Zielone takie mi tam

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
ODPOWIEDZ
welkam
1000p
1000p
Od: 24 maja 2009, o 22:09
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Zielone takie mi tam

Post »

Witam! Jak tam pomidorki? Pokazują już łebki? Podobno kiełkuja dośc szybko po kilku dniach.
Pozdrawiam i zapraszam
Historia pewnej donicy
Moje storczyki
Awatar użytkownika
Anankee
100p
100p
Od: 31 sty 2012, o 08:36

Post »

Zdjątek nowych nie mam - postaram się nadrobić wkrótce ale chciałam pochwalić się, że:
- mam zamioklukasa!!! Kupiony w biedronce na promocji - okaz śliczny!! W domu otworzył wyrastający z bulwy nowy pęd!! Nie mogę się na niego napatrzeć :D Dostał już nową, dużą doniczkę :heja
- pomidory są wielkie :D Jestem z nich dumna, bo wzeszło chyba każde nasionko.
- na truskawki nadal czekam,
- grosze pachnący pnie się do słonka jak szalony,
- kroton pewnie będzie kwitnąć lada dzień.
- mam nową eszewerię do kompletu - z kwiatuszkiem, który też pewnie lada dzień zakwitnie.
Jak znajdę chwilę wrzucę zdjęcia.

Z mniej wesołych informacji: zalęgły mi się muszki ziemiórki. Koszmar jakiś. Siedzą na doniczkach, latają chmarami. Już wiem, że nomolt trzeba kupić. Mam nadzieję, że pomoże.
Awatar użytkownika
fiskomp
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 wrz 2010, o 21:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

;:138 dla Twoich roślinek, moje skrzydłokwiaty strajkują ;:65
Zieloni podopieczni u Fiskomp'a
Pozdrawiam - Baśka :)
Awatar użytkownika
tasikk
200p
200p
Od: 8 lut 2012, o 08:57

Post »

Brawa dla roslinek. No i czekamy na jakies zdjecia.

Obys sie pozbyla ziemiorek jak najszybciej :!: :!:
Pozdrawiam Kasia
Moje kwiatuszki
welkam
1000p
1000p

Post »

jeśli dobrze liczę pomidorki wzeszły Ci po 6 - 7 dniach... Ja wysieję swoje w niedziele, mam nadzieję, że tez ładnie powschodzą.
Pozdrawiam i zapraszam
Historia pewnej donicy
Moje storczyki
Awatar użytkownika
Anankee
100p
100p
Od: 31 sty 2012, o 08:36

Post »

welkam pisze:jeśli dobrze liczę pomidorki wzeszły Ci po 6 - 7 dniach... Ja wysieję swoje w niedziele, mam nadzieję, że też ładnie powschodzą.
Powiem tak - pomidorki wzeszły mi wszystkie - coś około 40 nasionek. Już je popikowałam do większych pojemniczków a na ich miejsce w mojej pseudo szklarni posiałam poziomki :D

A teraz nowości + zdjęcia :D
- posiane truskawki już wzeszły. Delikatnie, są malutkie i bardzo się o nie boję bo jakoś tak słabo wyglądają.
- z posianych około 20 nasionek aksamitek wzeszło mi ich 5 :( Ale dwie ładnie rosną więc zostały dziś przeniesione do osobnego lokum przygotowanego z pojemniczka po sledziach :D
Obrazek
- w tamtym tygodniu dostałam paczuszkę od koleżanki tasika z forum a w niej to cudeńko między innymi - piękny aloesik!! Zauroczył mnie i mam nadzieję, że będzie z niego wielka i śliczna roślinka.
Obrazek
- w paczuszce był również wymarzony hobbit ;:167
Obrazek
- i piękne listki fiołków, które zamieniły się w fiołkowe przedszkole - raz jeszcze dziękuję :tan
- uratowana za 1zł azalia puściła młode listki więc już coś w kościach czuję, że będzie z niej ładny kwiatek
Obrazek
- z doniczki bazylia/oregano ostała się tylko bazylia. Oregano niestety okazało się bardzo rachityczne i zostało usunięte. Natomiast bazylię przesadziłam i rośnie ślicznie
Obrazek
- do kolekcji dołączyła również druga eszeweria
Obrazek
- groszek pachnący rośnie ślicznie. Jako że usunęłam z doniczki aksamitki a smagliczka która w niej jest jakoś nie rośnie to jutro dosieję jeszcze kilka ziarenek groszku i będę się cieszyć gąszczem :tan
Obrazek
- a tak wygląda ścięty kaktus - ma się chyba nieźle ;:63
Obrazek
- kroton usilnie wypuszcza kwiat ale jeszcze nie kwitnie - a ja codziennie tuptam ;:65 obok niego i czekam co z tego będzie
Obrazek
- no i jedna z moich trzech cuuuuudownych nowości: tulipany, które dostałam od przyjaciółki - przywiozła je swojej siostrze z Holandii, zimowały w ogródku a ja dostałam parę cebulek i dziś wyglądają już tak. Podobno mają być prawie czarne...
Obrazek
- a ten cudzik zakupiłam w biedronce (już o nim pisałam). A najlepsze jest to, że gdy go kupiłam to miał tylko wystający z ziemi pęd ale zamknięty. Po przyniesieniu do domu i ustawieniu w łazience codziennie mogłam obserwować jak pęd pęka i zaczyna pojawiać się nowa gałązka z listkami. Mam go w domu 10 dni - w tym czasie urósł tak jak widać. Stoi w ciemnej ale gorącej i wilgotnej łazience i chyba mu to służy. Będę go tak raz na tydzień na słonko dawać, żeby nie zapomniał jak to jest ale jest najładniejszą ozdobą łazienki :D :tan
Obrazek
- i trzecia cudowna nowość - muchołówka Predatorek - mój M tak ją nazwał. Zresztą to on ją zakupił. Już poczytałam co i jak i mam nadzieję, że będzie jej u nas dobrze i że w lecie będzie pogromcą komarów :D
Obrazek

