Racja codziennie jadąc do pracy mijam laboratorium gdzie rozmnażane są trawy i mieli tam wokół budynków łany pięknych miskantów całą jesień i zimę . Teraz wszystkie są przycięte i zrobiło się bardzo pusto. Nie falują już na wietrze i nie błyszczą w słońcu.selli7 pisze:Przycinam w połowie marca, ale prawdę mówiąc bardzo niechętnie Tak pusto się robi, a długo trzeba czekać aż się zazielenią.
Miskanty
Re: Miskanty
- Wanda7
- -Moderator Forum-.
- Od: 2 wrz 2010, o 13:17
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
I dlatego ja się jeszcze powstrzymuję przed ścinaniem moich traw. Nie chcę, żeby było pusto. Nie ma się co śpieszyć, niech pióropusze nadal powiewają na wietrze 

U mnie szczególnie późno kwitnące odmiany dobrze jeszcze wyglądają.Te wcześnie kwitnące były połamane i część już sprzątnęłam przed mrozami.Doszłam do wniosku, że dobrze jest sadzić odmiany późno kwitnące tak by można je było oglądać z okien ( jeśli to możliwe) ,bez wychodzenia do ogrodu, bo naprawdę długo są ozdobne.Te wcześnie kwitnące za to dobrze wyglądają z bylinami jesiennymi.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 kwie 2007, o 10:17
- Kontakt:
A ja Was trochę zaskoczę. W tym roku postanowiłem "wczesną zimą" ściąć trawy. Wyciąłem nie tylko miskanta i ..... zrobiłem sobie "suche bukiety". A właściwie to nie bukiety ale wstawiłem do wysokich szklanych wazonów. Zimą i tak mało do ogrodu chodzę a w domu są ciekawą ozdobą. Tak mi się spodobało, że w tym roku z pewnością zrobię tak ponownie.
Napisałem to, aby przedstawić trochę inne spojrzenie na wycinanie traw (nie tylko miskantów).
Napisałem to, aby przedstawić trochę inne spojrzenie na wycinanie traw (nie tylko miskantów).
Dostałam w styczniu rozłogi miskanta i wsadziłam do doniczek. W tej chwili mam 30 cm sadzonki. I nie mam pojęcia kiedy najlepiej będzie je wysadzić.
- Mariusz_S
- Od: 18 lut 2008, o 01:12
- Kontakt:
Jak już "odbiły" to dopiero w kwietniu, kiedy ryzyko wiekszych przymrozków będzie minimalne.
Mariusz Surowiński
Poradnik o trawach
Poradnik o trawach
-
- ---
- Od: 29 cze 2009, o 13:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Tak, to miskant olbrzymi 

To ja też dołączę się z pytaniem. Czy ktoś może mi powiedzieć na podstawie tych zdjęć co to za miskant. Kupiłam go jakieś 5 lat temu jako giganteusa, ale moim zdaniem to nie on. Dorasta max do 1,8 - 2 m, kwiatostany ma różowawo-czerwone, pojawiające się pod koniec sierpnia. Rośnie grzecznie w kępie, nie łazi.

Niestety to jedyne fotki, jakie posiadam

Niestety to jedyne fotki, jakie posiadam

- Mariusz_S
- Kontakt:
To może być 'Rotsilber' choć mam wątpliwości, bo ta fotka z kwiatostanami sugeruje, że one są z "przestrzenią" nad kępą...
Mariusz Surowiński
Poradnik o trawach
Poradnik o trawach
Mnie to Malepartusa przypomina.
- Mariusz_S
- Kontakt:
Też się nad tym zastanawiałem ale Malepartus nie kwitnie w sierpniu i nie ma 1,8-2 m tylko więcej.
Mariusz Surowiński
Poradnik o trawach
Poradnik o trawach
Dziękuję za podpowiedzi.
Przejrzałam w necie fotki obu miskantów i chyba bardziej przypomina Rotsilber, chociaż nie wiem czy liście mojego nie są odrobinę szersze.

Według mnie ani Rotsilber, ani Malepartus - obydwie są zwarte, a ten na fotkach wyraźnie luźny.
Swojego typu jednak nie mam.
Tomek
Swojego typu jednak nie mam.
Tomek
-
- 100p
- Od: 8 sty 2011, o 19:00
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Mój Rotsilber po tegorocznej zimie jest taki sam.asia2 pisze:Dziękuję za podpowiedzi.Przejrzałam w necie fotki obu miskantów i chyba bardziej przypomina Rotsilber, chociaż nie wiem czy liście mojego nie są odrobinę szersze.
W tym roku zgubił tak dużo liści (po raz pierwszy), że właśnie tak dziwnie wygląda.Mariusz_Surowinski pisze:To może być 'Rotsilber' choć mam wątpliwości, bo ta fotka z kwiatostanami sugeruje, że one są z "przestrzenią" nad kępą...
Poza tym jest piękny, chyba to dobra zamiana przy zakupie

pozdrawiam Joasia