam:)
Krystyna
Awatar użytkownika
danutka66
500p
500p
Od: 11 sie 2006, o 15:59

Post »

Marzenka79 pisze:Jak będzie taka pogoda jak dziś to 10 marca sieję do gruntu bób ;:108 ;:108
Nie wiedziałam,ze można tak wcześnie..a może to w gruncie ale pod osłoną hmm?
Marzenka79
1000p
1000p
Od: 27 lis 2011, o 22:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Krystyna tak jak zajmuję się ogrodami już prawie 20 latek będzie tak wie,że co kalendarz to inaczej radzi...Więc sama się domyśl czy ludzie np co sieją na handel bawią się w takie duperele.
A co do bobu-tak,trzeba siać jak najwcześniej,podobnie jak groszek(kto sieje w marcu to zbiera w garncu a kto sieje w maju ten zbiera w jaju.Do 10-15 kwietnia trzeba się wyrobić z wysiewem bobu,groszku,marchwi na wczesny zbiór,pietruszki korzeniowej,szpinaku,cebuli,sałaty,rzodkiewki,kopru.Trzeba też wysadzić dymkę i ząbki czosnku jarego ;:108
glohal
500p
500p
Od: 20 lip 2010, o 20:56

Post »

;:3 Miejmy tylko nadzieję, że pogoda trochę się polepszy. Byłam dzisiaj na działce, ziemia rozmarzła, ale jak stanęłam na grządkę, gdzie posiana jest oziminka to zapadłam się po kostkę ;:224 Ziemię mam raczej lekką, ale w tej chwili nie wygląda to jeszcze fajnie
Marzenka79
1000p
1000p

Post »

Glohal spoko wodza-do 10 marca to ziemia będzie jak ta lala
Awatar użytkownika
NITKA
1000p
1000p
Od: 29 sie 2010, o 11:30

Post »

Maraga pisze:Anitko!
A wiesz dlaczego nie przeszkadzało mu towarzystwo selera?
Pewnie już był wysoki,zanim wsadziłaś selery i nie chciało mu się schylać. :lol:
Pozdrawiam Maria.
Marysiu myślę, że było dokładnie tak jak mówisz. :;230
pozdrawiam, Anita
wojtekman
200p
200p
Od: 26 lut 2012, o 18:21

Post »

Witam wszystkich jestem tu nowym młodym użytownikiem;) sporo przeglądam to forum i wiele tu mozna sie dowiedzieć informacji;) Rok temu uprawiałem bób 22a na zielone ziarno na sprzedaż. Chciałbym się dowiedzieć jakią użyć zaprawe :?: przeglądałem wiele źródeł, ale nigdzie w necie nie można znaleźć, podpowiecie cooooś?;>
Marzenka79
1000p
1000p

Post »

Ja mam jeszcze super homai, marshall
kontener22
50p
50p
Od: 11 lut 2012, o 23:41

Post »

No i kłopopt, niektóre boby wyciagnęły się bardzo i wczoraj sie położyły. Co by tu zrobić?
Obrazek
Jedne są długaśne, inne dopiero wyszły, chronione były przed kotami w kuchni przez pewien czas, bo jeden sie zabawiał tymi sterczącymi...
Generalnie to już są na balkonie od dzisiaj, pogoda jest, jaka widać zimowa z pozoru, ale mrozu w dzień nie ma.
Obrazek
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24

Post »

Jedyny pożytek jaki możesz mieć z tego bobu , to wstaw sobie to zdjęcie jako tapetę do komputera. Będzie Ci ciągle przypominać, że ze siewem nie należy się spieszyć :lol:

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
aśka2006
500p
500p
Od: 18 gru 2007, o 13:23
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

kontener22 moim (skromnym) zdaniem twój bób po pierwsze wysiany został zbyt wcześnie, po drugie miał zbyt ciepło, a po trzecie ma zbyt małe pojemniki. Bób sieję (sadzę :? bo nasiona wielkie i z sianiem mało mi się kojarzą :lol: ) do dużych kubków od piwa a i tak korzenie próbują wyjść na zewnątrz.

Ja bym go przesadziła w duże pojemniki i wyniosła w zimne miejsce (co też zrobiłeś a może zrobiłaś :? ...no na balkon to nie.... bała bym się, że zmarznie). Powodzenia
Aśka
Awatar użytkownika
BRZOSKWINKA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 maja 2010, o 18:10

Post »

forumowicz jak zawsze kąśliwy.... Tylko po co? ;:224

kontener22 - tak to już jest, że czasem coś wyjdzie, czasem nie. Wciąż się uczymy. :D

Niektórzy są starzy i już nie pamiętają czym jest młodość, entuzjazm, ryzyko. :;230
„Wpatrz się głęboko, głęboko w przyrodę, a wtedy wszystko lepiej zrozumiesz.” Albert Einstein
Pozdrawiam, Joasia
Kasencja

Post »

Też myślę, że powinieneś spróbować delikatnie przesadzić do dużych kubków i przysypać ziemią. No i do chłodnego.
A kiedy siałeś?
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24

Post »

Kasencja pisze:powinieneś spróbować delikatnie przesadzić do dużych kubków i przysypać ziemią.
I po co łudzić kolegę, że coś z tego może być. Nic nie będzie.
Spisałem tu już tomy, by nie spieszyć się ze siewem. Ale na tym właśnie polega hipokryzja co niektórych. Jak coś wyjdzie- to hurrra !. Jak nie wyjdzie- to przecież tylko eksperyment.
A o kąśliwości lepiej nie rozmawiajmy. Po co wzbudzać alergię. Pisałem tu, nie masz warunków do uprawy z rozsady- wsiej do gruntu moczone, podkiełkowane nasiona. I obędzie się bez eksperymentów i porażek.

Pozdrawiam
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”