Ja też dopiero raczkuję z lawendą. Dostałam ją w doniczce i za bardzo nie wiem, co zrobic. Czy wystawic na balkon - jest już dośc ciepło, czy posiac w ogrodzie do gruntu? A czy lawenda w ogóle może stac w domu w doniczce?
Iwkala pisze:Ja też dopiero raczkuję z lawendą. Dostałam ją w doniczce i za bardzo nie wiem, co zrobic. Czy wystawic na balkon - jest już dośc ciepło, czy posiac w ogrodzie do gruntu? A czy lawenda w ogóle może stac w domu w doniczce?
Iwkala nie wiem jak jest z lawenda w doniczce, choć wydaje mi się, że w domu nie powinno jej się trzymać.
Ja na pytanie kiedy sadzić do gruntu dostałam taką odpowiedź:
Daisy pisze:Jeśli ziemia nie skuta lodem to już ją możesz posadzić.
Mam na swojej działeczce to cudo i powiem tak , za wiele sie nią nie przejmuje a rośnie wspaniale-posadzona jest w półcieniu i w kwaśnej glebie-nie zasilam jej lecz na zimę zawsze przycinam , gdzieś czytałam , że dobrze jest po kilku latach zmienić jej miejsce , przesadzić.
Mam olbrzymie krzaczysko lawendy. Podczas podlewania działki starannie unikam podlania lawendy po tym, jak obejrzałam jej połacie we Francji, a tam ziemia sucha jak proch.
Spotkałam dzisiaj w sklepie lawende, o bardzo dziwnych i pięknych kwiatach, z wygladu niczym nie rozniła się od tej zwykłej, ale te kwiaty ..... większe po prostu piękne. Cena tez była astronomiczna jak na taką małą sadzonkę, ale chodzi mi o sam fakt czy zimuje ona w ogrodzie czy nie przemarza.......