Bób cz.1
-
- 500p
- Od: 30 sty 2007, o 13:07
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: Bób
Zbyt długo czekałeś z obniżeniem temperatury. Nie wiem co Ty zrobisz, ale ja bym je przesadziła, a po dwóch-trzech dniach przycięła, aby się rozkrzewiły. W takiej postaci, to nic z nich nie będzie.
W pewnym stopniu zgadzam się z forumowicz, jeśli nie mamy możliwości, aby zapewnić odpowiednie warunki, nie warto się spieszyć.
W pewnym stopniu zgadzam się z forumowicz, jeśli nie mamy możliwości, aby zapewnić odpowiednie warunki, nie warto się spieszyć.
- BRZOSKWINKA
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 maja 2010, o 18:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Tylko, że często bywa tak, że dopiero doświadczenie uczy nas czy mamy warunki (i na co) czy nie.
Ja tam lubię eksperymenty, nawet jak coś nie wyjdzie.
I zawsze mam zysk: albo piękną i wczesną roślinkę, albo dodatkową wiedzę.
I zawsze otrzymuję w prezencie coś co jest bezcenne: doświadczenie.
Ja tam lubię eksperymenty, nawet jak coś nie wyjdzie.
I zawsze mam zysk: albo piękną i wczesną roślinkę, albo dodatkową wiedzę.
I zawsze otrzymuję w prezencie coś co jest bezcenne: doświadczenie.
„Wpatrz się głęboko, głęboko w przyrodę, a wtedy wszystko lepiej zrozumiesz.” Albert Einstein
Pozdrawiam, Joasia
Pozdrawiam, Joasia
-
- 50p
- Od: 11 lut 2012, o 23:41
Tak jak pisałem kiedyś / bobu nigdy w życiu nie siałem, natomiast na tym forum pisali znawcy boba, żeby jak najszybciej, bo mszyce itd. Doniczki są płytkie, a bób był zamoczony przed posianiem, wykiełkował bardzo szybko, jakieś 2 tyg. temu, ciepłota to wynika z niczego innego, jak z faktu, ze on stał w kuchni, gdzie jest gorąco, a stał, bo tylko tam koty nie włażą, mam nowego, małego kota i zanim zmądrzeje to mi jeszcze wiele siewek skasuje.
Bardzo nierówno wzeszły i to jest problem, bo są jeszcze takie, które dopiero się przebijają, a mam aż 3 palety, takze spokojnie mogę tu długie sklasować, albo moze obetne do pierwszego "bocznego|?
Bardzo nierówno wzeszły i to jest problem, bo są jeszcze takie, które dopiero się przebijają, a mam aż 3 palety, takze spokojnie mogę tu długie sklasować, albo moze obetne do pierwszego "bocznego|?
- BRZOSKWINKA
forumowicz - idź i czytaj. a innym zostaw prawo wyboru. Ja mam Mini Akademię Rolnicza w domu i dobrze mi z tym.
Ktoś pyta co zrobić bo mu nie wyszło... I najgorsze jest usłyszeć a nie mówiłem...
kontener22 - nie zrażaj się, tylko spróbuj jak Ci poradzili.
Ktoś pyta co zrobić bo mu nie wyszło... I najgorsze jest usłyszeć a nie mówiłem...
kontener22 - nie zrażaj się, tylko spróbuj jak Ci poradzili.
„Wpatrz się głęboko, głęboko w przyrodę, a wtedy wszystko lepiej zrozumiesz.” Albert Einstein
Pozdrawiam, Joasia
Pozdrawiam, Joasia
- esony1
- Od: 27 lis 2010, o 20:09
przesadź aż po pierwsze kolanko, widać że bób już się rozkrzewia, resztę zrób tak jak radzą ludzie pozytywnie nastawieni do życia , pewnie zbyt dużych zbiorów się nie doczekasz ale warto spróbować
pozdrawiam
Edyta
Edyta
-
- 50p
a jakbym obciał do pierwszego kolanka?
- BRZOSKWINKA
Możesz spróbować na 2-3 sztukach. Zobaczysz...
Nie mniej jednak wydaje mi się, że one mają za mało ziemi na rozwinięcie korzonków.
Nie mniej jednak wydaje mi się, że one mają za mało ziemi na rozwinięcie korzonków.
