Ogrodzenie solidne,trwale

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
Luiza_23
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 9 lut 2010, o 09:02
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Dobre ogrodzenie -jakie?

Post »

dziękuje za pomoc.Na pewno mama rozważy tą propozycję.Pozdrawiam
Awatar użytkownika
marko7
50p
50p
Od: 1 mar 2010, o 23:14

Post »

Witam wszystkich na forum,..... dzisiaj jestem tu pierwszy raz,.. ale moją działkę rozwijam już od ...może 15 lat,... i :
OGRODZIŁEM JĄ ,... płotem betonowym, ażurowym,, jest trwały i dobrze wykonany. Działka jest w miarę duża a więc wiedziałem, że nasadzę iglaki i różne rośliny wzdłuż płotu aby przysłonić beton, chociaż i tak design nie jest brzydki.
Mam do Was pytanie:
Pewnie wszyscy chcemy czuć się w naszych ogrodach swobodnie i na luzie ?? , aby nam nikt z drogi nie zaglądał przez otwory ogrodzenia. Planuję posadzić żywopłot wzdłuż ogrodzenia ponieważ sosenki i brzózki nie spełniają swojego zadania ,.. chociaż sa piękne.
JAKI ŻYWOPŁOT ?? : czy tylko iglaki spełniają dobrze tą funkcję ?,... a chciałbym coś właśnie co nie wymaga przycinania,. i w ogóle ciągłych zabiegów,.. ,.. bywam czasem kilka miesięcy za granicą,.. .
Oczywiście nie chcę aby był wysoki,.. myślę , że max 2 - 2,5 m.
,.. czy to będzie cos szczelnie zasłaniającego ,.. czy ma zrzucać liście na zimę,... ( może wiec jednak iglaki? ),.... czy grab ,.. czy leszczyna.. ?,..
Pozdrowienia spod Częstochowy,
Marek
Awatar użytkownika
Ave
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2008, o 12:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witaj Marku :) Mam nadzieję, że znajdziesz na Forum wiele odpowiedzi na swoje pytania :)
Ponieważ w tym wątku rozmawiamy na temat ogrodzeń :uszy a zadałeś pytanie dot. żywopłotu, może warto skorzystać z naszej wyszukiwarki - to naprawdę przydatne urządzenie :) - wpisz w wyszukiwarkę "żywopłot" i znajdziesz mnóstwo wątków i postów dot. tego tematu.

a tak na szybko znalazłam taki wątek - żywopłot z czego...
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... Ap%B3ot%2A
i taki http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... ot#p336947
kajpej
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 lis 2009, o 14:56

Post »

Marku
proponuje pnącze np.winobluszcz ,zasłoni beton z dwóch stron.
Na tle płotu możesz wsadzić różne drzewa i krzewy ,one zapewnią dodatkową intymność
pozdrawiam Elżbieta
mieczyslaw
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 15 mar 2010, o 11:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ja postawiłem u siebie płot lamelowy i jestem z niego zadowolony :D Koszty nie wyszły takie duże ze względu że te płoty nie są aż takie drogie w porównaniu z płotami boazeryjnymi lub lamelowymi. Cenie sobie intymność a taki płot w zupełności zasłania mnie przed ciekawskimi.Jeśli chodzi o koszty i całą resztę bardzo łatwo sobie to wyliczyć na stronie Andrewex z której przynajmniej ja korzystałem. Pozdrawiam :)
Awatar użytkownika
marko7
50p
50p
Od: 1 mar 2010, o 23:14

Post »

Witam Was,.. a więc :
- winobluszcz na płot betonowy: - tak
Tylko pojawia się pytanie:
1 Jaki? ( żeby nie miał tej wady rozłażenia się po działce, bo kiedyś taki posadziłem na próbę i rzeczywiście puszczał baty po całej działce :-( ) ,.. a więc ma rosnąć tylko na płocie i nie wymagać za wiele :-) .
2. jak już będę wiedział jaki, może ktoś doradzi?, to gdzie go najlepiej kupić? ,, ( w Częstochowie lub okolicy) :-)
Decyduję się też na żywopłot z tui lub cyprysików rosnących na wysokość do 2m ( 2,5) i nie wymagających przycinania, taki dla leniwców ;-)
I pytanie techniczne: - Jaką zachować odległość żywopłotu od płotu betonowego żeby po paru latach móc przejść pomiędzy nimi bez problemu i poprawić winobluszcz?
Jeśli chodzi o dystans między cyprysami w żywopłocie to wiem, że to jest 70cm najlepiej ,.. a może inaczej?
Zaczynam działać po 7-ym kwietnia ,.. pozdrawiam forumowiczów., M.
Awatar użytkownika
Helios
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 cze 2010, o 18:56

Post »

;:3
Witajcie!
Chciałabym również zasięgnąć Waszej opinii w kwestii szczelnego odgrodzenia się od sąsiada na długości ok. 20 m (dalej rośnie żywopłot z tui).

