Moje spełnione marzenie - tu.ja cz.6

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2007, o 20:04
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Moje spełnione marzenie - tu.ja cz.6

Post »

Izo - piękne wilce! Ja też ostatnio kupiłam wilca, ale takiego zwykłego....
Jeszcze u siebie w Chrztowie nie siałam - zobaczymy co mi z niego wyrośnie.
A na ogladanie krokusow to może uda mi się przyjechać w tym roku?
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Bernadetko doskonale Cię rozumiem...U mnie pół pudełka nie wysianych nasion z poprzednich lat :oops: A ja dokupuję kolejne. Na dobrą sprawę to brakło by mi miejsca żeby to wszystko wysiać ;:224 Pergola na pewno na tym zyska.
Ewuniu Ty masz już pierwsze wschody, a ja jeszcze nie zaczęłam :oops: Biało i nie biało...Ale czego oczekiwać u nas. Przecież jeszcze luty. A wiosnę przeważnie mamy w kwietniu :evil:
Krysiu czyli nie tylko u mnie wilec taki mizerny efekt dał. Troszkę to pocieszające. Mam szczery zamiar w tym roku się poprawić. Widziałam u innych co potrafi ta skromna roślinka :shock: Też tak chcę!
Marto witaj w klubie :wink: Wilec jest o tyle dobry, że ma spore nasiona i można go siać od razu do gruntu. Dla mnie wszelkie pikowanie i sianie "drobnicy" w domu to czarna magia. Mam drewniane ręce i tyle.
Marysiu zapraszam serdecznie. I na krokusy, i na tulipany, i na co byś chciała lub mogła. We dwie z Grażynką łatwiej się Wam będzie zmobilizować. Wilce lubią słoneczko, ale i wilgoć.

Kilka zeszłorocznych wspomnień i oby do wiosny...
Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Miiriam
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 maja 2007, o 00:17

Post »

Ależ cudne te krokusy :) :)
W doniczkach .. czy prosto w ziemi rosną ?

Lewizji miałam z 6 - na razie mam dość :(
Pozostawić ciepły ślad na czyjejś ręce... - Bernadetta
Zapraszam pod Krzywą Jabłoń: Miiriam ; Rok 2012 ; Rok 2013
Awatar użytkownika
basiac
100p
100p
Od: 20 lut 2011, o 13:06

Post »

Witaj Izo.Lewizja piękna.Też pokusiłam się na nią i czekam z niecierpliwością jak przeżyła zimę na tym moim odludziu.Posadziłam ją na kopcu, trochę na stromym zboczu i obłożyłam kamyczkami.Ciekawe jak pokaże się na wiosnę
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Bernadetko krokusy sadzę bezpośrednio do gruntu. Wtykam je gdzie popadnie. Nazbierałam sporo odmian. Co roku dosadzam kolejne. Albo nornice ich nie lubią albo nie chodzą tamtędy :roll: Jedynie tulipany zdarza mi się sadzić w koszyczkach czy raczej właśnie w donicach. Chociaż uważam, że to nie jest tak do końca szczęśliwe rozwiązanie. To moja jedyna lewizja. Mam nadzieję, że ją jeszcze mam :roll: Kupiłam ją w 2010r na wyprzedaży za 2 zł już po kwitnieniu. W zeszłym roku gdy zakwitła byłam zachwycona i dumna ( choć to pewnie nie moja zasługa :wink: )
Witaj Basiu! Lewizja nie znika przed zimą. Jest cały czas na wierzchu. Najważniejsze by nie zamokła zbyt mocno i nie wymarzła. Gdyby znikała jak większość bylin to mniejszy byłby z nią problem. Trzymam kciuki za nasze lewizje! To niewielka roślina, ale cudowna gdy kwitnie. A jaki kolor masz?
Obrazek

Obrazek

Obrazek
x-ja
---
Od: 11 wrz 2008, o 19:15

Post »

