Bób cz.1

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
dorkasz1
500p
500p
Od: 30 sty 2007, o 13:07
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: Bób

Post »

Zbyt długo czekałeś z obniżeniem temperatury. Nie wiem co Ty zrobisz, ale ja bym je przesadziła, a po dwóch-trzech dniach przycięła, aby się rozkrzewiły. W takiej postaci, to nic z nich nie będzie.
W pewnym stopniu zgadzam się z forumowicz, jeśli nie mamy możliwości, aby zapewnić odpowiednie warunki, nie warto się spieszyć.
Awatar użytkownika
BRZOSKWINKA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 maja 2010, o 18:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Tylko, że często bywa tak, że dopiero doświadczenie uczy nas czy mamy warunki (i na co) czy nie.
Ja tam lubię eksperymenty, nawet jak coś nie wyjdzie. :lol:
I zawsze mam zysk: albo piękną i wczesną roślinkę, albo dodatkową wiedzę.
I zawsze otrzymuję w prezencie coś co jest bezcenne: doświadczenie. :heja
„Wpatrz się głęboko, głęboko w przyrodę, a wtedy wszystko lepiej zrozumiesz.” Albert Einstein
Pozdrawiam, Joasia
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Od eksperymentów i doświadczeń to są Akademie Rolnicze i Instytuty Warzywnictwa. Lepiej zrobimy, kiedy nam się nudzi, jak poczytamy trochę o uprawach.
Ale nie moje małpy , nie mój cyrk

:wit :wit
Kasencja

Post »

forumowicz pisze:I po co łudzić kolegę, że coś z tego może być. Nic nie będzie.
Podtrzymuję na duchu :) .
Widzę na zdjęciu, że niektóre dopiero co wzeszły. Nimi się zajmij, żeby nie wybiegły Ci jak pozostałe :) .
kontener22
50p
50p
Od: 11 lut 2012, o 23:41

Post »

Tak jak pisałem kiedyś / bobu nigdy w życiu nie siałem, natomiast na tym forum pisali znawcy boba, żeby jak najszybciej, bo mszyce itd. Doniczki są płytkie, a bób był zamoczony przed posianiem, wykiełkował bardzo szybko, jakieś 2 tyg. temu, ciepłota to wynika z niczego innego, jak z faktu, ze on stał w kuchni, gdzie jest gorąco, a stał, bo tylko tam koty nie włażą, mam nowego, małego kota i zanim zmądrzeje to mi jeszcze wiele siewek skasuje.
Bardzo nierówno wzeszły i to jest problem, bo są jeszcze takie, które dopiero się przebijają, a mam aż 3 palety, takze spokojnie mogę tu długie sklasować, albo moze obetne do pierwszego "bocznego|? :)
Awatar użytkownika
BRZOSKWINKA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

forumowicz - idź i czytaj. ;:132 a innym zostaw prawo wyboru. Ja mam Mini Akademię Rolnicza w domu :wink: i dobrze mi z tym. ;:224

Ktoś pyta co zrobić bo mu nie wyszło... I najgorsze jest usłyszeć a nie mówiłem... ;:223

kontener22 - nie zrażaj się, tylko spróbuj jak Ci poradzili. :uszy
„Wpatrz się głęboko, głęboko w przyrodę, a wtedy wszystko lepiej zrozumiesz.” Albert Einstein
Pozdrawiam, Joasia
Awatar użytkownika
esony1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 lis 2010, o 20:09

Post »

przesadź aż po pierwsze kolanko, widać że bób już się rozkrzewia, resztę zrób tak jak radzą ludzie pozytywnie nastawieni do życia :) , pewnie zbyt dużych zbiorów się nie doczekasz ale warto spróbować :)
pozdrawiam
Edyta
kontener22
50p
50p

Post »

a jakbym obciał do pierwszego kolanka?
Awatar użytkownika
BRZOSKWINKA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Możesz spróbować na 2-3 sztukach. Zobaczysz...
Nie mniej jednak wydaje mi się, że one mają za mało ziemi na rozwinięcie korzonków.
Pozdrawiam, Joasia
kontener22
50p
50p

Post »

Korzenie wystają, są za płytko posiane, bo to jest zwykła "paleta", są gdzieś na 2 cm, a powinny być na 4, zresztą myślałem, ze to już na początku marca będą przesadzał, bo prognozy były optymistyczne. Na szczęście to są 3 palety, coś tam z tego będzie :D
Tam są jeszcze takie, które dopiero wyłażą... Strasznie nierówno to poszło, ponad tydzień różnicy.
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28

Post »

Po pierwsze przesadź w coś większego, a po drugie ciachaj . :)
Mnie kiedyś połamała się część rozsady i takie połamane kikutki też wsadziłam.
I ku mojemu zaskoczeniu kikutki wypuściły liście, rozkrzewiły się i rosły.
Wysiałeś sporo bobu, szkoda by się zmarnował.
dorkasz1
500p
500p
Od: 30 sty 2007, o 13:07
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Nie ma lepszej nauki niż doświadczenie. Wiele odkryć zostało dokonanych TYLKO dlatego, że ktoś zrobił coś inaczej niż "się robiło" od zawsze. Ja bym kilka ciachnęła i zobaczyła co z tego będzie. Takie wyciągnięte biedy na pewno lepiej się poczują z "nową fryzurą".
No i załóż sobie notatnik w komputerze albo w zeszycie i zapisuj terminy siewu, pikowania, sadzenia, pierwszych zbiorów. Poza tym wszelkie uwagi dotyczące tego co zrobiłeś dobrze i tego co za wcześnie, za późno, za gęsto, za rzadko, za dużo itd. Na przyszły rok jak znalazł. Powodzenia.
Awatar użytkownika
Marek-BB
500p
500p
Od: 23 mar 2010, o 12:58
Kontakt:

Post »

Nie rozumie po co w ogóle robić rozsady z bobu. Do gruntu i wsio. Ewentualnie namoczone lekko kiełkujące nasiona żeby było szybciej.
Sam miałem podobną sytuację z ogórkami kiedyś. Pospieszyłem się podobnie jak Ty z bobem i w efekcie sadziłem pnące się rośliny. Nie było jednak najgorzej, owoce się pojawiły, może trochę mizerne niektóre ale nie poszło w straty. Masz racje doświadczenie zostanie bo człowiek się uczy na błędach ;)
Marzenka79
1000p
1000p
Od: 27 lis 2011, o 22:54

Post »

Comciu zgodnie z obietnicą pruć się nie bedę ale pewnie Cię zaskoczę:popieram w tym przypadku forumowicz-z tego bobu to będzie ale porcja materii organicznej do kompostownika.Tak bardzo wybiegnięty bób nie będzie wystarczająco sztywny w gruncie i za chiny ludowe nie utrzyma ewntualnych ciężkich strąków z nasionami
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Marek-BB pisze:Nie rozumie po co w ogóle robić rozsady z bobu.
To proste. Jeżeli w tym samym czasie :
- wysadzisz do gruntu rozsadę
- posiejesz podkiełkowane nasiona
- posiejesz suche nasiona
to będziesz miał bób wcześniej i dłużej.

Pozdrawiam
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”