Siew, rosada,pikowanie cz.1

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
krzdr
50p
50p
Od: 25 sty 2012, o 09:12
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Pomidory ? siew i rozsada sezon 2012 r.

Post »

A ja posadze dzisiaj mamusie przed kompem żeby zobaczyła że ja normalny jestem.
Chyba jestem mam tylko siedem odmian i czekam ma jeszcze pare.
To się ludziska zdziwią na działkach oni tylko czerwone i malinówki mają a jak się pytałem jaka to odmiana to odpowiadali że od jakiejś babki z rynku. :;230
Pozdrawiam Krzysiek.
Awatar użytkownika
Menqa
50p
50p
Od: 3 sty 2012, o 07:48
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

:;230

edit: a żeby było na temat: może za dużo z tym roboty by było, ale pomyślałam, że można by stworzyć ( to prośba do bardzo doświadczonych znawców pomidora) wątek POMIDOR - opis każdego dnia od wysiewu - jako pierwszego dnia (przygotowań z tym związanych - np wybór ziemi), pikowanie, przesadzanie (uwzględniając i numerując który teoretycznie będzie to dzień) a w tym środki stosowane do nawożenia, oprysku profilaktycznego, ekologicznego (i znów np kod kiedy dokładnie).
podsumowując jest dużo takich informacji ale trzeba szukać po różnych wątkach (np siew, nawozy, szkodniki itp) a tutaj spojrzałabym na taki wątek np w postaci kalendarza/dziennika i wiedziałabym np - 9 tydzień, dzień 63 dzień - opryskać miedzianem, dzień 64 - nic nie robić.
jestem bardzo dokładną osobą i wszystko staram się robić z podręcznikiem w ręku bo się na tym sama nie znam (w tamtym roku jak wyszłam z centymetrem na moją działeczkę robić dołki pod pomidory zgodnie z przypisanymi wymiarami odległości pomiędzy krzaczkami to mnie rodzina wyśmiała, ale tutaj widzę, że to nic nadzwyczajnego bo nawet rzodkiewka jest równo sadzona w rzędach i pomiędzy
aniaop
200p
200p
Od: 17 maja 2007, o 16:26

Post »

Ja już nawet nie liczę odmian, w zeszłym roku to chyba san marzano i brutusy miałam więcej niż 1 szt u siebie w foliaku, bo u cioci w gruncie to w sumie nawet po kilka sztuk z odmiany posadziłam.Niestety jak zrywałam owoce na koniec, nie segregowałam (tych od cioci z działki) a było kilka perełek, więc wydłubałam z nich nasionka i sieję "opisowo".Nie zapomnę tylko miny cioci jak zaczęły dojrzewać black cherry, przychodzę do niej , a ona mówi: wiesz , chyba ci pomidory gniją.... :;230 :;230
Awatar użytkownika
krzdr
50p
50p

Post »

Jak długo pomidory mogą wschodzić ?
Pozdrawiam Krzysiek.
Awatar użytkownika
Maraga
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lut 2011, o 13:05
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

krzdr!

Około 7 dni.
Awatar użytkownika
krzdr
50p
50p

Post »

No to ładnie a ja posiałem 10 dni temu i dopiero 5 wyskoczyło z 20
Chyba za głęboko wsadziłem te nasionka :cry:
Pozdrawiam Krzysiek.
nataliaada
200p
200p
Od: 27 sty 2009, o 23:06
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

A ja nie mam hopla na punkcie pomidorów ;) Może dlatego, że w 2012 miałam nieudany pierwszy raz z pomidorami i dojrzałych owoców nie doczekałam.

W tym roku będę mieć:
*malinowy ożarowski - ok. 10 szt.
*drobnoowocowe
-czerwony
-żółty
-biały
-tzw. czarny
po 8 szt.

