Rozmnażanie drzew i krzewów iglastych. Ukorzenianie sadzonek
Thuja smaragd
Witam
mam następujące pytanie czy ma sens próba rozmnożenia Thuja Smaragd przez sadzonki (z gałązek) zależy mi na czasie i chciała bym aby do jesni uzyskać sadzonki z korzeniami ;). Prosze o zaproponowanie ukorzniacza jaki zastosować oraz czy sadzonki od razu wsadzić w kwaśny torf (pisze na nim, że jest do iglaków)
Pozdrawiam
mam następujące pytanie czy ma sens próba rozmnożenia Thuja Smaragd przez sadzonki (z gałązek) zależy mi na czasie i chciała bym aby do jesni uzyskać sadzonki z korzeniami ;). Prosze o zaproponowanie ukorzniacza jaki zastosować oraz czy sadzonki od razu wsadzić w kwaśny torf (pisze na nim, że jest do iglaków)
Pozdrawiam
Dziękuję wszystkim za odpowiedzi ;)
hmmm no więc sądzę że z tują nie powinno być problemów - z tego co słyszałem dość dobrze się ukorzeniają ;) ukorzeniacz do iglaków chociaż w sumie ja mojego cisa (który podobnoć ciężko się ukorzenia) wsadziłem w zwykły ukorzeniacz do zdrewniałych i też się przyjął . . . ma nowe odrosty ;) wstawię fotke zresztą, sądzę że jeśli zrobisz teraz sadzonki to na jesieni będziesz mogła już wysiać ;) podobno najlepiej sadzonki wsadzać do mieszanki torfu i piachu 1:1, ja mojego cisa wsadziłem do uniwersalnej :P
Thuja smaragd ukorzenianie
Mam jeszcze:
- thuja brabant
- cyprysik lawsona columnaris
- cisa
- jałowiec pospolity
czy i wyżej wymienione rosliny mogę również spróbować ukorzenić w najbliższym czasie?
Znalazlam w internecie multi palety (każda paleta ma po 60 doniczek). Wymiary pojedyńczej doniczki to:
-otwór 45mm/45mm;
-głębokość 55mm;
-dno 30mm/30mm;
jak sądzicie czy takie małe doniczki wystarczą do rozmnażania wymienionych przeze mnie roślin??
Chce też zapytać o mieszankę torfu z piaskiem, zrobić ją? czy może lepiej rośliny przyjmą się w samym torfie (kwaśnym). Oraz w jakich warunkach przechowywac thuje temperatura - na dworze czy w szklarni? Po ewentualnym zasadzeniu kiedy mam je przesadzić do większych doniczek oraz które z wymienionych roślin się najłtwiej rozmnaża - ile +- % będzie odrzutów
Pozdrawiam
- thuja brabant
- cyprysik lawsona columnaris
- cisa
- jałowiec pospolity
czy i wyżej wymienione rosliny mogę również spróbować ukorzenić w najbliższym czasie?
Znalazlam w internecie multi palety (każda paleta ma po 60 doniczek). Wymiary pojedyńczej doniczki to:
-otwór 45mm/45mm;
-głębokość 55mm;
-dno 30mm/30mm;
jak sądzicie czy takie małe doniczki wystarczą do rozmnażania wymienionych przeze mnie roślin??
Chce też zapytać o mieszankę torfu z piaskiem, zrobić ją? czy może lepiej rośliny przyjmą się w samym torfie (kwaśnym). Oraz w jakich warunkach przechowywac thuje temperatura - na dworze czy w szklarni? Po ewentualnym zasadzeniu kiedy mam je przesadzić do większych doniczek oraz które z wymienionych roślin się najłtwiej rozmnaża - ile +- % będzie odrzutów
Pozdrawiam
Dziękuję wszystkim za odpowiedzi ;)
Najlepiej sporządzać duże sadzonki, takie multiplaty wg. mnie będą trochę za małe.
Polecam artykuł:
http://www.szkolkarstwo.pl/article.php?id=176
Polecam artykuł:
http://www.szkolkarstwo.pl/article.php?id=176
Roman
- chatte
- Przyjaciel Forum
- Od: 19 paź 2006, o 08:52
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Wszystkie iglaki, które wymieniłaś łatwo się ukorzeniają i to nawet bez ukorzeniacza. Cis nie ukorzenia się trudno, tylko długo.
Doniczki powinny mieć ok.12-15cm wysokości.
