ABC- cebula z nasion, rozsada Cz.1
Re: ABC- cebula z rozsady
Już pisałam o moim sposobie który mi przekazała jedna z działkowiczek mianowicie ja w rowek wsypuję popiół i na nim wsadzam dymkę, w tym roku tak samo zamierzam zrobić z nasionami. W zeszłym sezonie popiołu miałam na 5 rządków a reszta była bez i te sadzone tylko w ziemi bez popiołu były naruszone przez śmietkę.
Odradzam.. Popiół drzewny ma odczyn mocno alkaliczny i nie wiem czy nasiona w ogóle wykiełkują.PUMA72 pisze:w tym roku tak samo zamierzam zrobić z nasionami.
Pozdrawiam
Ale to jest popiół z węgla kamiennego. Też nie powinno się stosować w przypadku nasion?
-
- 10p - Początkujący
- Od: 30 sty 2012, o 19:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
http://www.eioba.pl/a/1lwr/ekoogrodnict ... ona-roslin mam nadzieję, że ktoś skorzysta. Pozdrawiam
tu znajdziecie przepisy na preparaty roślinne
tu znajdziecie przepisy na preparaty roślinne
Jeszcze gorzejPUMA72 pisze:Ale to jest popiół z węgla kamiennego
Pozdrawiam
-
- 50p
- Od: 1 kwie 2011, o 19:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witam wszystkich. Moja cebula jednak nie wzeszla, Kupilam nowe nasionka i wysialam teraz czekam ale mam juz treme ze znow sie nie uda.
Pozdrawiam. Maja.
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 22 mar 2010, o 11:57
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Spokojnie, mojej już tydzień minął i tylko 3 wzeszły na 30. Jutro wysieję por, ale myślę,że w kuwecie i później jak zejdą mam nadzieję przymrozki to pod koniec marca wysadzę pod tunelik.
Roślina Cię nie uderzy..
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 lis 2009, o 18:14
Dwukrotnie już wysiewałam cebulę do wielodoniczek po 48 sztuk i wzeszło bardzo mało. Trzeci raz wysiałam do pudełka po lodach i na kaloryfer i te wychodzą lepiej - będę pikowała w "dziury" miedzy cebulkami w wielodoniczkach.
Moje nowe imię Szansa
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
Ja sieję nasiona cebuli, całą paczkę, do pojemnika 35x35 głębokiego na 15 cm. Potem normalnie pielęgnuję siewki, hartuję, wysadzam do gruntu jako rozsadę rwaną. Świetnie się przyjmuje, do jesieni urośnie duża, rozsadą z 1 torebki nasion obdzielam jeszcze sąsiadki.
W kwietniu.
-
- 100p
- Od: 22 lut 2011, o 23:39
aria a czy przycinasz ?
Jeśli bardzo się pokłada, to tak, jeśli trochę, to nie.