Żywotnik (Tuja) - kwiatostany,owocniki, szyszki
Re: Tuja szmaragd pytanie
Owocują co by miały nie owocować tyle, że są to raczej małe szyszeczki i w małych ilościach, dlatego też nie wywołują one szpecącego wrażenia jak w przypadku innych tui.
sobie okulary cza założyć lub z lupą chodzić
A mówiąc poważnie, Grzegorzu, to ja też mam gdzieś koło 30 smaragdów i ostatnio (tydzień temu) je ciąłem i przez przypadek zobaczyłem szyszki!!! Trzeba się dobrze przyglądnąć tui żeby je znaleźć. Widziałem je już wcześniej kilka lat temu ale wtedy to były takie malizny, że lupa naprawdę była konieczna. 

- paco
- Przyjaciel Forum
- Od: 17 gru 2006, o 20:20
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Oczywiście, że Thuja occidentalis "Smaragd" ma szyszki (i nie są one wcale takie małe) jednak są one umiejscowione wewnątrz gałązek i nie rzucają się tak w oczy. Przyglądam się załączonemu zdjęciu i mam nieodparte wrażenie, że nie przedstawia ono tą odmianę. Wydaje mi się, że ma zbyt długie przyrost ( w Smaragd są one krótkie i dość charakterystyczne).
Tak wygląda gałązka tej tui u mnie - a może to ja nie posiadam żywopłotu ze Smaragdu?
Zdjęcia niedostępne
Tak wygląda gałązka tej tui u mnie - a może to ja nie posiadam żywopłotu ze Smaragdu?

Zdjęcia niedostępne
Pozdrawiam, Andrzej
Nasz ogród,
Nasz ogród,
To prawda, są one ukryte wewnątrz, i faktycznie moje ponad 2,5 metrowe egzemplarze w tym roku nie miały ich już tak małych ale pamiętam jak kilka lat temu po raz pierwszy je zauważyłem to naprawdę były malusieńkiepaco pisze:Oczywiście, że Thuja occidentalis "Smaragd" ma szyszki (i nie są one wcale takie małe) jednak są one umiejscowione wewnątrz gałązek i nie rzucają się tak w oczy.

- hanka55
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 19 sty 2008, o 15:30
- Kontakt:
Andrzeju, a nie jest to Th. Occ. Spiralis?
Tak pięknie, muszelkowo układa gałązki
http://www.tracz.pl/pl/111.php
Tak pięknie, muszelkowo układa gałązki

http://www.tracz.pl/pl/111.php
- paco
- Przyjaciel Forum
- Od: 17 gru 2006, o 20:20
- Kontakt:
Hanko - myślę, że to nie Th. Occ. Spiralis, gdyż taką posiadam już ponad cztero metrową i wygląda jednak nieco inaczej, a przede wszystkim rośnie trochę szybciej. Ale............. nie jestem fachowcem w tej dziedzinie i nie będę stwierdzał tego w 100%. Iglaków mam dużo, ale nie wszystkie jeszcze potrafiłem dokładnie zidentyfikować.
Może mylnie zostały nazwane u szkółkarza, od którego je nabyłem.
Zjęcia niedostępne
Być może, ta, którą uważam za Smaragd to Spiralis, a ta którą uważam za Spiralis to Columna?????
Muszę znaleźć dokładniejsze opisy i porównać. 

Może mylnie zostały nazwane u szkółkarza, od którego je nabyłem.

Zjęcia niedostępne
Być może, ta, którą uważam za Smaragd to Spiralis, a ta którą uważam za Spiralis to Columna?????

Pozdrawiam, Andrzej
Nasz ogród,
Nasz ogród,