Ja ukorzeniam w zwykłej ziemi ogrodowej z dodatkiem kompostu. Jeżeli sadzonki nie "siedzą" bezposrednio w ziemi, to na zimę doniczki dołuję w ziemi i niczym nie okrywam.
Jeżeli będziesz je ukorzeniać teraz, to w przyszłym roku będiesz je mogła wysadzić na miejsce stałe.
Doniczki powinny mieć ok.12-15cm wysokości.
Ja ukorzeniam w zwykłej ziemi ogrodowej z dodatkiem kompostu. Jeżeli sadzonki nie "siedzą" bezposrednio w ziemi, to na zimę doniczki dołuję w ziemi i niczym nie okrywam.
Jeżeli będziesz je ukorzeniać teraz, to w przyszłym roku będiesz je mogła wysadzić na miejsce stałe.
Witam
Czy ktos z Was probowal rozmnazac sosny i świerki przez sadzonki? Chodzi mi o rozmnazanie odmian a nie gatunku. Podobno bardzo ciężko jest je ukorzenic.
Na allegro ludzie sprzedaja nasiona odmian sosen i swierkow, a podobno z nasion mozna rozmnazac tylko gatunki. Czy w przypadku sosen i swierkow odmiany mozna rozmnazac przez nasiona?
Pozdrawiam
Krzychu
Czy ktos z Was probowal rozmnazac sosny i świerki przez sadzonki? Chodzi mi o rozmnazanie odmian a nie gatunku. Podobno bardzo ciężko jest je ukorzenic.
Na allegro ludzie sprzedaja nasiona odmian sosen i swierkow, a podobno z nasion mozna rozmnazac tylko gatunki. Czy w przypadku sosen i swierkow odmiany mozna rozmnazac przez nasiona?
Pozdrawiam
Krzychu
sosny z tego co wiem w ogóle się przez sadzonki nie rozmnażają więc chyba nie ma co liczyć . . . ja mam takie pytanie: mój cis się przyjął (gdzieś po miesiącu), puszcza nowe listki a raczej igiełki, rozwija się i tak się zastanawiam czy mogę wystawić go na balkon? dodam że balkon południowo - zachodni
Świerki karłowe można z powodzeniem rozmnażać z sadzonek, niektóre odmiany sosen górskich też [z trudem bo trudem] można próbować rozmnażać z sadzonek, ale udatność nie będzie wielka.kixo21 pisze:Witam
Czy ktoś z Was próbował rozmnażać sosny i świerki przez sadzonki? Chodzi mi o rozmnażanie odmian a nie gatunku. Podobno bardzo ciężko jest je ukorzenić.
Na allegro ludzie sprzedają nasiona odmian sosen i świerków, a podobno z nasion można rozmnażać tylko gatunki. Czy w przypadku sosen i świerków odmiany można rozmnażać przez nasiona?
Pozdrawiam
Krzychu
Niektóre odmiany sosen lub świerków w miarę dobrze dziedziczą cechy, gdy są rozmnażane z nasion np. świerk wężowy. Na allegro w większości przypadków sprzedaży nasion, to jednak gatunki.
Roman
Witam
A ja od połowy grudnia trzymałam w wazonie piękną gałąź jodły (jakiejśtam-nie znam się!) Niewiedza kazała mi wierzyć ze wypusci korzonki (sic!) ale koleżanka powiedziała że nie wypuści i z gałęzi nie rozmnożę więc tydzień temu... wyrzuciłam biedną gałąź na śmietnik a teraz znalazłam ten temat... serducho mnie boli ale już po ptakach... Ma ktoś może doświadczenie z ukorzenianiem jodły? Tutaj narobiłam sobie apetytu i mam nadzieję że z czym innym się jednak uda.
P.s. - podziwiam Was! Dobrze że zapał się udziela.
A ja od połowy grudnia trzymałam w wazonie piękną gałąź jodły (jakiejśtam-nie znam się!) Niewiedza kazała mi wierzyć ze wypusci korzonki (sic!) ale koleżanka powiedziała że nie wypuści i z gałęzi nie rozmnożę więc tydzień temu... wyrzuciłam biedną gałąź na śmietnik a teraz znalazłam ten temat... serducho mnie boli ale już po ptakach... Ma ktoś może doświadczenie z ukorzenianiem jodły? Tutaj narobiłam sobie apetytu i mam nadzieję że z czym innym się jednak uda.
P.s. - podziwiam Was! Dobrze że zapał się udziela.
"Śpieszmy się kochać ludzi tak szybko odchodzą (...)"