Bób cz.1
- Krystyna551
- 200p
- Od: 6 lip 2011, o 10:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Bób
Ja sieję według kalendarza księżycowego ( Wpływ księżyca 2012, Witold Czuksanow). Jak do tej pory nie zawiodłam się. Dlatego z siewem wstrzymam się jeszcze kilka dni...Marzenka79 pisze:Asiu ja to lubię siać w terminach np 1,10,15...takie głupie przyzwyczajenie,a że sobota przypada na 10 marca to tym bardziej będę siała
pozdrawiam:)
Krystyna
Krystyna
-
- 1000p
- Od: 27 lis 2011, o 22:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Krystyna tak jak zajmuję się ogrodami już prawie 20 latek będzie tak wie,że co kalendarz to inaczej radzi...Więc sama się domyśl czy ludzie np co sieją na handel bawią się w takie duperele.
A co do bobu-tak,trzeba siać jak najwcześniej,podobnie jak groszek(kto sieje w marcu to zbiera w garncu a kto sieje w maju ten zbiera w jaju.Do 10-15 kwietnia trzeba się wyrobić z wysiewem bobu,groszku,marchwi na wczesny zbiór,pietruszki korzeniowej,szpinaku,cebuli,sałaty,rzodkiewki,kopru.Trzeba też wysadzić dymkę i ząbki czosnku jarego
A co do bobu-tak,trzeba siać jak najwcześniej,podobnie jak groszek(kto sieje w marcu to zbiera w garncu a kto sieje w maju ten zbiera w jaju.Do 10-15 kwietnia trzeba się wyrobić z wysiewem bobu,groszku,marchwi na wczesny zbiór,pietruszki korzeniowej,szpinaku,cebuli,sałaty,rzodkiewki,kopru.Trzeba też wysadzić dymkę i ząbki czosnku jarego
Miejmy tylko nadzieję, że pogoda trochę się polepszy. Byłam dzisiaj na działce, ziemia rozmarzła, ale jak stanęłam na grządkę, gdzie posiana jest oziminka to zapadłam się po kostkę Ziemię mam raczej lekką, ale w tej chwili nie wygląda to jeszcze fajnie
-
- 1000p
Glohal spoko wodza-do 10 marca to ziemia będzie jak ta lala
- NITKA
- 1000p
- Od: 29 sie 2010, o 11:30
Marysiu myślę, że było dokładnie tak jak mówisz.Maraga pisze:Anitko!
A wiesz dlaczego nie przeszkadzało mu towarzystwo selera?
Pewnie już był wysoki,zanim wsadziłaś selery i nie chciało mu się schylać.
Pozdrawiam Maria.
pozdrawiam, Anita
-
- 200p
- Od: 26 lut 2012, o 18:21
Witam wszystkich jestem tu nowym młodym użytownikiem;) sporo przeglądam to forum i wiele tu mozna sie dowiedzieć informacji;) Rok temu uprawiałem bób 22a na zielone ziarno na sprzedaż. Chciałbym się dowiedzieć jakią użyć zaprawe przeglądałem wiele źródeł, ale nigdzie w necie nie można znaleźć, podpowiecie cooooś?;>
-
- 1000p
Ja mam jeszcze super homai, marshall
-
- 50p
- Od: 11 lut 2012, o 23:41
No i kłopopt, niektóre boby wyciagnęły się bardzo i wczoraj sie położyły. Co by tu zrobić?
Jedne są długaśne, inne dopiero wyszły, chronione były przed kotami w kuchni przez pewien czas, bo jeden sie zabawiał tymi sterczącymi...
Generalnie to już są na balkonie od dzisiaj, pogoda jest, jaka widać zimowa z pozoru, ale mrozu w dzień nie ma.
Jedne są długaśne, inne dopiero wyszły, chronione były przed kotami w kuchni przez pewien czas, bo jeden sie zabawiał tymi sterczącymi...
Generalnie to już są na balkonie od dzisiaj, pogoda jest, jaka widać zimowa z pozoru, ale mrozu w dzień nie ma.
- aśka2006
- 500p
- Od: 18 gru 2007, o 13:23
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
kontener22 moim (skromnym) zdaniem twój bób po pierwsze wysiany został zbyt wcześnie, po drugie miał zbyt ciepło, a po trzecie ma zbyt małe pojemniki. Bób sieję (sadzę bo nasiona wielkie i z sianiem mało mi się kojarzą ) do dużych kubków od piwa a i tak korzenie próbują wyjść na zewnątrz.
Ja bym go przesadziła w duże pojemniki i wyniosła w zimne miejsce (co też zrobiłeś a może zrobiłaś ...no na balkon to nie.... bała bym się, że zmarznie). Powodzenia
Ja bym go przesadziła w duże pojemniki i wyniosła w zimne miejsce (co też zrobiłeś a może zrobiłaś ...no na balkon to nie.... bała bym się, że zmarznie). Powodzenia
Aśka
- BRZOSKWINKA
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 maja 2010, o 18:10
forumowicz jak zawsze kąśliwy.... Tylko po co?
kontener22 - tak to już jest, że czasem coś wyjdzie, czasem nie. Wciąż się uczymy.
Niektórzy są starzy i już nie pamiętają czym jest młodość, entuzjazm, ryzyko.
kontener22 - tak to już jest, że czasem coś wyjdzie, czasem nie. Wciąż się uczymy.
Niektórzy są starzy i już nie pamiętają czym jest młodość, entuzjazm, ryzyko.
„Wpatrz się głęboko, głęboko w przyrodę, a wtedy wszystko lepiej zrozumiesz.” Albert Einstein
Pozdrawiam, Joasia
Pozdrawiam, Joasia
I po co łudzić kolegę, że coś z tego może być. Nic nie będzie.Kasencja pisze:powinieneś spróbować delikatnie przesadzić do dużych kubków i przysypać ziemią.
Spisałem tu już tomy, by nie spieszyć się ze siewem. Ale na tym właśnie polega hipokryzja co niektórych. Jak coś wyjdzie- to hurrra !. Jak nie wyjdzie- to przecież tylko eksperyment.
A o kąśliwości lepiej nie rozmawiajmy. Po co wzbudzać alergię. Pisałem tu, nie masz warunków do uprawy z rozsady- wsiej do gruntu moczone, podkiełkowane nasiona. I obędzie się bez eksperymentów i porażek.
Pozdrawiam