Kawa - pielęgnacja, brązowe liście oraz inne problemy w uprawie
Re: Kawa - uprawa w domu
Moja kawa zgubiła tym sposobem wszystkie liście, po czym ją wyrzuciłam wyglądała dokładnie tak samo - nie pomogło ani intensywniejsze podlewanie, ani zraszanie, ani nawóz
Nie mam pojęcia od czego tak się dzieje...
Nie mam pojęcia od czego tak się dzieje...
- rapunzel
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 lip 2011, o 18:49
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Wstyd się przyznać, ale i ja swoją podarowaną latem kawę wywaliłam. Ona jednak już do mnie trafiła w średnio dobrej kondycji, więc się nad tym nie roztkliwiam.
- ania1590
- Od: 3 kwie 2009, o 08:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Witam , moje kawy po każdej zimie też mają po kilka takich samych liści, ale później nic się nie dzieje, rosną dalej i już przekroczyły 2 m wysokości. Stoją przy drzwiach balkonowych, które są często otwierane dla moich 3 yorków wychodzących do ogrodu. Kawy nie lubią przeciągów i to może jest powodem ich gorszej kondycji zimą.
ania1590
a może sprzedaje ktoś z Was nasionka czy sadzonki kawki? od jakiegoś czasu mam na nią chrapkę i czekam na jakieś okazje sklepowe:)
witaj.kawa zimą tak reaguje traci liście.tak jak napisał czarodziej mało wody składników pokarmowych ale moim zdaniem za gęsto rośnie traci liście do których nie dociera dosyć światła czyli są zbędne dla rośliny dodatkowo nie możeich wykarmić.moja kawa nie ma liści ok.0,5m od ziemi oraz na dolnych gałęziach.tylko tam gdzie dociera światło.obcinam te gałązki a kawa puszcza nowe czyli odmładzam ją.powodzenia.Kaan pisze:W mojej dwuletniej kawce żókną liście, dokładnie tak jak na zdjęciu. Zółkna tak jak drewnieje łodyga, chociaz nie powinno miec to znaczenia. Objawy wskazywałyby na przelanie, gdy tymczasem podlewam kawę dopiero jak lekko spuści liscie. Na pierwsze objawy żółknięcia zareagowałem przesadzeniem jej, i faktycznie korzenie już pojawiły się na bryle. Nie pomogło to w tej kwestii. liscie żółkna na całego, góra pieknie zielona i wypuszcza nowe liscie.
Ziemia - do palm, juk i dracen.
Temperatura w zimie - 17-19 st. C
Stoi na parapecie zatem, maksymalna ilośc światła.
Podlewanie - umiarkowane, jak pisałem kiedy zwisna lekko liscie, obfitsze po przesadzeniu.
Często zraszałem, po nasileniu objawów zaprzestałem.
Nie widzę żadnych pasozytów, może to choroba grzybowa ale na tym sie w ogóle nie znam.
- ania1590
- Od: 3 kwie 2009, o 08:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Hej, moje 2 kawy duże i dorodne, ponad 2-metrowe zrzucają część liści jak tylko włączę na jesieni ogrzewanie podłogowe, bo na podłodze stoją i chyba coś w tym jest, że nie lubią suchego powietrza.Nie lubią też przeciągów i nagłych zmian temperatury, otwierania zimą okien. Później latem odbudowują "liściostan". Na zdjęciu widać zielone, dolne liście zwisające (nie mówię o tych suchych),tak jakby były przesuszone a później przelane.Staraj się jakoś regularnie i stałą dawką wody z lekkim roztworem nawozów podlewać.Kawa jest bardzo żarłoczna i lubi nawożenie- na braki reaguje brązowieniem i opadaniem liści. Moim zdaniem jak już liście się zwieszają to roślina jest przesuszona i straty w liściach, szczególnie tych starszych będą.
ania1590
Dostała kwiatuszek i mówiła mi znajoma że to kawa. Może tak, a może nie. Może to inny gatunek. Nie wiem.
Ta roślinka na górnym zdjęciu to nie kawa, ale jakiś cytrus.
Tej drugiej nie wiem co to moze być, ale raczej też nie kawa
Tej drugiej nie wiem co to moze być, ale raczej też nie kawa
Kawa- choruje
Witam!
