Przygotowanie wł. rozsady przez początkujących ogrodników cz.1
Re: Przygotowanie wł. rozsady przez początkujących ogrodników
Witaj Tadeusz48
bardzo ciekawy i pomocny wątek.
bardzo ciekawy i pomocny wątek.
- Helios
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 cze 2010, o 18:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Tadeuszu - znać rękę mistrza
Ogród Heleny cz.3
Ogród Heleny Ogród Heleny cz.2
Ogród Heleny cz.3
- sylwana85
- 500p
- Od: 21 lut 2011, o 10:00
Xetren papryczki ostre - w tym cayenne i pepperoni kiełkują zwykle dłużej niż zwykłe papryki słodkie. Może za dużo ziemi przysypałeś, postaw na noc na ciepłym kaloryferze, a w dzień daj na słoneczko i tak kilka dni, powinny ruszyć. chyba że nasiona jakieś kiepskie.xetren pisze:Witam!
Tak wygląda moja papryka wysiana próbnie 15 lutego, nasiona pochodziły z papryk (ostrej i słodkiej, wymieszały sie) kupionych w sklepie:
http://imageshack.us/photo/my-images/29/dsc01302dp.jpg/
Z 4 nasion wykiełkowały 3, to chyba dobry wynik.
Następnego dnia kupiłem w sklepie nasiona (2 opakowania papryki ostrej: cayenne oraz cyklon; 1 paczka "Mix papryk słodkich")
Ostre papryki nie wykiełkowały do dzisiaj:( Jednak słodkie zaczynają się powoli pojawiać.
Papryka ostra (Po lewej papryka z nasion wyjętych przeze mnie z owoców):
http://imageshack.us/photo/my-images/82 ... 303eu.jpg/
Mix papryk:
http://imageshack.us/photo/my-images/42/dsc01300sz.jpg/
Zastanawiam się, czy mam jeszcze jakąś szansę na wykiełkowanie papryki ostrej? ;)
Przy okazji: Dzisiaj dostałem nasiona z wymiany, za króre serdecznie dziękuję Darczyńcom i Bogdanowi
Pozdrawiam!
Witam.
Przymierzam się do pikowania selera korzennego, jest trochę wybiegnięty jakieś 2 cm, przepikuje go głębiej.
A może lepiej wysiać nasionka jeszcze raz, jaka jest wasza rada .
Pozdrawiam Rysiek.
Przymierzam się do pikowania selera korzennego, jest trochę wybiegnięty jakieś 2 cm, przepikuje go głębiej.
A może lepiej wysiać nasionka jeszcze raz, jaka jest wasza rada .
Pozdrawiam Rysiek.
- Rybka
- Od: 30 lip 2008, o 14:22
Troszkę głębiej możesz, ale uważaj żeby nie zasypać "serduszka".
"Bo trzeba się śmiać, wariatkę grać, szczęśliwą być i z życia drwić"
pozdrawiam Beata
pozdrawiam Beata
-
- Od: 5 wrz 2007, o 17:20
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
tadeusz48 Ale okazała rozsada! Czy te popikowane pomidorki na pierwszym zdjęciu zostaną w tej palecie aż do wysadzenia? czy będziesz je jeszcze pikował po jakimś czasie?
Ja też popikowałam pomidory, bakłażany, papryki i selery, rozsada cebuli, pora i bazylii pięknie rośnie.
Gratuluję Tadeuszu ciekawego wątku, myślę, że wielu forumowiczów z niego skorzysta. Dziękuję również Arabelli, często korzystam z Waszej wiedzy i doświadczenia.
Gratuluję Tadeuszu ciekawego wątku, myślę, że wielu forumowiczów z niego skorzysta. Dziękuję również Arabelli, często korzystam z Waszej wiedzy i doświadczenia.
- Hekate
- 200p
- Od: 23 lip 2009, o 16:15
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Ile wytrzymają sadzonki w końcowej fazie bez podlewania w warunkach domowych. niestety nie pamietam jak z tym było w tamtym roku, bo podlewało sie wedle potrzeby. Wyskoczył mi tyg wyjazd na przełomie kwietnia i maja. Trochę za wcześnie by zaryzykować wysadzenie do nieogrzewanego tunelu (tunel malutki 2,5 na 6m więc szybko się wychładza), zwłaszcza że w razie czego niemiałby kto to okrywać na noc włókniną. Macie jakieś domowe sposoby w takich przypadkach? Miałam w połowie tygodnia wysiewać pomidory, ale nie wiem czy sie jeszcze trochę z tego powodu nie wstrzymać. W połowie kwietnia przyjdzie czas na melony, arbuzy i dynie. Może mogłabym wzbogacić czymś ziemię przy pikowaniu co dłużej utrzymuje wilgoć?
Ania
- Helios
- Od: 15 cze 2010, o 18:56
Tadeuszu przepiękna rozsada!
Moja papryka wysiana 15 lutego pięknie rośnie. Pomidory wysiałam wczoraj, bałam się wcześniej, ale myślę, że zdążą urosnąć. Na wszelki wypadek zaplanowałam też kupno trochę gotowych sadzonek.
I pytanie:
M przeniósł tunel foliowy na miejsce po ziemniakach. Uważam, że jest to najgorsze miejsce. Jest jeszcze czas na zmiany, bo to tylko konstrukcja. Folię zdejmujemy na zimę. Co o tym sądzisz?
Ogród Heleny cz.3
Ogród Heleny Ogród Heleny cz.2
Ogród Heleny cz.3
- jonatanka
- Od: 4 mar 2012, o 12:11
Tadeuszu czy konieczne jest zasilanie nawozem lub innym środkiem takich małych roślinek?Jeżeli tak to co polecasz.?
- moonniiaa
- 100p
- Od: 13 sty 2012, o 08:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
jonatanka wiem, że pytanie nie do mnie, ale jeśli kupiłaś ziemię przeznaczoną do wysiewu, to składniki tam zawarte powinny wystarczyć do czasu przeniesienia roślinki na miejsce stałe.