Moje kwiaty w hydroponice cz.2

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
kiki79
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 10 lut 2012, o 15:44
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Moje kwiaty w hydroponice cz.2

Post »

Niestety cos mi sie aparat psuje i nie moge zrobic zdjecia fikusa, ale tak Teresko, urwalam kawalek galazki i byl on dosc dlugi,wiec nie trzeba bylo obrywac listkow.No i taaaa taaaa taaaaaaaaaaaaa!!!! zaczal wypuszczac malutkie korzonki :tan

Jacku, dracena jest piekna,ja nastawiam sie teraz na juke,ale zastanawiam sie jak ja ukorzenic,tzn czy przyciac ja przy lisciach i wstawic do wody,czy uciac z kawalkiem pienka jak Ty zrobiles z dracena :?:
Hydroponicznie zakrecona Aga :)
Awatar użytkownika
JacekCich
200p
200p
Od: 30 kwie 2011, o 23:12
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Juka tak samo jak draceny, uciąć i do keramzytu. Gdzieś w tym forum Czarodziej_ opisał dokładnie jak ukorzeniać juki.
Tylko cierpliwi się doczekają, bo nie tracą nadziei.
Zielone Zakątki Jacka _||_ Stosowanie nawozów hydroponicznych _||_
Paludarium Jacka
Awatar użytkownika
Teresa600
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 mar 2008, o 11:52

Post »

kiki79...gratuluję ;:138
Jacku....widzę że Twoja kolekcja w hydro rośnie w zastraszającym tempie ;:63
Teresa
------------
Moje Kwiaty w hydroponice
Awatar użytkownika
magda41
500p
500p
Od: 24 lip 2011, o 09:14

Post »

Witaj Teresko masz cudowne kwiatki i bardzo ,bardzo zadbane ;:138
Moje roślineczki :) :)

Zapraszam! Magda :)
Awatar użytkownika
JacekCich
200p
200p
Od: 30 kwie 2011, o 23:12

Post »

Teresa600 pisze: Jacku....widzę że Twoja kolekcja w hydro rośnie w zastraszającym tempie ;:63
Dzisiaj wysiałem Noline (Beaucarnea recurvata), zobaczymy kiedy ruszy z miejsca.
Tylko cierpliwi się doczekają, bo nie tracą nadziei.
Zielone Zakątki Jacka _||_ Stosowanie nawozów hydroponicznych _||_
Paludarium Jacka
Awatar użytkownika
Teresa600
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzisiaj wysiałem Noline (Beaucarnea recurvata), zobaczymy kiedy ruszy z miejsca.[/quote]

Zaintrygowała mnie nazwa,więc poszperałam w necie i znalazłam polską nazwę" Noga Słonia".Nazwa adekwatna do wyglądu ze względu na rozszerzający się pień u nasady.Podobno świetnie się nadaje do hydroponiki.Bardzo jestem ciekawa jak długo będziesz czekał na pojawienie się roślinki. ;:215

magda41..dziękuję za miłe słowa
Teresa
------------
Awatar użytkownika
magda41
500p
500p

Post »

Teresko ja też trzymam kwiatki w hydroponice ale wlewam wodę tak na oko ,
tylko nie wiem kiedy dolewać czy jak już wypiją wszystko ? podpowiedz proszę ;:196

Awatar użytkownika
dorciaj
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 17 lut 2012, o 08:48

Post »

Kilka dni temu u innej forumowiczki zobaczyłam hodowlę storczyków w szklanych wazonach z keramzytem. Strasznie spodobał mi się ten pomysł i w związku z tym wertowałam internet pod kontem hydroponiki. Tak trafiłam w końcu na pierwszą część Twojego wątku Teresko :D . Jestem absolutnie oczarowana zarówno metodą jak i wyglądem roślin w hydroponice ;:167 .
Będę sobie podglądać wątek i uczyć się od Was ;:180 . Już teraz wiem, że muszę znaleźć miejscówkę na zakup hurtowych ilości keramzytu :lol: :;230