W tej chwili za metalowym ogrodzeniem mam widok na potworny bałagan, rozlewające się szambo + życie "towarzyskie" w najgorszym wydaniu :shock:

To prawie końcowa część mojej działki stanowiąca pas gruntu pomiędzy podjazdem a ogrodzeniem. Rosną tam dwie wiekowe leszczyny, które jako tako zasłaniają latem, ale już inne pory roku - koszmar.
Myślę o kilku przęsłach lamelowych :x
Ogród Heleny cz.3
keny
50p
50p
Od: 15 lut 2012, o 17:16

Post »

"lamelki" w sumie to najtańsze i najefektowniejsze płoty

ładnie pobejcowane i obsadzone fajnymi roślinkami i będzie cacy

alternatywą byłyby deski, ale to i roboty więcej a i efekt wizualny nie ten sam, witki wierzbowe czy jakaś inna wiklina też tańsza nie jest a i z trwałością u niej kiepsko

lamelki pobejcuj dwa razy i wio z nimi na sąsiada :wink:
Awatar użytkownika
Helios
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 cze 2010, o 18:56

Post »

;:3
Dzięki Keny. Mam nadzieję, że się nie obrażą, bo to mogłoby mieć nieciekawe skutki :cry:
Ogród Heleny cz.3
keny
50p
50p
Od: 15 lut 2012, o 17:16

Post »

wykombinuj pretekst dla którego "MUSISZ" postawić lamelki
ze względu na wiatry, rosliny które nalezy osłonić itd

a sąsiedzi na początku swoje pomyślą a potem się przyzwyczają i będzie git
Awatar użytkownika
kasia28x
100p
100p
Od: 26 sty 2013, o 09:28

Post »

Odkopuję wątek, ponieważ planuję budowę ogrodzenia wiosną. Płot właściwie wiem jaki chcę.
Moje pytanie brzmi raczej: jak :?:
Chciałabym takie ogrodzenie z szerokich poprzecznych desek (gdzieś wyczytałam, że nazywa się to ogrodzenie typu ranczo)
Czy moglibyście podzielić się opiniami i wskazówkami w kwestii budowy takiego ogrodzenia?
Planujemy zrobić to we własnym zakresie, bez pomocy firmy, więc wszelkie rady mile widziane.
Wszystko jest trudne...zanim stanie się proste
Pozdrawiam, Kasia
Awatar użytkownika
Robert ZMC
50p
50p
Od: 6 wrz 2011, o 11:35

Post »

Fajny , dobrze wkomponowany płot wiktorex . Popieram ....jak budować to porządnie :wit
Więc może tak ;:173 :

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Pozdrowionka :wink:
x-ja
---
Od: 11 wrz 2008, o 19:15

Post »

Wiktorex ogrodzenie ;:215 dokładnie takie mi się marzy ;:65 w otoczeniu wiejskim czy leśnym wygląda rewelacyjnie , czy się kiedyś doczekam ? no mam nadzieję , że tak :lol: póki co zmagam się z innym problemem :roll: i bardzo Was proszę o pomoc ;:180
Kilka lat temu z powodu dzikiej zwierzyny zmuszeni zostaliśmy w tempie ekspresowym zrobić ogrodzenie , zabezpieczaliśmy się przed dzikami i sarnami ,zająca od paru lat na oczy nie widziałam dlatego kupiliśmy siatkę leśną z dużymi dziurami . Do niedawna wszystko było ok , teraz mam najazd szaraków , a co mówić zimą :roll:
Jako że czas remontów i każdy grosz na wagę złota dlatego szukam jak najtańszej siatki takiej do metra wysokości i niekoniecznie z długim żywotem bo za jakiś czas zmienimy ogrodzenie .
Może ktoś podpowie gdzie takowej szukać ? ;:180 ;:180 ;:180 Mam do ogrodzenia 1 ha ,to co znalazłam w necie mnie nie cieszy ;:145
ODPOWIEDZ

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”