Bób cz.1

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
loeb
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lut 2010, o 21:44
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Bób

Post »

Kiedyś Akademii Rolniczych i Instytutów Warzywnictwa nie było a ludzie i tak uprawiali warzywa:D Fajna zabawa, lepiej się bawić hodując wybujały bób niż siedzieć w kąciku i pić do lusterka;)
Marzenka79
1000p
1000p
Od: 27 lis 2011, o 22:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Popatrzcie na te roślny-każdy,kto kiedykolwiek widział rosnący na polu bób wie,że z tych nitek nic nie będzie,żeby to było troszkę wybiegnięte ale to już przypomina stolny od ziemniaków w piwnicy na wiosnę
Awatar użytkownika
Marek-BB
500p
500p
Od: 23 mar 2010, o 12:58
Kontakt:

Post »

Tzn. wcześniej będzie bób że niby w przypadku pierwszym się domyślam.
To ja bym po prostu dał do gruntu wtedy kiedy ktoś inny będzie bawił się z sianiem w domu na rozsady i na to samo wyjdzie.
Chodzi pewnie o to że czasem warunki na zewnątrz nie pozwalają wprost do gruntu, ale sam powiedz. Nigdy nic nie jest pewne z pogodą.
Skoro śniegiem pruszy a taki bobek szybko wschodzi to właśnie efektem takiego "niecierplictwa" jest to co ma koleżanka.
Zejdzie śnieg, przekopać grządkę i do gruntu a nie kombinować. Rozumie pomidory, ogórki, sałatę, kapuste itd. ale bób??
może groszek cukrowy też z rozsady ktoś robi? Eh, dla mnie to rpzesada, ale żeby ktoś mnie źle niezrozmiał. Wolnoć Tomku w swoim domku, każdyma ma do tego prawo,
ale jak widać czasem to jest bezsensu a nawet można wszystko zepsuć! Więc mów co chcesz ale bobowi z rozsady mówie NIE.
kontener22
50p
50p
Od: 11 lut 2012, o 23:41

Post »

?Z takiego może coś będzie? :roll: po obcięciu... ma liście na pierwszym segmencie, to może wyrosnie?
Inne z tych długich maja tylko pączki.
Obrazek

Przede wszystkim za płytkie doniczki, to nawet tu widać, ze - jeszcze mały, a już korzenie wylazły.
Obrazek

To się nie nadaje, ta paleta do takich roślin.
Za płytka. Dobre by były kubeczki po smietanie, ktoś tu nawet wklejał zdjęcie z kubeczkami.\

A są jeszcze takie>
dopiero z ziemi wychodzą, a posiane tego samego dnia.

Obrazek
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
loeb
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lut 2010, o 21:44

Post »

No dobrze, ale co to szkodzi:D Nie wyszło, to zrobi drugi raz lepiej, nic tak nie przekonuje do potrzeby zmiany jak własna porażka. Nawet jak sobie posadzi tę rozsadę w grunt, to też przecież nic strasznego się nie stanie, najwyżej nie obrodzi i będzie lepiej zapamiętana nauka;) Przy okazji może wszyscy się dowiemy co się stanie jak się taką rozsadę np przytnie, jak mówi Comcia.

Widziałam panią co robiła groszek cukrowy z rozsady:) Nawet miała do tego specjalne wytłoczki, bardzo głębokie i rozkładane na pół, żeby korzenie się nie uszkadzały. Ta pani hobbystycznie hoduje groszki cukrowe i ma wspaniałe wyniki.

Mój się dopiero moczy.
Obrazek
Mam takie pytanie do was, jaki rozmiar mają nasiona bobu takie największe, z odmian wielkonasiennych.. Oczywiście mam na myśli suche.
dorkasz1
500p
500p
Od: 30 sty 2007, o 13:07
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Z moich obserwacji (i obliczeń) wynika, że największe nasiona ma bób z firmy Franchi Sementi - Aguadulce Supersimonia 78 sztuk nasion, to 120 g.
Następne mam w paczkach po 50 gram i jest ich:
Bonzo - 36 nasion,
Dragon - 39 nasion
Karmazyn - 44 nasiona. Czyli Karmazyn ma najmniejsze nasiona. Innych odmian w tym roku nie mam.
Marzenka79
1000p
1000p

Post »

Dorkasz i to jest mądre-to porównywanie nasion różbych odmian.Bób z rozsady można robić ale jak się ma warunki-w tunelu np.Ja w mieszkaniu mam teraz masę rozsad kwiatów i warzyw ale ja cały dzien nad tym chodzę:wietrzę,przestawiam,odstawiam-robię wszystko żeby mi roślinki nie wybiegły.
x-xm-a
Konto usunięte na prośbę.
Od: 9 cze 2006, o 21:28

Post »

loeb Ty tak piszesz jakby to było średniowiecze jakieś :D Wystarczy dwie minuty w necie i wszystkiego można się dowiedzieć.
Ja to zielone w całości na sałatkę bym spożytkowała
Marzenka79
1000p
1000p

Post »

Moniko nie można-troszkę trujące jest
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24

Post »

Marzenka79 pisze:Moniko nie można-troszkę trujące jest
Fawizm, choroba fasolowa - dziedziczna choroba związana z niedoborem dehydrogenazy glukozo-6-fosforanowej. Jej symptomem jest silna anemia. Objawia się po spożyciu surowego bobu lub zetknięciu z jego pyłkiem.
Pozdrawiam
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 mar 2008, o 18:52

Post »

Kontener22 Ty się nie załamuj, bo bób powinien z tego jeszcze bardzo ładny urosnąć. Już to przerabiałem i w tym roku specjalnie podpędziłem 22 sadzonki (66 jest dawno w tunelu). Oczywiście musisz je przesadzić do dość głębokich pojemników (np. po dużych jogurtach) i przytnij je tak jak masz na zdjęciu. Bardzo wiotkie nad 1 węzłem, sztywniejsze nad drugim. Dobrze byłoby przenieść je w chłodniejsze miejsce.
dorkasz1
500p
500p
Kontakt:

Post »

Moniko, będę wdzięczna za linki dotyczące wielkości nasion bobu, bo znalazłam tylko to: http://www.ho.haslo.pl/article.php?id=364
Jeśli potrafisz znaleźć coś więcej, to wrzuć proszę. Bo mi to zajęło więcej niż 2 minuty i nie znalazłam zbyt wiele :) Z góry dziękuję.
Kasencja

Post »

Bób Bizon w 50 gr - 27 nasion

Bób Bartom w 50 gr - 37 nsion
dorkasz1
500p
500p
Kontakt:

Post »

Kasiu, dziękuję. Znalazłaś w sieci czy masz takie odmiany?
Wygląda na to, że Bizon zajmuje I miejsce w kategorii "Największe nasiona".
Awatar użytkownika
leniawka
500p
500p
Od: 27 sie 2010, o 11:52

Post »

dorkasz1, ja mam Dragona - 50g = 36 ziaren
pozdrawiam
Iwona
Zablokowany