Jestem nowa na forum. Znalazłam się tutaj ponieważ zaczęła chorować moja kawa oraz kawa moich rodziców, która jest zresztą dzieckiem mojej. Moja kawa bardzo usycha, żółkną liście i usychają zupełnie na brązowe ich końcówki, natomiast w tym samym czasie kawa moich rodziców ma ładne liście i te ładne liście traci w całości! Być może w moim problemem jest suche powietrze w mieszkaniu ale o co chodzi z kawą moich rodziców? Przeczytałam poprzednie wątki o kawie, piszecie że w zimie to normalne, ale kawa moich rodziców jest prawie łysa. Czekam na pomocne posty.
Aga
Aha, dodaję zdjęcia do postu.
Pozdrawiam
Jestem nowa na forum. Znalazłam się tutaj ponieważ zaczęła chorować moja kawa oraz kawa moich rodziców, która jest zresztą dzieckiem mojej. Moja kawa bardzo usycha, żółkną liście i usychają zupełnie na brązowe ich końcówki, natomiast w tym samym czasie kawa moich rodziców ma ładne liście i te ładne liście traci w całości! Być może w moim problemem jest suche powietrze w mieszkaniu ale o co chodzi z kawą moich rodziców? Przeczytałam poprzednie wątki o kawie, piszecie że w zimie to normalne, ale kawa moich rodziców jest prawie łysa. Czekam na pomocne posty.
Aga
Aha, dodaję zdjęcia do postu.
Pozdrawiam
Re: dwie kawy, jedna usycha druga traci zdrowe liście. ratunku !
Zarówno twojej jak i rodziców dolega zbytnia stała wilgotność i zbyt ciemne stanowisko, muszą stać przy południowym oknie.Te plamy od brzegów liści są skutkiem przelewania, a opadające zielone liście skutkiem niedostatecznej ilości światła.To rosliny tropikalne, cierpią zimą w naszym klimacie gdy mają zbyt mało światła zimą, więc zrzucają najstarsze liście by się ratować.
Re: dwie kawy, jedna usycha druga traci zdrowe liście. ratunku !
Rzeczywiście, mocno podlewam moją kawę, ale myślałam, że te brązowe końcówki to z suchego powietrza, czyli trzeba mniej wody ale regularnie. Co do kawy rodziców, rzeczywiście stoją jakieś 1,5 metra od okna ale już im wysłałam sms żeby zmienili stanowisko. Dzięki za rady. Pozdrawiam.
Aga
Aga
- stalewiak
- Od: 13 kwie 2009, o 10:49
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: Kawa- choruje
Spryskuj liście ja tak robię . Daj w jaśniejsze miejsce ale nie na bezpośrednie słonce .
Jedną kawę mam w pokoju i tez dolne liście zrzuca ale piknie wygląda a druga mam na korytarzu w chłodniejszej temp lepiej sie trzyma od tej trzymanej w domu a dlaczego ? bo ma jaśniej
Zraszaj i oszczędzaj podlewanie to będzie ok
Jedną kawę mam w pokoju i tez dolne liście zrzuca ale piknie wygląda a druga mam na korytarzu w chłodniejszej temp lepiej sie trzyma od tej trzymanej w domu a dlaczego ? bo ma jaśniej
Zraszaj i oszczędzaj podlewanie to będzie ok
Maniak roślin egzotycznych
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 9 lut 2013, o 10:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witam.
Jestem tu nowy. W poniedziałek otrzymałem pocztą swoje pierwsze nasionka kawy. od razu je namoczułem. Po 24h wylądowały one w doniczce z namoczoną ziemią i zostały przykryte folią. Obecnie stoją na biutku przy zachodnim oknie. Będę wdzięczny za jakie kolwiek wskazówki dotyczące uprawy tej roślinki.
Jestem tu nowy. W poniedziałek otrzymałem pocztą swoje pierwsze nasionka kawy. od razu je namoczułem. Po 24h wylądowały one w doniczce z namoczoną ziemią i zostały przykryte folią. Obecnie stoją na biutku przy zachodnim oknie. Będę wdzięczny za jakie kolwiek wskazówki dotyczące uprawy tej roślinki.
Kawa lubi raczej kwaśne podłoże, nielubi bezpośredniego światła, lubi za to częste zraszanie, woda nie powinna być twarda najlepiej podlewać deszczówką lub wodą przegotowaną.