A! I walka z ziemiórkami chyba przynosi efekt - lata ich coraz mniej a większość prawie martwa na ziemi leżą. I dobrze im tak!
Awatar użytkownika
mniodkowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 maja 2009, o 15:03
Kontakt:

Post »

mnie najbardziej zaintrygowały tulipany - prawie czarne :shock: widziałam takie niedawno, normalnie cuda ;:167 nie doczekam się Twoich ;:65
w ogóle dużo ciekawostek pokazałaś - zami w łazience, wilgotnej :shock: i ekstra wystrzelił ;:63
i uszki shreka jakie słodkie ;:108
i popikowana bazylia - pamiętam jak mój M w tamte lato piwkował swoją bazylię :;230 miałam ja radochę :;230
ale pokaz mi całego kaktusa co? bo patrzę i wydaje mi się, że mam coś podobnego... dziwnego.. i widzę, że obcięłaś i muszę sobie tu popodglądać ;:224
Anankee pisze:i trzecia cudowna nowość - muchołówka Predatorek - mój M tak ją nazwał.

faceci to potrafią co? :;230 mój jak zobaczył jak rosło hipeastrum to nazwał je "rekinem" :;230
Pozdrawiam teraz z centrum... Aga
Oto moja mała "dżungla" --> part V; Spis moich wątków
Sprzedaję ładne sadzonki hibiskusa czerwonego pełnego
welkam
1000p
1000p

Post »

Bardzo mi sie podoba ten "ścięty" kaktus. Zachęciłaś mnie do przeprowadzenia eksperymentu z moim Kaktusem.
Moje pomidorki siedzą w ziemi. Niecierpliwie na nie czekam. Co zrobisz z taką ilościa sadzonek? Masz ogród?
Ty wysiałaś truskawki, a ja poziomki. Już wzeszły. Są bardzo malutkie.
Pozdrawiam i zapraszam
Historia pewnej donicy
Moje storczyki
Awatar użytkownika
Monik27
500p
500p
Od: 23 sty 2012, o 08:55

Post »

ale tych nowości u ciebie piękniutkie
Moje kwiaty doniczkowe - http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 36&t=50981" onclick="window.open(this.href);return false;
Zapraszam serdecznie ;-) Monika
Awatar użytkownika
tasikk
200p
200p

Post »

Mnie rowniez zaintrygowal ten czarny tulipanik ;:224 koniecznie wrzuc zdjecia jak beda kwitnac :!:
Owadozerca boski. Miejmy nadzieje ze bedzie sie sprawdzal jako pogromca komarow :tan A groszek fiu fiu ;:224 Ja tez juz tuptam na krotona bo chce zobaczyc jak kwitnie ;:108
Pozdrawiam Kasia
Moje kwiatuszki
Awatar użytkownika
meandrzejew
500p
500p
Od: 28 sie 2011, o 08:27

Post »

:wit
Wszystkiego najlepszego w dniu kobiet
Obrazek
Kwiatowy: cz 1 i cz 2 oraz warzywny świat Moniki.

Sprzedam/wymienię/poszukuję... rośliny
Awatar użytkownika
Monik27
500p
500p
Od: 23 sty 2012, o 08:55

Post »

Wszystkiego najlepszego kochana w dniu kobiet i oczywiście mnóstwo kwiatów ;:196 ;:196
Obrazek
Moje kwiaty doniczkowe - http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 36&t=50981" onclick="window.open(this.href);return false;
Zapraszam serdecznie ;-) Monika
Awatar użytkownika
tasikk
200p
200p

Post »

;:196 ;:196 Najlepszego kochana na Dzien kobiet ;:196 ;:196

Obrazek

Uploaded with ImageShack.us