Siew, rosada,pikowanie cz.1
- Maraga
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 lut 2011, o 13:05
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Pomidory ? siew i rozsada sezon 2012 r.
Kasencja!
A dlaczego Ci zmarzły pomidorki?
Szkoda wielka na pewno były już spore?
A dlaczego Ci zmarzły pomidorki?
Szkoda wielka na pewno były już spore?
AdamR
Oby to nie był niski torf, bo jak dobrze poleje, to z działki wyjdziesz boso. Twoje gumiaki zostaną w ziemi.
A skąd w ogóle pomysł z nadkładaniem innej gleby ?. Po co ta rekultywacja ?. Czy pierwotnie gleba na Twojej działce nie nadawała się do uprawy ?
Pozdrawiam
Oby to nie był niski torf, bo jak dobrze poleje, to z działki wyjdziesz boso. Twoje gumiaki zostaną w ziemi.
A skąd w ogóle pomysł z nadkładaniem innej gleby ?. Po co ta rekultywacja ?. Czy pierwotnie gleba na Twojej działce nie nadawała się do uprawy ?
Pozdrawiam
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 6 mar 2012, o 23:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Tam gdzie ja mieszkam kiedyś było przez 70 lat lotnisko i ogólnie piasek jak na pustyni był, koło 10 lat temu rodzice nawieźli 11 wywrotek czarnej ziemi i tak z czasem się wymieszało, a ja ambitny rok temu jeszcze dowiozłem i rozplanowałem naokoło 16 mkw
tyle mam na moją uprawę
tyle mam na moją uprawę
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 6 mar 2012, o 23:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Jestem początkującym ogrodnikiem, nie dorobiłem sie jeszcze gumiaków ;)
Kasiu,pisz dlaczego zmarzły.Moje tez jeszcze na balkonie ,słoneczko świeci ale zimno,w cieniu tylko 4 stopnie.
Pomidory i papryka są w pokoju na strychu, którego nikt nie używa. Na strychu jest zimno prawie jak na dworze . A ja w dzień otworzyłam drzwi od strychu do pokoju, bo się zrobiło za ciepło. Normalnie jest tam ok. 15-17 stopni. Miało być na chwilę, a ja zapomniałam zamknąć.... Całą noc tak spędziły. Rano jak poszłam to były 3 stopnie, a ciekawe ile było w nocy :x . No i mam. Te najstarsze jako tako się trzymają, niektóre się podniosły, a niektóre całkiem oklapły. To samo z papryką. Dodam, że było ok. 100 szt.
-
- ---
- Od: 10 kwie 2008, o 17:03
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kasencja podlej je najpierw .Pomidory to walczące bestie ,nawet jak oklapną to powinny się podnieść -też tak kiedyś miałam.
Papryka jest delikatniejsza .Pokaż zdjęcia ,jeżeli sadzonki nie zczerniały(o tym dowiemy się jutro )to powinno być dobrze.
Trochę oczywiście odchorują,ale co tam -ważne żeby rosły !Tylko ich od razu na gorąc jakiś nie dawaj bo padną na bank .
Hartuj je pomału .Jeżeli zbraknie Ci nasion wal do mnie !
Papryka jest delikatniejsza .Pokaż zdjęcia ,jeżeli sadzonki nie zczerniały(o tym dowiemy się jutro )to powinno być dobrze.
Trochę oczywiście odchorują,ale co tam -ważne żeby rosły !Tylko ich od razu na gorąc jakiś nie dawaj bo padną na bank .
Hartuj je pomału .Jeżeli zbraknie Ci nasion wal do mnie !
Taka strata aż zal bierze a ile pracy na marne.Moze trzeba było je spryskać zimną wodą tak jak truskawki deszczuje się w czasie przymrozków .Może z serduszek coś wypuści.
Moi znajomi mieszkają w bloku i hodują pomidory na balkonie w doniczkach. Też tak możesz swoje pomidorki trochę w donicy przetrzymać a potem wsadzić do ziemi jak już nie będzie przymrozków.
- sylwana85
- 500p
- Od: 21 lut 2011, o 10:00
Kasencjo, mam nadzieję, że pomidorki i papryka dojdą do siebie, jejku 100 sztuk papryki, to straszne, wiem ile to czasu, codziennego doglądania, pielęgnacji. Mi tak kapustę i jedną porcję papryki cayenne zrzucił kotek ... kochany kotek
A jeśli chodzi o flaczarki, czy pojemniki na podłoże, są super tanie i szerokie, akurat weszły mi do woreczków śniadaniowych, żeby trzymać wilgoć. I z tanich są kubeczki plastikowe, lub te na piwo, 500 ml. Właśnie czekam na dostawę kubków, i doniczki spinane.
A jeśli chodzi o flaczarki, czy pojemniki na podłoże, są super tanie i szerokie, akurat weszły mi do woreczków śniadaniowych, żeby trzymać wilgoć. I z tanich są kubeczki plastikowe, lub te na piwo, 500 ml. Właśnie czekam na dostawę kubków, i doniczki spinane.
Te doniczki spinane gdzie kupujesz?Może zajmują mniej miejsca niż kubki ,bo nie są rozszerzane tylko proste.
- sylwana85
- 500p
- Od: 21 lut 2011, o 10:00
Grania kupiłam na all. są chyba trzy różne rozmiary. Zobaczymy co przyjdzie, właśnie stwierdziłam, że mało miejsca zajmą, tzn będę mogła gęsto obok siebie dać rozsadę, a nie w doniczkach i kubkach po śmietanie dużo miejsca zabierają. Popikuję w nie wszystko co się da, oprócz pomidorków, bo te dam w kubki 500 ml przeźroczyste.
Można je samemu wykonać przy minimalnym nakładzie pracy z pustych butelek PET po napojachGRANIA pisze:Te doniczki spinane gdzie kupujesz?
Pozdrawiam