![Sad :(](./images/smiles/icon_sad.gif)
![Sad :(](./images/smiles/icon_sad.gif)
Nie mam pojęcia od czego tak się dzieje...
witaj.kawa zimą tak reaguje traci liście.tak jak napisał czarodziej mało wody składników pokarmowych ale moim zdaniem za gęsto rośnie traci liście do których nie dociera dosyć światła czyli są zbędne dla rośliny dodatkowo nie możeich wykarmić.moja kawa nie ma liści ok.0,5m od ziemi oraz na dolnych gałęziach.tylko tam gdzie dociera światło.obcinam te gałązki a kawa puszcza nowe czyli odmładzam ją.powodzenia.Kaan pisze:W mojej dwuletniej kawce żókną liście, dokładnie tak jak na zdjęciu. Zółkna tak jak drewnieje łodyga, chociaz nie powinno miec to znaczenia. Objawy wskazywałyby na przelanie, gdy tymczasem podlewam kawę dopiero jak lekko spuści liscie. Na pierwsze objawy żółknięcia zareagowałem przesadzeniem jej, i faktycznie korzenie już pojawiły się na bryle. Nie pomogło to w tej kwestii. liscie żółkna na całego, góra pieknie zielona i wypuszcza nowe liscie.
Ziemia - do palm, juk i dracen.
Temperatura w zimie - 17-19 st. C
Stoi na parapecie zatem, maksymalna ilośc światła.
Podlewanie - umiarkowane, jak pisałem kiedy zwisna lekko liscie, obfitsze po przesadzeniu.
Często zraszałem, po nasileniu objawów zaprzestałem.
Nie widzę żadnych pasozytów, może to choroba grzybowa ale na tym sie w ogóle nie znam.