Pozdrawiam wszystkie hydroponiczki i hydroponików :wit
_Dorcia_
Awatar użytkownika
Teresa600
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Magda.....tak na oko to wiesz :D ,ale jak się ma dobre oko i wprawę to można.Trzeba jednak uważać aby poziom wody nie był za wysoki bo roślinki mogą po jakimś czasie chorować a nawet gnić.Nie należy dopuszczać do całkowitego wypicia wody bo jak mówi sama nazwa- hydroponika- polega na stałym utrzymywaniu korzeni rośliny w wodzie. Wszystko zależy czy używasz wkładów i osłonek ale bez wskażnika ,czy też keramzyt sypiesz bezpośrednio do osłonki.W pierwszym przypadku można wyjąć wkład z rośliną i sprawdzić poziom wody.W drugim jest pewna trudność chyba że osłonka jest przezroczysta.Kiedy poziom wody w większych osłonkach osiągnie ok 1cm to znak że należy za 2dni podlać (właśnie teraz dla Twoich i dla innych również, potrzeb :wink: sprawdziłam to centymetrem wyjmując wkład kiedy wskaznik pokazał poziom minimalny.)

dorciaj :wit wśród zakręconych hydroponiką.Ja również mam storczyka którego rok temu przeniosłam do hydroponiki. Byłam pełna obawy czy ta metoda będzie mu służyła.Na chwilę obecną ma już 5pąków :heja
Jeżeli chodzi o naukę to zapewniam Cię że pójdzie Ci to jak z płatka :D bo to bardzo prosta i łatwa uprawa.
Teresa
------------
Awatar użytkownika
dorciaj
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 17 lut 2012, o 08:48

Post »

Teresko - na chwilę obecną rozpoczęłam eksperyment na 2 storczykach i na marancie (o którą walczę już z rok i ciągle jej coś nie pasuje :lol: ) - będzie wóz albo przewóz :lol: . Kusi mnie też "potraktowanie" tą metodą grudnika - bo Twój okaz jest przepiękny ;:180 a mój też mi coś marudzi :roll: .
Na razie strasznie mnie zniechęcają koszty zestawów do hydroponiki. Zakupiłam jeden i pooglądałam. W sumie to tak na prawdę najważniejszy jest wskaźnik - i przy kolejnej roślince chcę zastosować wskaźnik własnej roboty :lol: . Już męża wypytałam o spławiki (bo to wędkarz :wink: ) i zobaczymy 8-) .
_Dorcia_
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witam hobbystów hydroponiki.
Teresko czytam i ciesze się,że jest nas coraz więcej i w dużej mierze to dzięki Tobie.
U mnie kwiaty już poczuły wiosnę i szybko nadrobią ciemne i krótkie dni bez słońca.
Przy ostatnim przeglądzie zauważyłam u wielu fiołeczków pączki kwiatowe a ten już kwitnie.
Opieka nad nimi przy tej metodzie jest prosta i nie wymaga zbyt wiele czasu.
Tak wygląda Fiołeczek, którego życie zaczęło się w kwietniu od małego listka.
Niektóre rozety mam tak szerokie,że muszę pod doniczki cos podstawiać aby zbyt dużo miejsca nie zabierały pozostałym bo parapety nie z gumy ... :;230

Obrazek

Obrazek

Obrazek

A jak Twój się ma po przejściach ?
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
magda41
500p
500p

Post »

Matko kochana to strasznie muszę uważać albo jednak kupić mierniki ;:223
Teresko dziękuję Ci pięknie ;:196 albo dam radę ,albo zginę z tymi hojami ;:223

Awatar użytkownika
kiki79
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 10 lut 2012, o 15:44

Post »

Witam wszystkich po krotkiej przerwie!!!!! jak sie maja wasze roslinki??? :) moja difenbachia przesadzona z ziemi do hydro troszke chorowala,ale tylko przej jakis tydzien, pare listkow jej zzolklo , no i szczerze mowiac troche sie martwilam,czyja dobrze oczyscilam z ziemi itp...itd...,ale po tym jak obcielam jej zolte listki przestala chorowac i teraz wypuszcza juz zdrowe i zielone, no i troszeczke sie wydluzyla :tan Mysle, ze teraz jej dobrze.
Obrazek

A to nowy nabytek : Obrazek Zastanawialam sie niedawno jak ukorzenic juke, ale po udanym eksperymencie z difenbachia postanowilam sprobowac i juke rowniez przenioslam z ziemi do hydro. Bylo troche zachodu, zeby oczyscic korzenie, no ale mam nadzieje, ze nie bedzie klopotow. Juz tydzien siedzi sobie w keramzycie i na razie ma sie chyba dobrze,nowe listki wypuszcza.

