Bób cz.1
-
- 500p
- Od: 30 sty 2007, o 13:07
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: Bób
Dziękuję Leniawka Wygląda na to, że Bartom, Bonzo i Dragon mają porównywalne nasiona. Bizon i Supersimonia są trochę większe, a Karmazyn nieco mniejszy.
Czytałam gdzieś, że mniejsze nasiona są bardziej aromatyczne. Wiadomo, że nie tylko wielkość się liczy.
Czytałam gdzieś, że mniejsze nasiona są bardziej aromatyczne. Wiadomo, że nie tylko wielkość się liczy.
.
Przed chwilą zamówiłam jeszcze bób Extra Temprana, którego strąki mają długość ok 25-30 cm i 6-9 nasion w strąku. W paczce 50 gr, więc jak dojdzie to napiszę co i jak .
p.s. co do aromatyczności małych bobków , to mam jeszcze Egipski, którego nasienie jest wielkości białej fasolki . Allle będę miała porównanie .
Mam kupione, rozwaliłam paczki, by przeliczyć . Mam też bób Supersimonia, co prawda tylo 15 nasion, ale właśnie zważyłam i wychodzi mi, że ważą 30 gr.dorkasz1 pisze:Kasiu, dziękuję. Znalazłaś w sieci czy masz takie odmiany?
Przed chwilą zamówiłam jeszcze bób Extra Temprana, którego strąki mają długość ok 25-30 cm i 6-9 nasion w strąku. W paczce 50 gr, więc jak dojdzie to napiszę co i jak .
p.s. co do aromatyczności małych bobków , to mam jeszcze Egipski, którego nasienie jest wielkości białej fasolki . Allle będę miała porównanie .
-
- 500p
- Od: 30 sty 2007, o 13:07
- Kontakt:
Kurczę, nie mam tylu hektarów żeby ze wszystkim eksperymentować. Dlatego spokojnie już niczego nie zamawiam. W tym roku 4 odmiany i zobaczymy co będzie. Pomidorowe szaleństwo zajmuje duuużą część mojego warzywnika. Doszła mi jeszcze cykoria sałatowa (ta do pędzenia), którą uwielbiam, a z wielkim sukcesem i praktycznie bez żadnego wysiłku, pędziłam tej zimy.
Ciekawa jestem wielce tego Egipskiego. Będę pytała za kilka miesięcy
Ciekawa jestem wielce tego Egipskiego. Będę pytała za kilka miesięcy
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 25 lut 2010, o 21:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Może i można znaleźć ale tak na gramy to ciężko sobie wyobrazić, może one sa nie wiem..małe i pękate;D Z jakiegoś powodu miałam wizję nasionka przy linijce.
To zielone z bobu nie jest trujące z tego co wiem, i można jeść zarówno młode pędy jak i całe strąki, gotowane jak fasolkę szparagową.. Fawizm jak słusznie zauważył forumowicz, jest choroba dziedziczną - skutkiem defektu genetycznego, więc myślę że nie ma się czego obawiać, zresztą nie jemy tego bobu dzień w dzień;)
Kasencja gdzie zamawiałaś Extra Temprana?
To zielone z bobu nie jest trujące z tego co wiem, i można jeść zarówno młode pędy jak i całe strąki, gotowane jak fasolkę szparagową.. Fawizm jak słusznie zauważył forumowicz, jest choroba dziedziczną - skutkiem defektu genetycznego, więc myślę że nie ma się czego obawiać, zresztą nie jemy tego bobu dzień w dzień;)
Kasencja gdzie zamawiałaś Extra Temprana?
mnie też zaintrygowało to co piszecie o parapetowej zielenince z bobu. Na łupiny i dorosłe zielsko to chyba nie ma amatorów raczej. Ja wiem, że surowe nasiona bobu niekoniecznie każdy może jeść z powodu tyraminy...ale tyraminę zawiera naprawdę sporo produktów
-
- Od: 10 mar 2008, o 18:52
-
- Od: 10 mar 2008, o 18:52
Iwonko! Bobu normalnie się nie przycina. No chyba żeby zmusić go do krzewienia ale raczej się tego nie praktykuje. Jednak kiedy bób zbyt wybiegnie i się pokłada to można spróbować go przyciąć. Dość szybko odbija i zamiast jednego pędu może mieć np. dwa lub trzy. Na każdym pojawią się strąki tylko, że zbiór będzie opóźniony. Gdzieś czytałem, że liście bobu są jadalne ale jakoś nie miałem śmiałości ich próbować. Ścięte pędy włożyłem do słoika ale nie sądzę żeby wypuściły korzenie. To nie pomidory. Niektórzy stosują ogławianie (ścina się wierzchołek pędu) ale robi się to już po zawiązaniu strąków głównie w celu zmniejszenia nalotu mszyc, które usadowiają się na szczycie pędu. Nie dowiedziono by ogławianie przyspieszało dojrzewanie nasion.
