Uprawa hippeastrum

Rośliny doniczkowe
Rayy
200p
200p
Od: 7 kwie 2011, o 21:19
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Uprawa hippeastrum

Post »

Ja już kilka razy próbowałem hippeastrum zapylać, były nasionka ale nic z nich nie wyrosło. W tym roku będzie kolejna próba.
Zobaczymy co wyrośnie :)
Awatar użytkownika
Nela
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 18 paź 2006, o 17:09
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

:wink: Ja nie zapylałam- ale często przestawiałam doniczki, bo odkręcałam dla wyprostowania łodygi z pąkami i kwiatami- a że kilka hipeastrów stoi na parapecie to się chyba sam zapylił... :lol: Nie oberwałam tego- zobaczę co dalej...Nie zależy mi na nasionach, ale z ciekawości potrzymam jeszcze...

Obrazek
Biedny, kto gwiazd nie widzi bez uderzenia w zęby... St.J.Lec
Awatar użytkownika
laura51
100p
100p
Od: 23 sie 2009, o 22:43

Post »

Witam!
Ja zapylałam ubiegłej zimy, nasion było nawet sporo. Zaraz po ich zebraniu, wiosną wysiałam je. Wykiełkowało ca 1 na 10 nasionek. W tej chwili mam już dość spore roślinki. Sądzę jednak, że z dwa lata trzeba je jeszcze hodować zanim będą w piwnicy zimowały przed kwitnieniem.
Produkcja nasion bardzo osłabiła cebulkę, zrobiła się chudziutka. Kiedy w grudniu przeszedł czas do ponownego zasadzenia jej, okazała się być miękką i pustą w środku :( Zamiast w ziemi w doniczce, cebulka wylądowała w śmietniku.
Jeśli zależy Ci na zachowaniu cebulki, a nie na nasionach, radzę tę kulkę usunąć.
Pozdrawiam
Rayy
200p
200p

Post »

Zostawienie jednej kulki z nasionami aż tak bardzo nie osłabi rośliny. Wystarczy ją odpowiednio pielęgnować- przesadzać co jakiś czas do świeżej ziemi, dokarmiać nawozem i po kwitnieniu trzymać na parapecie gdzie będzie miała dużo słońca.
Awatar użytkownika
dagg
500p
500p
Od: 9 mar 2012, o 09:20
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Chyba udało mi się zapylić moje hippeastrum, zapisuję sobie wątek, może ktoś jeszcze podzieli się swoimi doświadczeniami odnośnie wysiewu :)
Awatar użytkownika
Magdallena
1000p
1000p
Od: 26 lis 2010, o 23:51

Post »

Kochani, pomóżcie. Dostałam kwitnące hippeastrum w grudniu. Kwitło jakiś miesiąc. Mniej więcej w lutym trafiło pod zlew - ciemno, ciepło. Teraz sobie o nim przypomniałam (czyli w spoczynku było 5-6mc) :roll: Cebula ma kilka warstw czarnej bibułki, u szczytu są białe jakby płatki/ liście. Cebula cały czas była w ziemi, która wyschła. Widać białe korzenie. Co mam robić? Zostawić do grudnia, czy wsadzić do nowej ziemi teraz?
Rayy
200p
200p

Post »

Przesadź do nowej ziemi wymieszanej z długo działającym nawozem, postaw na parapecie i zacznij podlewać.
Awatar użytkownika
Magdallena
1000p
1000p

Post »

Dzięki za podpowiedź. Tak zrobiłam - do ziemi dodałam granulowanego obornika bydlęcego, stare korzenie trochę poobrywałam. Na razie stoi na zewnątrz. Wnieść do domu? Przy okazji odkryłam, że pod tą czarna bibułka jest biała wygladająca na zdrową cebula. Nie oberwałam jednak zupełnie tej bibułki, usunęłam tylko to, co się wyraźnie kruszyło i odstawało. Dam znać, co mi z tego wyszło.
Awatar użytkownika
Magdallena
1000p
1000p

Post »

To znowu ja ;:oj
Cebula już w ziemi, te dwa białe płatki zazieleniły się :tan Przyjmuje to jako dobry znak i czekam na rozwój wypadków. Trzymam przy otwartym oknie, czy hippeastrum ma jakieś upodobania co do temperatury?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”