A nastepny bedzie fiolek, bo juz mi puszcza ladne korzonki :) i fikusik.

Pozdrowionkaaaaaaaaaa
Hydroponicznie zakrecona Aga :)
Awatar użytkownika
Teresa600
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

dorciaj eksperyment ze storczykami na pewno się uda.Jeżeli pokusisz się o przeniesienie grudnika do hydro ,pamiętaj aby łodygi nie sięgały wody tylko korzenie . Wiem to z własnego doświadczenia bo posadzony za głęboko zgnił :( Ten przepiękny okaz o którym piszesz , z powodu mocno zdrewniałych łodyg zaczął się łamać więc zrobiłam szczepki.Część po wypuszczeniu korzeni posadziłam tak aby korzenie dotykały wody drugie posadziłam głębiej i niestety zgniły :( .bardzo jestem ciekawa jak będą się sprawdzać wskażniki własnej roboty.Proszę pochwal się za jakiś czas.
Krysiu fakt że coraz więcej jest fanów hydroponiki bardzo mnie cieszy.Nie jest to tylko i wyłącznie moja zasługa ale i Wasza,ponieważ uwierzyliście w tą prostą i wygodną metodę uprawy kwiatów i dzielicie się swoimi spostrzeżeniami.
Moje kwiatuchy też poczuły wiosnę ,zwłaszcza fiołki.Dzień juz coraz dłuższy więc za tydzień lub dwa moje fiołki (zwłaszcza te niebieskie) obsypią się kaskadą kwiatów.
Aż Ci zazdroszczę Twoich pięknych rocznych fiołków.........są piękne i zdrowe.Moje listki posadzone w połowie lipca wyglądają tak
Obrazek Obrazek
Jak widać daleko im jeszcze do kwitnienia.Bardzo czekam tego co ma zielono białe listki (drugie zdjęcie)
Niestety moje ukochane LE FUKSJOWE^KRUŻEWO kiedy było jeszcze w ziemi ,przelałam ;:160 i po przesadzeniu do hydro zaczął marnieć i żeby go całkiem nie stracić poucinałam listki i wsadziłam do wody do ukorzenienia .Jeden już jakiś czas temu wylądował w keramzycie i jak widać na zdjęciu ma już małe listeczki które zaraż powinny się pojawić na wierzchu

Obrazek
Pozostało mi jeszcze w zapasie kilka malutkich listków które już wypuszczają korzonki Obrazek mam nadzieję że też coś z nich będzie.martwi mnie tylko mój brak cierpliwości w oczekiwaniu na kwiaty.Jednak dla LE FUKSJOWEGO wezmę cos na uspokojenie :;230
A tu już dorosłe moje fiołki i Tolmiejka od Ciebie Krysiu która w jesieni została przycięta prawie do korzeni

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

i na koniec Niedośpian , zpowodu malutkich listków został ucięty do samego keramzytu i teraz odwdzięczył się taaaaaaaakimi duzymi listkami
Obrazek zdjęcie listka na dłoni
Obrazek Obrazek
Obrazek grudniak który ponownie będzie kwitł
Teresa
------------
Awatar użytkownika
Teresa600
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

magda41 dasz radę .nie załamuj się ;:215
kiki79...każdy kwiatek po przesadzeniu do hydro choruje ,to normale ale jak sama zauważyłaś szybko dochodzi do formy.Zarówno difenbachia jak i juka wyglądajaą pięknie ;:63 Figus bardzo szybko wypuści korzenie, ja już wyhodowałam kilka figusów bez najmniejszego problemu.Proces wyhodowania fiołka trwa niestety długo więć życzę cierpliwości ;:215
Teresa
------------
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”