Mam nadzieję, że będzie ok :)
Krzychoo
100p
100p
Od: 30 mar 2008, o 19:42

Post »

Mam prośbę do osób, które ogrzewają swoje tunele/szklarnie. Czy możecie podzielić się wiedzą jak i czym dogrzewacie swoje roślinki? I ile i jakiego opału zużywa się na taką zabawę? Po 2 latach użytkowania nieogrzewanego tunelu foliowego nabrałem ochoty na coś więcej. Zacząłem budowę małej szklarni na własny użytek: 4x12 m. Myślę o ogrzewaniu, które pozwoli mi na wysadzanie pomidorów na początku kwietnia. Chodzi o to by ogrzewać głównie nocą, w dzień przy niewielkim nawet słońcu szklarnia powina ogrzać się sama. Tak mi się przynajmniej wydaje. Pomożecie? :D
Awatar użytkownika
Rusalka
1000p
1000p
Od: 10 sty 2011, o 14:24

Post »

Menga..
To o czym piszesz ma swoje plusy i minusy..
Jednym WIELKIM minusem jest to że chcesz wg czyiś planów temperatury ogólnie powiedziawszy warunków hodowli robić opryski..
To jest BARDZO ZŁY POMYSŁ!!
to nie tak działa..
nie ze po 60 dniach oprysk tym i tym.. opryski się robi na choroby a nie na czas..
Jeśli nie masz objawów albo zagrożenia to po co pryskać..
Coś dziwnie piszę? Tak Ci się zdaje?
To mój T9 i pod jego władzą pozostaję ;-)
Kasencja

Post »

bobek- pisze:
Kasencja pisze:Ja trzydziestkę przekroczyłam, nawet już się pogubiłam ile będzie dokładnie :wink: .
Pamiętacie który krzak to jaka odmiana ?
Tak :) . Podpisuję każdy kubek markerem i nic mi nie umknie :wink: .

p.s. W końcu policzyłam, wyszło mi 37 odmian, czyli 2 razy więcej niż w tamtym roku 8-) . Średno mi w namiocie wyjdzie po 5 krzaków z każdej odmiany. Ale jeszcze się zastanowię, bo mam swoje ulubione i ich musi być więcej, a niektórych ekperymentalnych mniej.
Awatar użytkownika
Menqa
50p
50p
Od: 3 sty 2012, o 07:48

Post »

Rusalka chyba chciałam pójść na łatwiznę, masz rację - różne warunki, różne działania
Kolorowy
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 13 lut 2012, o 16:19

Post »

Menqa pisze::;230

edit: a żeby było na temat: może za dużo z tym roboty by było, ale pomyślałam, że można by stworzyć ( to prośba do bardzo doświadczonych znawców pomidora) wątek POMIDOR - opis każdego dnia od wysiewu - jako pierwszego dnia (przygotowań z tym związanych - np wybór ziemi), pikowanie, przesadzanie (uwzględniając i numerując który teoretycznie będzie to dzień) a w tym środki stosowane do nawożenia, oprysku profilaktycznego, ekologicznego (i znów np kod kiedy dokładnie).
podsumowując jest dużo takich informacji ale trzeba szukać po różnych wątkach (np siew, nawozy, szkodniki itp) a tutaj spojrzałabym na taki wątek np w postaci kalendarza/dziennika i wiedziałabym np - 9 tydzień, dzień 63 dzień - opryskać miedzianem, dzień 64 - nic nie robić.
jestem bardzo dokładną osobą i wszystko staram się robić z podręcznikiem w ręku bo się na tym sama nie znam (w tamtym roku jak wyszłam z centymetrem na moją działeczkę robić dołki pod pomidory zgodnie z przypisanymi wymiarami odległości pomiędzy krzaczkami to mnie rodzina wyśmiała, ale tutaj widzę, że to nic nadzwyczajnego bo nawet rzodkiewka jest równo sadzona w rzędach i pomiędzy
Bardzo dobry pomysł, takie kompedium wiedzy, jej esencja :-)
Awatar użytkownika
GunnarSK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 paź 2009, o 17:10

Post »

Krzychoo pisze:Mam prośbę do osób, które ogrzewają swoje tunele/szklarnie. Czy możecie podzielić się wiedzą jak i czym dogrzewacie swoje roślinki? I ile i jakiego opału zużywa się na taką zabawę?
Chyba loginal/Artur ma albo szykuje coś takiego. Oczywiście opisał to w innym wątku.
pozdrawiam, Gunnar
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”