A teraz , po opadnięciu mojego ciśnienia krwi, odpowiem Ci szczegółowo na Twój post,
ZaKontyK
Po pierwsze, primo :
- przy nawożeniu rzędowym moich pomidorów -na przykład - rzędy z nawozem odległe są od siebie o 60 cm. W przypadku ogórków ta odległość jest jeszcze większa. Jak myślisz, co znajduje się miedzy tymi sąsiednimi rzędami ?.
Nic. Dlaczego więc odnosisz dawkę nawozu jedynie do powierzchni bruzdy ?
- po drugie, primo :
- wiadro mojego kurzeńca tak różni się od wiadra kurzeńca sprzedawanego w sklepach, jak wiadro pierza od wiadra wody. W worku, w którym kupuję nawóz mieści się 5 wiader a worek podnoszę w jednej ręce choć osiłkiem nie jestem. Chcąc porównywać mój nawóz kurzy do kupnego trzeba by było znać ciężar nasypowy obu nawozów, a tego ja nawet nie znam . No i zawartość słomy, a niestety jest ona, bo kurom też się podścieliwuje.
Gdyby gleba była zasolona nic by na niej nie rosło- a rośnie i to nawet nieźle.
Przy nawożeniu rzędowym np kukurydzy stosuje się :
Obecnie standardowo stosowanym w nawożeniu rzędowym nawozem ?jest fosforan amonu w dawce ok. 100 kg nawozu/ha (18 N+46 P2O5/ha).
Nawóz ten jest nawozem skoncentrowanym o wiele bardziej niż kurzeniec. Wysiewa się wraz z nasionami kukurydzy w jednym rządku granulek. Jak w tym przypadku obliczysz jaka dawka jest dawana na 1 m2. stosując Twój sposób rozumowania ?. Średnica granulek nawozu to jakieś 3 mm, więc musisz do swoich obliczeń przyjąć pasek o szerokości 3 mm analogicznie jak odniosłeś ilość kurzeńca do szerokości bruzdy.
Myślę, że to Ci wystarczy
Pozdrawiam