Śnieżnik (Chionodoxa)
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 mar 2008, o 18:52
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Śnieżnik (Chionodoxa)
Zgodnie z obietnicą złożoną w temacie puszkinia otwieram wątek poświęcony śnieżnikowi. Na początek sesja zdjęciowa.
-
- 1000p
- Od: 7 lip 2006, o 22:17
Przy innych okazjach pokazywałem już swoje śnieżniki. Mam dwie odmiany: niebieską Chionodoxa luciliae oraz różową Chionodoxa siehei "Pink Giant". Oto one:
Odmiana różowa jest dwukrotnie wyższa od niebieskiej. Jak pamiętam zakupiłem po 30 cebulek każdej odmiany. W tej chwili jest ich już setki, i nie zamierzam ograniczać ich ekspansji.
Odmiana różowa jest dwukrotnie wyższa od niebieskiej. Jak pamiętam zakupiłem po 30 cebulek każdej odmiany. W tej chwili jest ich już setki, i nie zamierzam ograniczać ich ekspansji.
Mietek.
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 15 sty 2008, o 23:07
-
- 1000p
- Od: 7 lip 2006, o 22:17
Re: śnieżniki
Cebulki chionodoxy kupowałem w sklepie ogrodniczym PNOS Ożarów Mazowiecki w Warszawie, Aleja Krakowska róg Krakowiaków. Można je zamówić również pod adresem: www.pnos.com.pl gdzie prowadzą sprzedaż wysyłkową. Ceny umiarkowane a koszt pobrania i przesyłki to tylko 9 zł. Wybór cebul i nasion ogromny.fox pisze:...eMZet gdzie kupowałes cebulki ? plis na pw
Mietek.
Potwierdzam słowa Mietka . To co pokazałam nie wygląda efektownie bo zły fotograf robił zdjęcia ale w rzeczywistości są przepiękne. Kupowałam wszystkie cebulki w PNOS Ożarów i nie miałam żadnej wpadki. Kolorowe są wcześniejsze, białe sadziłam 2.09.2007 r razem z białą puszkinią i białymi szafirkami. Puszkinię pokażę gdy znajdę a szfirki gdy zakwitną.
-
Marysiu jeśli chodzi o porządki z nazewnictwem to kompletna klapa. Ustaliłem co prawda, że C.forbesii to to samo co C. siehei oraz C.tmolusi a nawet C. luciliae hort. ale na tym koniec sukcesów. C.luciliae czasami jest uważana za C. gigantea ale niektórzy C. gigantea uważają za oddzielny gatunek. Ustaliłem też, że u C. luciliae istnieje grupa Gigantea. Niestety różne podręczniki podają różne ilości kwiatów w gronach i różną wielkość kwiatów więc ustalenie bardziej wiarygodnych danych trochę potrwa.
-
- peonia
- Od: 26 mar 2006, o 11:35
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
przemek1136 pisze: Marysiu jeśli chodzi o porządki z nazewnictwem to kompletna klapa.
Ustaliłem co prawda, że C.forbesii to to samo co C. siehei oraz C.tmolusi a nawet C. luciliae hort. ale na tym
koniec sukcesów. C.luciliae czasami jest uważana za C. gigantea.
Niektórzy jednak C. gigantea uważają za oddzielny gatunek. Ustaliłem też, że u C. luciliae istnieje grupa Gigantea.
Niestety różne podręczniki podają różne ilości kwiatów w gronach i różną wielkość kwiatów więc ustalenie bardziej wiarygodnych danych trochę potrwa.
Twoja Chionodoxa , Przemku, to dla mnie bardzo rzadko uprawiany śnieżnik sardeński-Chionodoxa sardensis od słowa- Sard- obecnie ruiny
słynnego miasta w północno -zachodniej części Turcji- obszar Azji Mniejszej. W pobliżu ruin miasta, na zboczach gór odkryto ten gatunek w drugiej
(chyba w drugiej !) połowie XIX w, i nazwę własną gatunku wzięto od miejsca rodzimego.
Jest bardzo niska jak C. luciliae ma liczne : 5-10 drobnych kwiatów , wysokość 10 cm - max. 15cm, kolor gencjany, goryczki i 'słabo oznaczone' białe oczko i białe a nie żółtawe pręciki.
Zaczęło się od rabaty-Beata Paulina
"Ludzie nie dlatego przestają się bawić, że się starzeją, lecz starzeją się, bo się przestają bawić."
Mark Twain
"Ludzie nie dlatego przestają się bawić, że się starzeją, lecz starzeją się, bo się przestają bawić."
Mark Twain