MURARKI.Hodowla dzikich pszczół i trzmieli w ogrodach CZ.II
Re: Hodowla dzikich pszczół i Trzmieli w naszych ogrodach. CZ II
Mam taki problem zamówiłem kokony przez internet. W pudełku z kokonami widać setki malutkich czarnych paproszków. Zastanawiałem się czy to czasami nie jakieś pasożyty. Najlepsze to to że jak dostałem paczkę do zdaje mi się że tego nie było. Kokony trzymam w lodówce w pudełku więc nie ma możliwości żeby coś tam wlazło. Nawet już myślałem że może to odchody ale to raczej niemożliwe żeby te pszczółki w środku robiły na zewnątrz. Proszę o pomoc napiszcie co to może być. Czy kokony pójdą na marne czy jest możliwość aby się coś z nich wykluło?
Nie mam pojęcia co to jest, ale na moich kokonach jest to samo... mam nadzieję, że to nie szkodniki
Moje pszczółki już w ogrodzie kwitną przebiśniegi i krokusy, to coś tam znajdą dla siebie - oczywiście jeśli się wylęgną
Moje pszczółki już w ogrodzie kwitną przebiśniegi i krokusy, to coś tam znajdą dla siebie - oczywiście jeśli się wylęgną
Pomyślcie logicznie. Pszczoły nie znoszą larw już w kokonach, larwa odżywia się, rośnie i wydala a dopiero na samym końcu buduje kokon by się w nim przepoczwarzyć. Przynajmniej tak mi się wydaje
A, że używa tego co ma pod sobą. No cóż, tak się w przyrodzie dzieje
A, że używa tego co ma pod sobą. No cóż, tak się w przyrodzie dzieje
- sparks25
- 500p
- Od: 14 lut 2010, o 22:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
To sa odchody ktore byly przyczepione do kokonów i sie oderwały po prostu oraz kawałki kokonow wiec nie na Cie sie co martwic
Jak super, że już forum działa
Dziękuję za odpowiedź na temat tajemniczych paproszków
Mój domek wraz z kokonami stoi w ogrodzie od niedzieli. Martwi mnie trochę pogoda, u nas jeszcze zimno, w nocy nawet -7. Czy nic im się nie stanie? Może je jednak schować i wystawić w kwietniu?
Dziękuję za odpowiedź na temat tajemniczych paproszków
Mój domek wraz z kokonami stoi w ogrodzie od niedzieli. Martwi mnie trochę pogoda, u nas jeszcze zimno, w nocy nawet -7. Czy nic im się nie stanie? Może je jednak schować i wystawić w kwietniu?
- phrix
- 100p
- Od: 10 kwie 2011, o 11:15
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Moje kokony jeszcze w piwnicy, z tego co wyczytałem temperatura powinna być przez tydzień w okolicach 15 stopni aby wystawiać murarkę. Może sama temperatura nie stanowi dla niej problemu, jednak murarka musi mieć pożywienie. W mojej okolicy jeszcze nic nie kwitnie. Ja planuje około 25 marca wystawić domki + część kokonów.Mój domek wraz z kokonami stoi w ogrodzie od niedzieli
"Natura jest nieskończenie podzielonym Bogiem" - Friedrich Schiller
U nas nic się nie dzieje. Nic raczej się nie wylęgło. Kwitną przebiśniegi i krokusy, trochę kwiatów przy samym jeziorze.. chyba za mało.. gdyby się wylęgły kurcze sama nie wiem. Hodowca od którego kupiłam kokony kazał mi wystawić je od razu po otrzymaniu przesyłki - ponoć nim im się nie stanie.. oby.
- Suppa
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 6 mar 2008, o 09:53
Mimo kwitnienia to moim zdaniem jest jeszcze za wcześnie, u mnie w zeszłym roku zaczęły się wygryzać dopiero 10 kwietnia. Aby się wygryzły temperatura musi przekraczać + 10 stopni przez parę dni, choć mocne słońce może je do tego skłonić wczesniej.
Ale nawet jak wystawiłaś nic im się raczej nie stanie, ponoć wytrzymują mrozy do -15 stopni bez szwanku
U mnie mimo słoneczka jeszcze mroźna zima, krokusów nie widać, przebiśniegi dopiero się pokazują.. Póki co konstruuję domki a murarki siedzą w garażu
Ale nawet jak wystawiłaś nic im się raczej nie stanie, ponoć wytrzymują mrozy do -15 stopni bez szwanku
U mnie mimo słoneczka jeszcze mroźna zima, krokusów nie widać, przebiśniegi dopiero się pokazują.. Póki co konstruuję domki a murarki siedzą w garażu
Pozdrawiam, Maciek.
- markonix
- Od: 16 mar 2009, o 16:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
pochwalisz się troszkę ?Suppa pisze: Póki co konstruuję domki a murarki siedzą w garażu
już sama nie wiem czy je zabrać czy zostawić Co proponujecie?Suppa pisze:Mimo kwitnienia to moim zdaniem jest jeszcze za wcześnie, u mnie w zeszłym roku zaczęły się wygryzać dopiero 10 kwietnia. Aby się wygryzły temperatura musi przekraczać + 10 stopni przez parę dni, choć mocne słońce może je do tego skłonić wczesniej.
a to mój domek
Link zmoderowano.
proszę zapoznać się z regulaminem.
Comcia.
- Suppa
Nic wielkiego, to samo co w zeszłym sezonie: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 0#p2163890markonix pisze: pochwalisz się troszkę ?
Będzie to ten sam domek + kilka związanych pakietów rurek. W domek wchodzi około 400 - 500 szt rurek, na ten sezon powinno wystarczyć. Nie jest jeszcze gotowy, bo reszta trzciny czeka na oporządzenie.
JaKama - dla spokojnego sumienia schowaj do lodówki, wystawisz bliżej wiosny Pokaż swój domek
Pozdrawiam, Maciek.
Zostawiam jednak, niech się hartują
Domek wstawię jak tylko znajdę wolną chwilkę
Jak tam pogodowo u Was? U mnie w nocy -7, jezioro jeszcze zamarznięte (mieszkam 50m od brzegu), ale już kwiatki się przebijają, krety ryją jak szalone, czekam na moje boćki
Domek wstawię jak tylko znajdę wolną chwilkę
Jak tam pogodowo u Was? U mnie w nocy -7, jezioro jeszcze zamarznięte (mieszkam 50m od brzegu), ale już kwiatki się przebijają, krety ryją jak szalone, czekam na moje boćki
- Suppa
U mnie podobnie, nocami mrozy do -8 stopni, gleba i stawy mocno zmrożone. Zima prędko nie ustąpi.. ale prognozy są obiecujące
Czekam aż pojawią się pierwsze trzmiele i pszczoły miodne, wtedy będzie prawdziwy początek wiosny
Czekam aż pojawią się pierwsze trzmiele i pszczoły miodne, wtedy będzie prawdziwy początek wiosny
Pozdrawiam, Maciek.