Z utęsknieniem czekam na kwitnienia krokusów i na pierwsze listki brzozy tak soczyście zielone .
Iza co zatem robisz z tymi nasionkami ? szkoda pieniędzy i szkoda samych nasionek :( ja właśnie wykorzystałam te które mi zostały :D
Awatar użytkownika
Miiriam
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 maja 2007, o 00:17

Post »

No .. cudnie rosną :)

Ponieważ ja w tym roku mam mniej nornic - to chyba tez powysadzam do gruntu... mam posadzić i zapomnieć ? czy coś trzeba robić z nimi ? Bo te w doniczkach - to wykopuje po kwitnieniu , wsadzam jesienią ... no i teraz nie wsadziłam .. stoją nadal w doniczkach .... ale może przetrwały ...
Pozostawić ciepły ślad na czyjejś ręce... - Bernadetta
Zapraszam pod Krzywą Jabłoń: Miiriam ; Rok 2012 ; Rok 2013
Awatar użytkownika
basiac
100p
100p
Od: 20 lut 2011, o 13:06

Post »

Odmiany nie znam ale kwitła na różowo.
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Elu najczęściej rozdaję je lub wymieniam na inne ;:224 Na szczęście dla mego portfela nasiona nie są takie drogie, a ile radości na przedwiośniu z takich kolorowych torebeczek :tan Pewnie gdyby sprzedawali je w szarych torebkach, tylko z napisem nie kupowałabym tyle. To taki mały mój bzik. Może Ci jednak podesłać troszkę nasion Eluś..? Masz taki areał...Uwielbiam brzozy, a szczególnie swoją działkową. Zachwyca mnie zawsze, nawet gdy gubi liście jesienią.
Bernadetko moje doświadczenie mówi - posadź i zapomnij. One wtedy lepiej rozrastają się nie ruszane. Mają mnóstwo małych cebulek, które po roku czy dwóch tez już kwitną. Ja gdy w czasie kopania, przesadzania czy wykopywania znajdę jakieś cebulki to utykam gdziekolwiek. A potem wiosną niespodzianka. Jedynie na skalniaku nie chcą mi rosnąć :( Sama nie wiem dlaczego.

Obrazek

Obrazek

Obrazek
hutkow
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 sty 2011, o 16:47
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witaj Izo!
Fotki jak zawsze bardzo piękne,u mnie znów zima.

Pozdrowienia Edward ;:3
x-ja
---
Od: 11 wrz 2008, o 19:15

Post »

Iza jeżeli chodzi o zakupy roślinek to ja mogę ładować i ładować dziecko mnie zawsze stopuje ,z nasionkami odwrotna sytuacja to ona pakuje pół koszyka uwierz nie przesadzam :;230 i ciągle donosi a ja siedzę na miejscu i segreguję co jej się oczywiście za bardzo nie podoba :roll: Jutro jedziemy na zakupy , liczę na cebulowe no i może jakieś ciekawe nasionka .
Izuś dzięki ;:196 ale Ty nie rozdawaj tylko sama siej nawet po troszeczku ;:14 ja szaleć z nasionkami za bardzo nie mogę , samej trawy 20 doniczek a to nie koniec bo siałam też inne i trzeba będzie pikować a w połowie marca pomidory :roll:
Kolejna mrożna noc koło - 10 a teraz znowu sypie .
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37

Post »

Powrót zimy wcale mnie nie martwi bo jak ma być to niech będzie teraz a nie w kwietniu.
Widać nasze strony polubiła i znów śniegiem roślinki przykryła. Boję sie o swe Ciemierniki bo to młode nasadzenia i po raz pierwszy będą kwitnąć.
A jeśli liście zima zmarnuje to co z kwitnieniem ?
Awatar użytkownika
Ignis05
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 gru 2009, o 14:08
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Iza :roll: te blade, nakrapiane kwiatki, to przylaszczki, czy co innego ?

Dzieczyny , ciemiernikom wyrosną nowe i ładniejsze liście, a kwiatki, hm .....zobaczy się. :lol:
:wit
Grazia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 kwie 2009, o 11:05

Post »

Może to fiołek?
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold