Trawnik po zimie cz. 1
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 wrz 2007, o 17:20
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Trawnik po zimie
Ja od wielu lat, wiosną, gdy tylko śnieg zniknie o trochę obeschnie trawa rozrzucam na swoim trawniku nawozy wieloskładnikowe, które dopiero po 4-6 tygodniach od wysiania dają efekty widoczne na trawniku w postaci wzrostu soczystej trawy.
W Uzupełnieniu nawożenia trawnika, dopiero pod koniec marca, czy na początku kwietnia zasilam również trawnik nawozami o większym składniku azotu ( mocznik,saletrzak, czy inne o podobnym składzie azotu).
W Uzupełnieniu nawożenia trawnika, dopiero pod koniec marca, czy na początku kwietnia zasilam również trawnik nawozami o większym składniku azotu ( mocznik,saletrzak, czy inne o podobnym składzie azotu).
Nawóz, który kupiłeś jest nie odpowiedni zawiera NPKS 8-24-24-4 czyli wszystko co potrzeba przed zimą. Do startu trawy potrzeba nawozy wysoko azotowe co już wyżej kolega napisał. Opcje są dwie:geotravel pisze:Witam,
Właśnie zaopatrzyłem się w Polifoske 8 (50 kg) za 100 zl i mam posadzony trawnik w 2011 r i ciekawy jestem kiedy można posypać nawozem. Czekać na druga polowe marca ? Ma być cieplej.
Pozdrawiam
1. kup mocznik i zasil juz trawnik, a Polifoske 8 zostaw na jesień
2. kup mocznik(80%) i wymieszaj z Polifoską 8 (20%)
3. kup żelazo w płynie (stosowane do drzew owocowych 11%) i silnym stężeniem wykonaj oprysk, już pewnie zielonego trawnika od mchu.
4. z końcem kwietnia kup Yara 15 + magnez + wapno ogrodnicze granulowane lub Yara Hydro complex i tym zasilaj do jesieni co 5-6 tyg.
5. Jeśli trawa ma zbyt jasny kolor stosuj oprysk z żelaza i magnezu. Stosowanie dawki uzależnionej jest od rodzaju mieszanki jaką zastosowałeś.
Osobiście u moich klientów zakładam trawniki jedno gatunkowe lub 2,3 w zależności od preferencji inwestora.
Nigdy nie stosuję mieszanek z marketów, nie będę tu wymieniać nazw producentów, ani nazw handlowych poszczególnych mieszanek ponieważ nie mają nic wspólnego z nazwą sugerującą przeznaczenie. Np dziś czytam na opakowaniu, "dekoracyjna trawa wolno rosnąca", a w mieszance jest 40% życicy trwałej !!! trawa kiełkująca w optymalnych warunkach po 3-4 dniach i dorastająca do 70cm wysokości !!! średnia żywotność tego gatunku to 3-4 sezony, dalej 20% kostrzewy czerwonej ten gatunek jest ok, ale kolejna jest szokiem 18% kostrzewy owczej !!! czyli wiecznie suchy trawnik. Czyli to super szybko rosnąca mieszanka o fatalnym wyglądzie, krótkowieczna, wymagająca bardzo częstego koszenia i silnego zasilania nawozami wysoko azotowymi. To przykład mieszanki typowo rolniczej na pastwiska o bardzo wysokim stopniu wydajnościowym i szybkiej odbudowie.
Witam,
Ale ja wlasnie chcialem zrobic tak jak pisla wczesniej w tym watku Tadeusz, posypac na trwanik najpierw Polifoske 8 (mam ok 800 m2) i w kwietniu posypac saletrzakiem. A tak przy okazji ile potrzeba kg saletrzaka na moje 800 m2 ? czy moze byc saltera amonowa ? zamiast saletrzaka jeśli tak to tez ciekawy jestem ile jej potrzeba
Ale ja wlasnie chcialem zrobic tak jak pisla wczesniej w tym watku Tadeusz, posypac na trwanik najpierw Polifoske 8 (mam ok 800 m2) i w kwietniu posypac saletrzakiem. A tak przy okazji ile potrzeba kg saletrzaka na moje 800 m2 ? czy moze byc saltera amonowa ? zamiast saletrzaka jeśli tak to tez ciekawy jestem ile jej potrzeba
Znalazlem taka informacje:geotravel pisze: A tak przy okazji ile potrzeba kg saletrzaka na moje 800 m2 ? czy moze być saltera amonowa ? zamiast saletrzaka jeśli tak to też ciekawy jestem ile jej potrzeba
jeszcze przydaloby sie wiedziec ile saletrzaka kg na 100 m2saletrę amonową w ilości: 1,5 kg/100 m2 albo mocznik w ilości: 2-3 kg/100 m2
Polifoska 8 w ilosci: 4 kg/100m2
Rozumie ze jak wymieszam mocznik z 20% Polifoska 8 to tez proporcje 2-3 kg/100m2 sa ok ?
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 wrz 2007, o 17:20
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
geotravel Ja na swój 30 arowy trawnik sypię wiosną ( już teraz ) worek ( 50 kg) nawozu wieloskładnikowego ( np; polifoski), pod koniec marca, czy w kwietniu, rozsypuję też worek ( 50 kg) mocznika ( czasami też daję saletrzak), ( pamiętaj że musi być wtedy trawa sucha), z tym że robię to w dwu- trzech rzutach.
Nie stosuję siewnika i dlatego też po kilkunastu dniach od wysypania widzę po kolorze trawy że zdarzają mi się "mijnaki"- miejsca gdzie nie spadł na trawę nawóz, dlatego też nie wszystek nawóz na raz rozrzucam tylko zostawiam 1/3 zawartości by później eliminować ,właśnie te "mijaki "
Jak wygląda mój trawnik zapraszam do mojego wątku ogrodowego, jestem praktykiem ,a nie teoretykiem , i opinie że coś nie tak robię ,jak zalecają fachowcy wkładam między bajki.
Nie stosuję siewnika i dlatego też po kilkunastu dniach od wysypania widzę po kolorze trawy że zdarzają mi się "mijnaki"- miejsca gdzie nie spadł na trawę nawóz, dlatego też nie wszystek nawóz na raz rozrzucam tylko zostawiam 1/3 zawartości by później eliminować ,właśnie te "mijaki "
Jak wygląda mój trawnik zapraszam do mojego wątku ogrodowego, jestem praktykiem ,a nie teoretykiem , i opinie że coś nie tak robię ,jak zalecają fachowcy wkładam między bajki.
Jak wygląda Twój trawnik Tadeusz wiem bo widziałem już na jesieni na forum i dlatego w tym roku chce spróbować Twojej metody na swoim trawniku jak wyjdzie zobaczymy i nie będę miał pretensji do nikogo jak nie wyjdzie
Ok więc za tydzień będę sypał Polifoske8 i na początku kwietnia posypie mocznikiem
Ok więc za tydzień będę sypał Polifoske8 i na początku kwietnia posypie mocznikiem
-
- 10p - Początkujący
- Od: 23 sie 2011, o 15:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witam.
Ponieważ ja również marzę o ślicznym trawniku przewertowałem cały temat w celu zaznajomienia się z problemem. Proszę jednak o opinie czy wszystko dobrze zrozumiałem i czy punkty do wykonania poniżej dobrze obrałem czy nie. Wiem już, że nawożenie powinno się zacząć jak najwcześniej. Ja niestety będę mógł wejść na trawnik dopiero na przełomie III i IV. Mam zapasy saletry amonowej i na razie chciałbym zasilić trawnik tym nawozem. W związku z tym:
1. Pierwsze zadanie to dobrze wygrabić trawę. Można użyć grabi jak również i aeratora? Jak rozumiem aerator zrobi to samo co grabie tylko szybciej i skuteczniej.
2. Rozsypać nawóz i dobrze podlać.
3. Po pierwszym koszeniu użyć wertykulatora.
Czy na początek te zabiegi starczą?
Ponieważ ja również marzę o ślicznym trawniku przewertowałem cały temat w celu zaznajomienia się z problemem. Proszę jednak o opinie czy wszystko dobrze zrozumiałem i czy punkty do wykonania poniżej dobrze obrałem czy nie. Wiem już, że nawożenie powinno się zacząć jak najwcześniej. Ja niestety będę mógł wejść na trawnik dopiero na przełomie III i IV. Mam zapasy saletry amonowej i na razie chciałbym zasilić trawnik tym nawozem. W związku z tym:
1. Pierwsze zadanie to dobrze wygrabić trawę. Można użyć grabi jak również i aeratora? Jak rozumiem aerator zrobi to samo co grabie tylko szybciej i skuteczniej.
Waldek, "mijanki" masz bo nie stosujesz jak słusznie zauważyłeś siewnika .tadeusz48 pisze: Nie stosuję siewnika i dlatego też po kilkunastu dniach od wysypania widzę po kolorze trawy że zdarzają mi się "mijaki"- miejsca gdzie nie spadł na trawę nawóz, dlatego też nie wszystek nawóz na raz rozrzucam tylko zostawiam 1/3 zawartości by później eliminować ,właśnie te "mijaki "
Masz bardzo ładny trawnik , a stosując się do dobrych rad fachowców i w jednej osobie praktyków zaoszczędzisz dużo czasu i pieniędzy. Miej na uwadze, że fachowcy to nie bajkopisarze, a własnie praktycy, którzy nie 30arów maja w opiece a hektary trawników. Fachowcy tez wiedza,że nie każdy nawóz jest właściwy do gatunku trawy i gruntu.
Wracając do tematu Polifoska 8 to nawóz wybitnie jesienny
Nie stosuje się go do "przebudzenia" trawnika bo nic to nie da,
ponieważ trawa nie ma jeszcze zdrowej części zielonej wiec nie zgromadzi zapasów "żywności", a nawóz albo się ulotni lub zostanie wypłukany w niższe partie ziemi gdzie trawa nie "sięgnie". Pierwszym i najważniejszym zabiegiem jest szybko uzyskać zielone źdźbła. Czyli stosujemy już teraz wysoko azotowy nawóz np. Mocznik i wykonujemy oprysk na mech. Jeśli występuje mech na glebach ciężkich i kwaśnych podajemy w formie oprysku silne stężenie żelaza 1:40. Kiedy już mamy zielona część stosujemy nawozy fosforowo potasowe plus inne śladowe. Odpowiedni nawóz może nam trawę wybarwić na żądany kolor od jasno zielonego przez ciemno zielony po prawie czarny.
Wykładów robić nie będę bo, każdy tak jak Tadeusz może doświadczalnie bawić się swoim trawnikiem i cieszyć się z uzyskanych efektów
Ok ponieważ nie użyłem jeszcze nawozu mogę zacząć od mocznika na moje 800 m2 jakieś 15 kg powinno wystarczyć i dosypie 20% Polifoski8 ale chyba na sypanie mocznika to muszę poczekać na początek kwietnia czy już za tydzień można ? Wybaczcie są to rozterki początkującego domowego ogrodnika
Resztę Polifoski8 użyje podczas całego sezonu. Choć korci mnie zrobić tak jak pisał Tadeusz
Pozdrawiam
Waldek
Resztę Polifoski8 użyje podczas całego sezonu. Choć korci mnie zrobić tak jak pisał Tadeusz
Pozdrawiam
Waldek
Jak można poczytać w poniższym linku na temat stosowania na początku wegetacji nawozów o zwiększonej ilości azotu są rozbieżne
http://forum.poradnikogrodniczy.pl/piek ... t6919.html
i bądź tu mądry początkujący ogrodniku
Pozdrawiam
Pozdrawiam
1. Zacznij od badania kwasowości gleby. znając ten ważny parametr wiesz jak postępować dalej. Jeśli nie wiesz to kup prosty kwasomierz podaj na forum jaki otrzymałeś odczyty. Wówczas powiem Jakie masz kolejno wykonać zabiegi i jakie podawać nawozy. Jeśli masz 4.5-5.5pH i dasz Plifoskę 8 czyli jeszcze bardziej zakwasisz to z trawnika zostanie śmierdzący gnój. Inaczej się sprawa ma kiedy gleba ma odczyn zasadowy. Wtedy możesz sypać polifoskę, choć jest to dla mnie mało zrozumiałe bo w tej cenie są nawozy specjalistyczne zdecydowanie lepiej zbilansowane do trawnika.lookas0001 pisze: 1. Pierwsze zadanie to dobrze wygrabić trawę. Można użyć grabi jak również i aeratora? Jak rozumiem aerator zrobi to samo co grabie tylko szybciej i skuteczniej.
- grabie odstaw na bok to wróg trawnika. Jeśli trawnik jest nieduży kup scaryfikator polecam ten:http://www.nokaut.pl/pozostale-narzedzi ... r-l37.html
- z mechanicznymi jest pewien problem. Tanie bardzo niszczą trawę, profesjonalne są zbyt kosztowne dla indywidualnego inwestora.
2. Wszystko zależy jaki nawóz sypiesz. Nowej generacji nawozy czyli Hydro nawozy nie wymagają tego zabiegu. Są specjalnie powlekane warstwami by stopniowo się rozpuszczać np Osmocote, Hydro Complex i dziesiątki innych mniej lub bardziej znanych.
3. Nie. Zawsze po napowietrzaniu powstałe rowki zasypujesz piaskiem daje to trwalszy efekt i wystarczy zrobić to raz w roku
Temat wyjaśniłem decyzja należy do Ciebie.geotravel pisze:Jak można poczytać w poniższym linku na temat stosowania na początku wegetacji nawozów o zwiększonej ilości azotu są rozbieżne
Pozdrawiam
przelicz nakład pracy i finanse i gwarancja ze nie przedawkujesz.geotravel pisze:Jak można poczytać w poniższym linku na temat stosowania na początku wegetacji nawozów o zwiększonej ilości azotu są rozbieżne
Pozdrawiam
Sierrablen 28+5+5 5-6M (20kg) - całosezonowy nawóz trawnikowy
Sierablen, nawóz trawnikowy 28+5+5+Fe jest nawozem całosezonowym (5-6m). Worek 20kg wystarcza na powierzchnie 500m2. Granulowany nawóz w otoczce z naturalnej zywicy.
Stosuje się do intensywnie użytkowanych powierzchni trawiastych koszonych > 30mm wysokość źdźbła trawy.
- jednokrotna aplikacja gwarantuje NPK na okres wiosny i lata,
- cały materiał otoczkowany żywicą lub technologią Poly-S,
- azot zapewnia najlepszy wzrost w czasie całego okresu zakladania trawników,
- brak uwalniania składników pokarmowych w temperaturach ujemnych,
- stosowanie nawozu marzec-maj lub lipiec-sierpień,
Dawka: 35-55 g/m2