- leniawka
- 500p
- Od: 27 sie 2010, o 11:52
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Przemku,, dziękuję za oświecenie, przyznam się, że zwątpiłam, jak zobaczyłam u Ciebie ten bób, kurcze tyle czytałam i nigdzie o przycinaniu ani słowa....uffff
mój bobek wylądował wczoraj w doniczkach, nie mogłam się powstrzymać
jak wykiełkuję, czeka na niego parapet w garażu, mam nadzieję, że będzie mu tam wygodnie
mój bobek wylądował wczoraj w doniczkach, nie mogłam się powstrzymać
jak wykiełkuję, czeka na niego parapet w garażu, mam nadzieję, że będzie mu tam wygodnie
pozdrawiam
Iwona
Iwona
- BRZOSKWINKA
- Od: 17 maja 2010, o 18:10
Widzisz leniawka, tyle wiedzy dzięki temu, że kontener22 pokazał swój wyrośnięty bobek.
Ja też nie miałam pojęcia o przycinaniu i teraz już wiem.
Marzenka, wyluzuj, od tego sie nie umiera - ani od roślinnych fanaberii, ani od błędów przy nich uczynionych. I nie zawsze jest potrzebna wiedza, czasem wystarczą nowatorskie pomysły jak u Przemka (które kiedyś staną się wiedzą).
Ja też nie miałam pojęcia o przycinaniu i teraz już wiem.
Marzenka, wyluzuj, od tego sie nie umiera - ani od roślinnych fanaberii, ani od błędów przy nich uczynionych. I nie zawsze jest potrzebna wiedza, czasem wystarczą nowatorskie pomysły jak u Przemka (które kiedyś staną się wiedzą).
„Wpatrz się głęboko, głęboko w przyrodę, a wtedy wszystko lepiej zrozumiesz.” Albert Einstein
Pozdrawiam, Joasia
Pozdrawiam, Joasia
- NITKA
- 1000p
- Od: 29 sie 2010, o 11:30
Ech szkoda, że ja o tym nie wiedziałam w ubiegłym roku, kiedy to wyhodowałam taki właśnie płożący, wybiegnięty Bób, pewnie były by większe plony.przemek1136 pisze:Iwonko! Bobu normalnie się nie przycina. No chyba żeby zmusić go do krzewienia ale raczej się tego nie praktykuje. Jednak kiedy bób zbyt wybiegnie i się pokłada to można spróbować go przyciąć. Dość szybko odbija i zamiast jednego pędu może mieć np. dwa lub trzy. Na każdym pojawią się strąki tylko, że zbiór będzie opóźniony. Gdzieś czytałem, że liście bobu są jadalne ale jakoś nie miałem śmiałości ich próbować. Ścięte pędy włożyłem do słoika ale nie sądzę żeby wypuściły korzenie. To nie pomidory. Niektórzy stosują ogławianie (ścina się wierzchołek pędu) ale robi się to już po zawiązaniu strąków głównie w celu zmniejszenia nalotu mszyc, które usadowiają się na szczycie pędu. Nie dowiedziono by ogławianie przyspieszało dojrzewanie nasion.
pozdrawiam, Anita
-
- 1000p
- Od: 27 lis 2011, o 22:54
ja bób posieję 10 marca do gruntu-zbiory będą nieporownywalnie lepsze od tych prowadzonych z niby przyspieszonych upraw.Życzę wszystkim powodzenia w uprawie bobu-dobranoc
-
- Od: 25 lut 2010, o 21:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ja akurat sieję w kubki nie dlatego żeby coś przyśpieszać, tylko dlatego że w gruncie różne stworki lubią mi skosić młode kiełki;) Każdy ma swoje powody.
Zważyłam mój bób, szkoda że nie mam dokładniejszej wagi bo liczy +-1g, wyszło jakby nie patrzeć że ma duże nasionka bo wybija od 2 do 3g. Czy wy jecie go tylko na zielono? Bo ponoć niektóre odmiany są dobre w postaci suchego ziarna - tzn najpierw się je oczywiście moczy i gotuje, coś ala fasola czy groch.. Bobówka zamiast grochówki, brzmi ciekawie;)
Zważyłam mój bób, szkoda że nie mam dokładniejszej wagi bo liczy +-1g, wyszło jakby nie patrzeć że ma duże nasionka bo wybija od 2 do 3g. Czy wy jecie go tylko na zielono? Bo ponoć niektóre odmiany są dobre w postaci suchego ziarna - tzn najpierw się je oczywiście moczy i gotuje, coś ala fasola czy groch.. Bobówka zamiast grochówki, brzmi ciekawie;)