Ogórek gruntowy - termin wysiewu,rozsada,uprawa

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
sylwana85
500p
500p
Od: 21 lut 2011, o 10:00
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogórek gruntowy

Post »

ostatnia szansa pisze:Ja sieję ogórki do kubków po śmietanie (ok. 0,5 litra), bardzo ostrożnie "wybijam" z kubka wsadzam do ziemi zostawiając bryłę korzeniową nienaruszoną. Nie polecam rozsady "rwanej" nawet wybieranej z dużą ostrożnością z dużą bryłą ziemi.
Ostatnia szanso, kiedy w zeszłym roku posiałaś ogórki na rozsadę ? Kupiłam torfowe doniczki, i zastanawiam się kiedy wysiać, na pewno jeszcze nie teraz :) i jeśli pamiętasz, proszę napisz kiedy był pierwszy ogórek do zjedzenia ? :)
ostatnia szansa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lis 2009, o 18:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Ogórek gruntowy - urawa z rozsady.

Post »

W 2011 roku ogórki: Julian, Cezar, Śremianin narosiłam na ligninie 11 kwietnia, 13 kwietnia wsadziłam do kubków po śmietanie, 9 maja posadziłam i przykryłam włókniną, odkryłam 29 maja i 19 czerwca zjadałam pierwsza mizerię z małych ogóreczków ;:137 .

Ogórki partenokarpiczne Alhambra narosiłam 4 maja, 7 maja do kubków, 19 maja posadzone pod włókniną, od 24 czerwca pojedyncze owoce ogórków, od 7 lipca był zbiór ogórków.
Moje nowe imię Szansa :)
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
*aga*
50p
50p
Od: 20 wrz 2008, o 11:26

Post »

A ja sieję ogórki w domu w skorupki od jajek. I potem lekko tylko zgniatam przy sadzeniu do ziemi, tak aby nie uszkodzić korzeni. W ten sposób ogóreczki mają jeszcze nawóz..
pozdrawiam
Aga
Awatar użytkownika
GunnarSK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 paź 2009, o 17:10

Post »

*aga* pisze:A ja sieję ogórki w domu w skorupki od jajek. I potem lekko tylko zgniatam przy sadzeniu do ziemi, tak aby nie uszkodzić korzeni. W ten sposób ogóreczki mają jeszcze nawóz..
Skorupki od jajek mogą być dobre, a inaczej można używać tekturowe pudełka po nich (oczywiście w zależności od ich rozkładu w ziemi).
pozdrawiam, Gunnar
Awatar użytkownika
McMArchewka
1000p
1000p
Od: 13 lut 2012, o 21:28

Post »

bogdan51 pisze:Czy ogórka gruntowego można prowadzić na drabince? Jeżeli tak to jaka odmiana nadaje się to tego celu najlepiej? ;:223
Moim zdaniem każdą odmianę ogórka można prowadzić przy drabince. Roślina ma wąsy czepne, więc powinna się piąć. :D
Awatar użytkownika
McMArchewka
1000p
1000p
Od: 13 lut 2012, o 21:28

Post »

Kiedy można rozpocząć produkcję rozsady ogórków? :D
Awatar użytkownika
BRZOSKWINKA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 maja 2010, o 18:10

Post »

McMArchewka pisze:
bogdan51 pisze:Czy ogórka gruntowego można prowadzić na drabince? Jeżeli tak to jaka odmiana nadaje się to tego celu najlepiej? ;:223
Moim zdaniem każdą odmianę ogórka można prowadzić przy drabince. Roślina ma wąsy czepne, więc powinna się piąć. :D

A nie każdą. ;:109 Jest ogórek krzaczasty Dar. ;:108
„Wpatrz się głęboko, głęboko w przyrodę, a wtedy wszystko lepiej zrozumiesz.” Albert Einstein
Pozdrawiam, Joasia
jerry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 mar 2010, o 00:10

Post »

Ten "Dar" to się może co najwyżej o taką drabinkę oprzeć :D ten tego, jak jest po większej ulewie ;:136
A tak poważnie, żeby w temacie się załapać - sadziłem go i był bardzo smaczny.
Pozdrawiam
Jerry
Pozdrawiam
Jerry
Awatar użytkownika
krismiszcz
500p
500p
Od: 20 cze 2011, o 20:47

Post »

McMArchewka pisze:Kiedy można rozpocząć produkcję rozsady ogórków? :D
To zależy od tego przy planujesz posadzić rozsade do ogrzewanej szklarni/tunelu, do nieogrzewanego tunelu lub do gruntu. Ogórek to roślina ciepłolubna więc ma spore wymagania do warunków temperaturowych otoczenia czy podłoża.
...a jeśli średnia temp. będzie poniżej 10* C to będzie cieżko dla naszych ogórków (zatrzymuje się wtedy wzrost wegetatywny, roślina przeżywa kryzys i w tych warunkach stresowych ma problemy z przyswajaniem składników pokarmowych.)
Awatar użytkownika
kasia82
500p
500p
Od: 25 lut 2012, o 09:36

Post »

Jeśli chodzi o ogrodnictwo to dopiero raczkuje :) wysiałam eksperymentalnie i dla porównania kilka nasionek ogórków gruntowych Octopus, nasionka wzeszły po 3 dniach, mają już ok 5cm chyba troszkę wybiegły (czy mam je popikować?) drugą część nasionek wysieje w połowie maja bezpośrednio do gruntu.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
BRZOSKWINKA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ogórki (jak i inne dyniowate) nie znoszą pikowania, przesadzania (w ogóle naruszania korzeni). Dlatego jak już robimy rozsadę w domu to wkładamy nasionko do pojemniczka np. po śmietanie, w którym ogórek odczeka już do wsadzenia do gruntu.
„Wpatrz się głęboko, głęboko w przyrodę, a wtedy wszystko lepiej zrozumiesz.” Albert Einstein
Pozdrawiam, Joasia
Awatar użytkownika
moonniiaa
100p
100p
Od: 13 sty 2012, o 08:55

Post »

Czy pojemnik o wymiarach 6x6x6 [cm] wystarczy na ogóreczki? Tzn. jeden pojemnik na jeden ogóreczek. Czy musiałby być większy?
Awatar użytkownika
BRZOSKWINKA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wg mnie to za małe. Ja bym dała takie jak po dużej śmietanie. Ale pobuszuj trochę po forum, na pewno znajdziesz rozsady ogórków i fotki - porównasz pojemniki.
Pozdrawiam, Joasia
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24

Post »

moonniiaa pisze:Czy pojemnik o wymiarach 6x6x6 [cm] wystarczy na ogóreczki?
Wystarczy pod warunkiem, że siewka ogórka zostanie wysadzona dostatecznie wcześnie, tzn gdy ukaże się zaczątek liścia właściwego. Dla bardziej rozwiniętej rozsady taki pojemnik jest za mały.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
moonniiaa
100p
100p
Od: 13 sty 2012, o 08:55

Post »

Dzięki za odpowiedzi, nie będę ryzykowac i zaopatrze sie w wieksze pojemniki.
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”