Ogórek w gruncie cz.2

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
ivona15
200p
200p
Od: 12 lut 2012, o 16:19
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Ogórek w gruncie cz.2

Post »

Co do Octopusa to zgadzam się w 100%,a co do agrowłókniny, to ja zawsze nakrywam zaraz po wysianiu, a sieję w połowie kwietnia, prosto do gruntu. Zdejmuję jak już ogóreczki podrosną i ją lekko podnoszą.
Iwona
PUMA72
200p
200p
Od: 2 maja 2011, o 13:01

Post »

'Byłam dzisiaj po nasiona i kupiłam "Octopus F1" i "Gracius gładki" :D
Awatar użytkownika
gieru96
200p
200p
Od: 26 mar 2011, o 10:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

przybysz508 pisze:a czy ktoś z was uprawiał może ogórek pod osłoną chodzi mi konkretnie o agrowłukninę..?
ja wysadzam ogórki pod agrowłókninę, co ok. 50 cm wtykam takie patyki wygięte w łuk, by na nich włóknina sie utrzymaywała, a po brzegach obkładam kamieniami/cegiełkami, zdejmuję ją, aż ogórki zaczynaja się rozkładać i kwitnąć, lub jak już się nie mieszczą pod nią :)
Awatar użytkownika
przybysz508
100p
100p
Od: 24 kwie 2011, o 10:32

Post »

ale ty to robisz tylko dla siebie tak, czy na większą skalę...? kiedy zaczynasz siać albo wysadzać pod tą ogrowłukninę.? a jak jest z opryskami..?
Pozdrawiam Daniel.
Awatar użytkownika
gieru96
200p
200p
Od: 26 mar 2011, o 10:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

ja tylko dla siebie, w tym roku pierwszy raz tak robiłem :)
miałem rząd ok 7m
siałem do doniczek jakoś pod koniec kwietnia
pod włókninę wysadziłem chyba pod koniec pierwszego tygodnia maja lub na początku drugiego tygodnia , pryskałem 2 razy jakimś opryskiem od grzybów, zanim zaczęły owocować. bardzo ładnie się rozkładały i dużo owoców miały, ale to już zależy od odmiany :) a i jeszcze mniej więcej raz na 2 tygodnie podlewałem florowitem uniwersalnym :)
Awatar użytkownika
krismiszcz
500p
500p
Od: 20 cze 2011, o 20:47
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

przybysz508 To jest loteria, ryzykuje się kosztem nasion oraz pracą przy produkcji rozsady. Jeśli w tym roku nie będzie przymrozków przy końcówce kwietnia a początku maja to interes się uda.
Jak wiesz ogórek jest cieplolubny i bardzo wrażliwy na spadki temperatur, jeśli Ci nie wymrozi uprawy to uszkodzi rośliny i będziesz czekał na owoc dłużej jak z siewu bez osłon.

Ale jeśli będziesz miał szczęście i odpowiednio położoną działke (w miare osłonięta od północy) to zarobisz więcej niż w czasie sezonu ogórkowego.
Awatar użytkownika
przybysz508
100p
100p
Od: 24 kwie 2011, o 10:32

Post »

no właśnie w tym roku chciałbym wystartować z ogórkiem wcześniej i to znacznie, kombinuje trochę ale jak na razie konkretnego pomysłu niestety nie mam. ;/
Pozdrawiam Daniel.
Awatar użytkownika
weteran
500p
500p
Od: 5 sty 2010, o 21:45

Post »

ja przykrywałem tylko na noc agrowłókniną i warto było, bo różnica w roślinach i czasie owocowania była duża , na korzyść tych spod włókniny.
Co do ceny hmmm mi biorą wszystko w tej samej cenie :) za mało tego mam

Z tym że i tak wszystko wysadzałem po zimnych ogrodnikach
Paweł _____________________________________________________________________________
Kobiety z natury są Aniołami, ale kiedy skrzydła opadną przychodzi im latać na miotle....
Awatar użytkownika
kasia82
500p
500p
Od: 25 lut 2012, o 09:36

Post »

PUMA72 pisze:'Byłam dzisiaj po nasiona i kupiłam "Octopus F1" i "Gracius gładki" :D
PUMA72 Octopusa będziesz wysiewała wcześniej w domu czy od razu do gruntu a ta odmiana "Gracius gładki" nadaje się do szklarni?
Pozdrawiam
mousefishyork
200p
200p
Od: 3 maja 2011, o 14:23

Post »

Po raz pierwszy (zresztą moja przygoda z ogórkami to dopiero drugi sezon) zamierzam wysadzić rozsady ogórków do gruntu. Rozsady trzymam w domu w temp. ok 30 stopni w miejscu nasłonecznionym. Rosną pięknie, mają piękne zielone liście, dla mnie idealne. Żadnych przebarwień, żółknienia itp. Podlewam je sporo - i to całkiem sporo, i teraz nie wiem czy oby dobrze robię. Wyczytałam informacje, że ogórki należałoby zahartować nie podlewając ich i trzymając w niższej temperaturze.
Jak zrobić aby było dobrze? Część - wcześniej posadzona ma już dwa poziomy głównych liści - co z nimi teraz zrobić? Zamierzam je wysadzić do gruntu pod koniec maja, jak miną niższe temperatury.
Kilka wysiane nie tak dawno - ok 10 dni są spore, ale jeszcze nie mają głównych liści - jak dbać o nie? W jakiej temperaturze je przechowywać, jak często podlewać? Ogórek woli mocne podlewanie czy odwrotnie?

Dzięki z góry za odpowiedzi. Mam wielką nadzieję na ładne zbiory w tym roku.
PUMA72
200p
200p
Od: 2 maja 2011, o 13:01

Post »

kasia82- trochę późno odpisuję ale dopiero natknęłam się na Twoje pytanie, tak ogórki będę wysiewała w domu 30 kwietnia a co do Graciusa to w opisie jest napisane że pod osłonami daje wyższy plon.
sebapila
200p
200p
Od: 14 lut 2011, o 20:37

Post »

Ten Octopus to na kwaszenie też? I jeszcze jedno: jeśli kwaszone są puste w środku, to czy to wina odmiany, czy raczej jakichś niedoborów, np.wapnia?
Gdyby rzeźnie miały ściany ze szkła, wszyscy byliby wegetarianami
Awatar użytkownika
dorkosa
200p
200p
Od: 23 lut 2012, o 22:08

Post »

Witam.
Mam małe pytanie. Jak długo wschodzą ogórki? Swoje wysiałam jakieś 12 dni temu do doniczek i jeszcze nic nie widac. Mam odmianę Izyd i jakiś sałatkowy. Chyba powinno coś już wzejśc? Nie wydaje mi się, żeby miały zbyt chłodno (jakieś 15 stopni). A może je przenieśc do ciepełka? Wszystkie pozostałe warzywka ładnie wzeszły a ogóry się ociągają. Czy coś z nich będzie czy mam biec do sklepu i kupic nowe opakowanie nasion, bo jeśli nie wzeszły w domu to podejrzewam, że później w gruncie sytuacja może się powtórzyc.
Dodam, że to mój pierwszy raz i trochę jestem zdezorientowanana :oops:
Pozdrawiam, Dorota
Moje pupilki: http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 36&t=60009" onclick="window.open(this.href);return false; Wymienię, kupię, sprzedam: http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 11&t=59803" onclick="window.open(this.href);return false;
Przepraszam, ale nie działa u mnie klawisz 'alt+c'
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”