Pnącze jakie wybrać
Dziękuję Bartku za szybką odpowiedź. A moze wiesz, który wiciokrzew mocno pachnie? Miałam właśnie żółtego wiciokrzewa, był chyba pomorski bo miał miękkie liście i pachniał niesamowicie waniliowo, nie wiem jak się nazywał. Zagłuszony został przez zimozielonego wiciokrzewa, który ma ładne dwukolorowe kwiaty, ale nie pachnie.
- bartelsz
- 200p
- Od: 11 cze 2007, o 13:11
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Może chodzi ci o tę odmianę Lonicera periclymenum 'Graham Thomas' (Wiciokrzew pomorski) http://images.google.pl/images?q=Lonice ... a=N&tab=wi
Pozdrawiam
Bartek
Pozdrawiam
Bartek
- hanka55
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 19 sty 2008, o 15:30
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
a tu, o wszystkich odmianach wicio- i suchodzrzewu, w liczbie 160 !
"SUCHODRZEWY I WICIOKRZEWY
mgr Adam Marosz
Do rodzaju Lonicera należy 170–180 gatunków podzielonych na dwa podrodzaje; pierwszy z nich to suchodrzew, a drugi — wiciokrzew. Rośliny te występują głównie w Ameryce Północnej oraz w południowo-wschodniej Azji. W Polsce dziko rosną dwa gatunki suchodrzewów (L. nigra i L. xylosteum), ich mieszaniec (L. x helvetica) oraz jeden gatunek wiciokrzewu (L. periclymenum). (...)
Cały artykuł i zdjęcia odmian, tu:
http://www.szkolkarstwo.pl/article.php?id=204
"SUCHODRZEWY I WICIOKRZEWY
mgr Adam Marosz
Do rodzaju Lonicera należy 170–180 gatunków podzielonych na dwa podrodzaje; pierwszy z nich to suchodrzew, a drugi — wiciokrzew. Rośliny te występują głównie w Ameryce Północnej oraz w południowo-wschodniej Azji. W Polsce dziko rosną dwa gatunki suchodrzewów (L. nigra i L. xylosteum), ich mieszaniec (L. x helvetica) oraz jeden gatunek wiciokrzewu (L. periclymenum). (...)
Cały artykuł i zdjęcia odmian, tu:
http://www.szkolkarstwo.pl/article.php?id=204
Betonowy płot
Jestem nowym użytkownikiem forum,do tego laikiem jeśli chodzi o wszystko co sadzi się w ziemi.Ale i ja chciałabym mieć ładny ogródek przed domem.W pierwszej kolejności sen z oczu spędza mi betonowy płot który chciałabym czymś zakryc.Najlepiej gdyby szybko rosło,ale wie ,każdy tak by chciał.
Drugim problemem jest to że domek stoi na skarpie,niewielkiej,prowadzą do niego schodki ale obok nich jest nasyp ziemi,taki wał,lekko stromy.Czy jest roślina która by że tak powiem prosto związała czy utwardziła tę ziemie?
Drugim problemem jest to że domek stoi na skarpie,niewielkiej,prowadzą do niego schodki ale obok nich jest nasyp ziemi,taki wał,lekko stromy.Czy jest roślina która by że tak powiem prosto związała czy utwardziła tę ziemie?
Re: Betonowy płot
Co to znaczy zakryć? Zasłonić poprzez posadzenie przed płotem czegoś czy żeby wspinało się po płocie?sylvianna pisze:W pierwszej kolejności sen z oczu spędza mi betonowy płot który chciałabym czymś zakryc.Najlepiej gdyby szybko rosło,ale wie ,każdy tak by chciał.
Od której strony będzie rosło to 'zakrycie', płd., płn., wsch., zach.? Dobrze by było również wpisać w profilu przynajmniej region Polski, w którym mieszkasz to ułatwi doradzającym dobór roślin.
Doadatkowe informacje
Chciałabym aby pięło się po płocie,najlepiej żeby były kwiatki na tym pnączu.Płot betonowy bez zadnych otworów.Jest to ściana zachodnia.
Mam nadzieje że Admin nie skarci mnie za mało fachowy wyrażenia
nie potrafię zupełnie rozróżnić co gdzie i kiedy należy sadzić,ponieważ od niedawna mieszkam tutaj.Emigrowałam z kraju gdzie przed domem rosły cytryny i palmy więc zupełnie inny klimat
Mam nadzieje że Admin nie skarci mnie za mało fachowy wyrażenia
nie potrafię zupełnie rozróżnić co gdzie i kiedy należy sadzić,ponieważ od niedawna mieszkam tutaj.Emigrowałam z kraju gdzie przed domem rosły cytryny i palmy więc zupełnie inny klimat
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 maja 2007, o 22:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kolorowe pnacze , proponowała bym złotlin japoński -kerria japonica tutaj jej zdjęcie
lub ozdobny z liści wiciokrzew (ładnie się przebarwiają) lonicera japonica aureoreticulata .tutaj
A na skarpie możesz przeciesz zrobić piekny skalniak
lub ozdobny z liści wiciokrzew (ładnie się przebarwiają) lonicera japonica aureoreticulata .tutaj
A na skarpie możesz przeciesz zrobić piekny skalniak
Pozdrawiam cieplutko Basia
Moje ogródkowe kwiatki
Moje ogródkowe kwiatki
- paco
- Przyjaciel Forum
- Od: 17 gru 2006, o 20:20
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Często proponowaną na forum rośliną w podobnych przypadkach jest wiciokrzew.
W swoim ogrodzie ma trzy odmiany i ....żadna z nich mnie nie zachwyca.
Czy komuś udało się wyhodować naprawdę dorodną i efektowną rośliną bez chorób i ciągłych ataków mszycy? (jestem niedowiarkiem - poproszę zdjęcia )
Ile sezonów utrzymał się ewentualnie tak piękny widok?
Ja zastanawiam się nad wycięciem i zastąpieniem ich czymś bardziej efektownym.
W swoim ogrodzie ma trzy odmiany i ....żadna z nich mnie nie zachwyca.
Czy komuś udało się wyhodować naprawdę dorodną i efektowną rośliną bez chorób i ciągłych ataków mszycy? (jestem niedowiarkiem - poproszę zdjęcia )
Ile sezonów utrzymał się ewentualnie tak piękny widok?
Ja zastanawiam się nad wycięciem i zastąpieniem ich czymś bardziej efektownym.
Pozdrawiam, Andrzej
Nasz ogród,
Nasz ogród,