Pozdrawiam, Joasia
Pozdrawiam, Joasia
-
- 50p
Korzenie wystają, są za płytko posiane, bo to jest zwykła "paleta", są gdzieś na 2 cm, a powinny być na 4, zresztą myślałem, ze to już na początku marca będą przesadzał, bo prognozy były optymistyczne. Na szczęście to są 3 palety, coś tam z tego będzie
Tam są jeszcze takie, które dopiero wyłażą... Strasznie nierówno to poszło, ponad tydzień różnicy.
Tam są jeszcze takie, które dopiero wyłażą... Strasznie nierówno to poszło, ponad tydzień różnicy.
- Comcia
- Od: 9 maja 2008, o 14:28
Po pierwsze przesadź w coś większego, a po drugie ciachaj .
Mnie kiedyś połamała się część rozsady i takie połamane kikutki też wsadziłam.
I ku mojemu zaskoczeniu kikutki wypuściły liście, rozkrzewiły się i rosły.
Wysiałeś sporo bobu, szkoda by się zmarnował.
Mnie kiedyś połamała się część rozsady i takie połamane kikutki też wsadziłam.
I ku mojemu zaskoczeniu kikutki wypuściły liście, rozkrzewiły się i rosły.
Wysiałeś sporo bobu, szkoda by się zmarnował.
-
- 500p
- Od: 30 sty 2007, o 13:07
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Nie ma lepszej nauki niż doświadczenie. Wiele odkryć zostało dokonanych TYLKO dlatego, że ktoś zrobił coś inaczej niż "się robiło" od zawsze. Ja bym kilka ciachnęła i zobaczyła co z tego będzie. Takie wyciągnięte biedy na pewno lepiej się poczują z "nową fryzurą".
No i załóż sobie notatnik w komputerze albo w zeszycie i zapisuj terminy siewu, pikowania, sadzenia, pierwszych zbiorów. Poza tym wszelkie uwagi dotyczące tego co zrobiłeś dobrze i tego co za wcześnie, za późno, za gęsto, za rzadko, za dużo itd. Na przyszły rok jak znalazł. Powodzenia.
No i załóż sobie notatnik w komputerze albo w zeszycie i zapisuj terminy siewu, pikowania, sadzenia, pierwszych zbiorów. Poza tym wszelkie uwagi dotyczące tego co zrobiłeś dobrze i tego co za wcześnie, za późno, za gęsto, za rzadko, za dużo itd. Na przyszły rok jak znalazł. Powodzenia.
- Marek-BB
- 500p
- Od: 23 mar 2010, o 12:58
- Kontakt:
Nie rozumie po co w ogóle robić rozsady z bobu. Do gruntu i wsio. Ewentualnie namoczone lekko kiełkujące nasiona żeby było szybciej.
Sam miałem podobną sytuację z ogórkami kiedyś. Pospieszyłem się podobnie jak Ty z bobem i w efekcie sadziłem pnące się rośliny. Nie było jednak najgorzej, owoce się pojawiły, może trochę mizerne niektóre ale nie poszło w straty. Masz racje doświadczenie zostanie bo człowiek się uczy na błędach ;)
Sam miałem podobną sytuację z ogórkami kiedyś. Pospieszyłem się podobnie jak Ty z bobem i w efekcie sadziłem pnące się rośliny. Nie było jednak najgorzej, owoce się pojawiły, może trochę mizerne niektóre ale nie poszło w straty. Masz racje doświadczenie zostanie bo człowiek się uczy na błędach ;)
-
- 1000p
- Od: 27 lis 2011, o 22:54
Comciu zgodnie z obietnicą pruć się nie bedę ale pewnie Cię zaskoczę:popieram w tym przypadku forumowicz-z tego bobu to będzie ale porcja materii organicznej do kompostownika.Tak bardzo wybiegnięty bób nie będzie wystarczająco sztywny w gruncie i za chiny ludowe nie utrzyma ewntualnych ciężkich strąków z nasionami
To proste. Jeżeli w tym samym czasie :Marek-BB pisze:Nie rozumie po co w ogóle robić rozsady z bobu.
- wysadzisz do gruntu rozsadę
- posiejesz podkiełkowane nasiona
- posiejesz suche nasiona
to będziesz miał bób wcześniej i dłużej.
Pozdrawiam