Ciemiernik(Helleborus) cz.1

Rośliny wieloletnie, trawy, paprocie, lawenda, chryzantemy, piwonie, ...
Zablokowany
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Podobno prawda ,że się krzyżują ale nie doświadczyłam raczej tego zjawiska u siebie.
Marysiu nie sądzę,żeby ten ciemiernik sam sie u mnie wysiał :oops:
prawdopodobnie zakupiłam go i wsadziłam nie tam gdzie powinien rosnąć i po prostu marniał ale żył.
A może to jakiś z podarowanych mi prezentów... nie wiem na pewno bo ja mam "ogrodowy zawrót głowy"Marysiu :shock: Mogłam otrzymać i wsadzić tak na chwilkę gdzieś a potem już nie przesadziłam ...
W każdym razie nie jest to nic nowego,bo to przecież bym pamiętała do licha.. :shock:
Ale dobrze,że jest ... :D taki sliczniutki
Judytko poobserwujemy jak będzie przekwitał ...czy będzie może jaśniał zobaczymy.
Pod orzechem włoskim tak sie składa,że rosną u mnie dwa rodzaje ciemiernika - biały i cuchnący.
Biały rośnie normalnie- rośnie i kwitnie.
Natomiast cuchnący :roll: ma jakieś problemy...po przekwitnięciu zanika(bardziej zasycha niż zanika) ale w jego miejsce pojawiają się siewki i tak trwa to na okrągło. Nie mam pojęcia czy to normalne czy jakaś paskudna odmiana
nie podoba mi się to ale sam ciemiernik jak jest to jest równie śliczny bo taki..

Obrazek
Awatar użytkownika
ciotka
500p
500p
Od: 4 paź 2007, o 23:26

Post »

No ten też mi się bardzo podoba. na razie mam dwa i nie wiem czy znalazłoby się miejsce na więcej. Liczę na to, że może się rozmnożą z nasionek. Mam bardzo brzydką ogromną mahonię, która bardzo obficie kwitnie, ale potem usychają jej niektóre liście. I na dodatek z nasion wyrastają nowe krzaczki, którym też usychają liście. Gdy ją wykarczuję i wszystkie jej dzieciaki to będę miała dużo terenu na ciemierniki i nie tylko. :wink:
Człowiek potyka się o kretowiska - nie o góry - Konfucjusz

Pozdrawiam Marysia
Co rośnie u ciotki?
Awatar użytkownika
hanka55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sty 2008, o 15:30
Kontakt:

Post »

Ho, ho, ho!
Brawo Krysiu :P
Widziałam go raz na targu ( w końcu jestem w Beskidzie), ale Pan żądał 23zł , a nakupiłam już wcześniej zimotrwałych " wypełniaczy płotowych", więc...
Dobrze, że jest u Ciebie :) a ja mam swoje maluchy, które nadal kwitną :shock:
Awatar użytkownika
jolciajci
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 26 lut 2007, o 13:00
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Krysiu ciemierniki masz cudowne :lol:

Zeniu jak zobaczysz że kwiatek ma nasionka to załóż na niego malutką skarpetkę taką jak pończocha i zawiąż lekko u dołu aby nasionka się nie wysypały a on sam dojrzeje.
Potem zaznacz sobie miejsce i zaraz posadż a już w następnym roku będziesz miała sadzonki.
Zaraz ci pokaże jak wyglądają maleńkie ciemierniki :lol:

Obrazek

Może być też tak że plewisz koło ciemiernika i wyrywasz sadzonki nawet o tym nie wiedząc ;:94
Jestem jaka jestem - pozdrawiam serdecznie Jola
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jolu dziękuję teraz wiem jak należy zbierać nasionka ,nigdy na to bym nie wpadła, a to takie proste.
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
Awatar użytkownika
judyta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2008, o 14:08

Post »

Dopytuję tak o tego orzecha..a właściwie jak rośliny pod nim rosną,gdyż strasznie mam ochotę coś pod nim posadzić.Myślałam o ciemiernikach i funkiach, no i znalazłoby sie miejsce na parę innych cieniolubnych.Dużo u mnie cienistych miejsc, a pod orzechem dramat- nic nie posadzone..goło i wcale nie wesoło.Drążyłam na Forum temat-czy coś chce rosnąć pod orzechem.Z informacji wynika, że jak najbardziej :roll: A ja na jesieni zabrałam spod niego tuje..został jeden bidulek krzaczek tujowy, który mam wrażenie, że się strasznie męczy w tym sąsiedztwie.Ale może to inne przyczyny..np. cieki wodne podziemne, które słyszałam od radiestetów potrafią mieć wpływ skarlający na rośliny :roll: A przecież u Ciebie Karo zatrzęsienie roślin pod orzechem..już sama nie wiem :cry:
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Kontakt:

Post »

Judyto na ciąg dalszy dyskusji "co urośnie pod orzechem "zapraszam tutaj
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... d+orzechem
Postaram się przybliżyć Tobie mój sposób uprawy tego miejsca.
Awatar użytkownika
elanutka
50p
50p
Od: 12 lip 2006, o 17:12

Post »

Krysiu , cuchnący rozmnaża sie wyłącznie z nasion, więc może taka jest przyczyna powstawania nowych siewek.Nie jestem pewna , czy wolno mi wkleić tu adres , na którym jest potwierdzenie moich slow , ale spróbuję, najwyżej Admin to skreśli :(
http://www.e-ogrody.com/tygodnik/ciemierniki,0,385.html
Awatar użytkownika
Zenia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 wrz 2007, o 20:35

Post »

Jolu ....dziękuję Ci bardzo za te wskazówki.Masz pewnie rację że je pielę jako chwast.Zrobię tak jak mi podpowiedziałaś.Tak naprawdę to nawet nie wiem jak to nasionko wygląda...czy to z tych pręcików.No zobaczymy...jeszcze jakiś tam kwiatek się uchował. :roll: :lol:
Awatar użytkownika
jolciajci
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 26 lut 2007, o 13:00

Post »

Zeniu o ile pamiętam to nasionka ciemiernika są czarne i wyglądają jak nasionka gożdzika kamieniaka , ale mogę się mylić bo miałam dużo nasionek i wszystko mi się mogło pomieszać w tej mojej pustej głowie :oops: .
Wiem jesdno że nasionka są śliskie tz. okrągłe :lol: i chyba na pewno czarne :D
Jak dojrzeję ciemiernik to będzie miał taką napuchniętą , kanciatą torebkę :P , ale się nawymądrzałam ale inaczej nie umiem pomóc :oops:
Jestem jaka jestem - pozdrawiam serdecznie Jola
Awatar użytkownika
Zenia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jolu..pomogłaś i to bardzo.Twoje wskazówki rozświetliły mój umysł.Nigdy z tą skarpetką bym na to nie wpadła. Ile ja kwiatków naoglądałam w poszukiwaniu nasionek...Teraz już chyba wiem ,ale pewnie za póżno.Szkoda że wcześniej nie zapytałam..bo wtedy jeszcze jakieś nasionka by były.A tak przy okazji czy ktos spotkał w sklepie te nasionka....bo ja nie. Pozdrawiam. :?: :wink:
Mariola54
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 wrz 2006, o 00:33

Post »

Moje ciemierniki :D
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Zenia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mariolku..piękne masz te ciemierniki....och...i...ach..i pewnie jeszcze...tam te nasionka. :roll:
Zablokowany

Wróć do „BYLINY, trawy, zioła”