Bób cz.1
- BRZOSKWINKA
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 maja 2010, o 18:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Bób
Mój mieszka na tarasie i jak mrozy sa w nocy to go przygarniam. jak jest powyżej zera to zostaje na dworze.
„Wpatrz się głęboko, głęboko w przyrodę, a wtedy wszystko lepiej zrozumiesz.” Albert Einstein
Pozdrawiam, Joasia
Pozdrawiam, Joasia
-
- 50p
- Od: 15 lut 2012, o 17:16
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
moczyłem mojego Dragona od wczorajszego ranka aby go dziś wysadzić na działce
i tu zonk , ziemia zmarznięta
śniegu nie ma od 10 dni , temperatury były obiecujące i myślałem ,że damy rade z tym bobem
wrócił do domu i zabawie się dziś w rozsade
troche przymusowo bo szkoda mi wywalić tych 50 ziaren
dobrze ,że ziemi i doniczek mam pod dostatkiem
i tu zonk , ziemia zmarznięta
śniegu nie ma od 10 dni , temperatury były obiecujące i myślałem ,że damy rade z tym bobem
wrócił do domu i zabawie się dziś w rozsade
troche przymusowo bo szkoda mi wywalić tych 50 ziaren
dobrze ,że ziemi i doniczek mam pod dostatkiem
-
- 200p
- Od: 26 lut 2012, o 18:21
Witajcie;) ja jutro sieje bezpośrednio do gruntu ok. 30arów, na glebie klasy 4b tak eksperymentuje ciekawe co urośnie;) jak zdążę to z 10a na 3 klasie ziemi ale to niewiadomka. A jak Wasz bób? Posialiście już do gruntu?
Pozdrawiam serdecznie
Wojtek
Pozdrawiam serdecznie
Wojtek
Jak zaprawić ziarenka bobu
Witam.Proszę o podpowiedź,czym zaprawić bób przed wysianiem? Ile muszę kupić bobu aby obsiać 30 arów? gniazdowo podobno najlepiej go tak siać.Pozdrawiam
Re: Jak zaprawić ziarenka bobu
Przyjmuje się normę wysiewu 20-40 szt/m2. Należy więc zważyć np 40 nasion odmiany , którą chce się wysiać i następnie pomnożyć to przez ilość m2 czyli w tym wypadku przez 3000. I to cała filozofia.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
-
- 200p
- Od: 19 wrz 2010, o 23:49
Moje siedzą w szklarni od kilku dni, część- najwcześniej wysiana, muszę zachować dużą rotację na parapetach ;) trzymają się
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 25 lut 2010, o 21:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ha, kiełkuje mój bobek ) W doniczkach bo ziemia na kość.. Z rozpędu namoczyłam jeszcze 4 nasionka, jakoś to porozsadzam żeby się nie przepyliło, najwyżej wywiozę do ogródka znajomej Jeden jest różowy.. To normalne? Takie kiełki wyszły, wszystkie zielone i jeden różowy, nie zwracałam wcześniej uwagi na to.
Re: Jak zaprawić ziarenka bobu
Dziękuję za odpowiedź.Jeśli posadzę w rządku co 30 cm,a odstęp między rządkami 60 cm ,będzie to dobrze?W jednym gniazdku ma być po 3 ziarenka?Co z tym zaprawianiem?Ile kg można zebrać orientacyjnie z 30 arów? Pozdrawiam