Hortensje - ogrodowa , bukietowa , drzewkowata cz.III
- Babopielka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 9 wrz 2007, o 19:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Hortensje - ogrodowa , bukietowa , drzewkowata cz.III
Przędziorek i inne niespodzianki, to efekty uboczne masowej produkcji, dlatego każdą, nową roślinę powinno się izolować, od pozostałych. Powinna przejść co najmniej czterotygodniowy okres kwarantanny i dopiero po tym czasie, można ją posadzić na docelowe miejsce w ogrodzie.
- ElleBelle
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 5 paź 2009, o 15:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ja swoje ogrodowe nie okrywam robię kopczyki i już ,jak da radę to fajnie nie to trudno i tak właśnie najgorze są majowe przymrozki.Kocham hortensje ale nie będe się z nimi tak cackać.Jak zimują bukietówki bo z nimi nie mam doświadczenia mam pirwszy rok tylko miałam Anabelke to ją po prostu ciełam i zawsze pięknie kwitnie
Pozdrawiam, Ela
...mój azyl w środku miasta...
Kwiaty Eli- w ogrodzie i nie tylko cz. 7- Kolejna Wiosna...
...mój azyl w środku miasta...
Kwiaty Eli- w ogrodzie i nie tylko cz. 7- Kolejna Wiosna...
- ZbigniewG
- Od: 3 cze 2010, o 18:42
na majowe przymrozki dla swoich ogrodowych przygotowałem niską konstrukcję umożliwiającą szybkie zabezpieczenie przed nocnymi przymrozkami (nie łamiąc pąków)
przesadziłem je pod ścianę garażu więc w nocy będzie oddawała (ściana) troszkę ciepła do mini tunelu
co z tego wyjdzie zobaczymy
przesadziłem je pod ścianę garażu więc w nocy będzie oddawała (ściana) troszkę ciepła do mini tunelu
co z tego wyjdzie zobaczymy
-
- ---
- Od: 29 cze 2009, o 13:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kiedy mogę przesadzić bukietówkę?
Mieszkam w woj.opolskim
Mieszkam w woj.opolskim
Jak tylko ziemia rozmarznie.
Kiedy dokładnie w warmińsko-mazurskim należy przyciąć hortensję bukietową i drzewiastą? Gdy forsycja zakwitnie czy wcześniej, żeby się nie spóźnić?
- ZbigniewG
ja proponuję podejść do ciecia i nawożenia tak bezstresowo, praktycznie tylko przy winorośli orzechu i brzozie ma to życiowe znaczenie - utrata soków po przycięciu w złym terminie
tutaj przycięcie powyżej żywego(nabrzmiałego) pączka daje gwarancję że będą nowe przyrosty, jeżeli przytniemy gdy wyrośnie już dużo nowych pędów będą one słabsze a roślina niepotrzebnie się wysili, jeżeli mamy wątpliwości zawsze możemy przyciąć dwa razy, wyżej a następnie tam gdzie nam pasuje,
nawożenie tak jak u ludzi śniadanie , obiad i ewentualne przekąski gdy coś nie tak i zawsze lepiej mniej niż więcej
to jest oczywiście luzacka i amatorska wykładnia praw ogólnych
ten temat był tu omawiany wcześniej
tutaj przycięcie powyżej żywego(nabrzmiałego) pączka daje gwarancję że będą nowe przyrosty, jeżeli przytniemy gdy wyrośnie już dużo nowych pędów będą one słabsze a roślina niepotrzebnie się wysili, jeżeli mamy wątpliwości zawsze możemy przyciąć dwa razy, wyżej a następnie tam gdzie nam pasuje,
nawożenie tak jak u ludzi śniadanie , obiad i ewentualne przekąski gdy coś nie tak i zawsze lepiej mniej niż więcej
to jest oczywiście luzacka i amatorska wykładnia praw ogólnych
ten temat był tu omawiany wcześniej
- Georginia
- Od: 10 lis 2009, o 16:47
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ja przycinam hortensje jak rusza wegetacja i nabrzmieją pąki,tak nad 2-3 parą od dołu./Mam na myśli hortensje bukietowe /Potem nawożę , podlewam i pod krzak daję przekompostowaną korę sosnową.Santia u Ciebie jest chłodniej to może będzie to trochę później niż w cieplejszych rejonach kraju ale na pewno będziesz wiedziała.A forsycją bym się nie sugerowała bo ona jest wyznacznikiem cięcia róż a nie hortensji.
Słuchajcie, jak się sprawa przedstawia ze zdejmowaniem okryć zimowych z hortensji? W jednym ogrodniku mówią mi, że już można zdjąć, w drugim, że ani myślę, bo pąki zmarzną! jak się na to zapatrujecie?
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 9 kwie 2011, o 15:55
- ZbigniewG
ogrodowe i pięknie kwitnące
wstawiając zdjęcie w fotosiku zaznacz 500px bo masz miniaturkę
wstawiając zdjęcie w fotosiku zaznacz 500px bo masz miniaturkę
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 9 kwie 2011, o 15:55
Dzięki za odpowiedź. Zdjęcie już poprawione. Mam jeszcze pytanie czy trzeba je jakoś przycinać na wiosnę?? Bo na zimę zostawiłem te suchę "badyle" i przykryłem agrowłokniną.