Trawa czy wyrośnie,kiedy wyrośnie ?
- AGP-ON
- 200p
- Od: 29 paź 2010, o 09:17
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Re: Trawa czy wyrośnie ?:(
Ja z grabieniem czekam, aż "ożyje" i się zacznie zielenić.
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 2 mar 2012, o 10:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Czekam, aż Wy ruszycie z trawą, już nie mogę się doczekać grabienia;)
- AgAlinek
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 21 cze 2010, o 10:56
Witam,
Ja w zeszła sobotę przy pięknej słonecznej pogodzie wygrabiłam ok 500 m2 trawnika.
Zebrałam 120 litrowy worek suchej trawy.
U mnie pojawiły się żółte skupiska z białym nalotem, chyba pleśń pośniegowa więc nie czekałam.
Teraz dokształcam się czytając co dalej....
Ja w zeszła sobotę przy pięknej słonecznej pogodzie wygrabiłam ok 500 m2 trawnika.
Zebrałam 120 litrowy worek suchej trawy.
U mnie pojawiły się żółte skupiska z białym nalotem, chyba pleśń pośniegowa więc nie czekałam.
Teraz dokształcam się czytając co dalej....
- AGP-ON
- 200p
- Od: 29 paź 2010, o 09:17
- Kontakt:
U ciebie widać jakis odcień zieleni, U mnie jest brązowy ;-(
-
- 10p - Początkujący
- Od: 8 lut 2011, o 21:11
Re: Trawnik nie rośnie - nasiona nie kiełkują
Witam
niestety u mnie tez jest problem iż nie wiem kompletnie co zrobić bo około 2-3 tyg temu posiałem trawę nie pamiętam dokładnie powiedzmy 3 tyg temu a wiadomo jak to w Gb często pada posiałem trawę przez pierwsze 2 dni podlewałem potem już nie bo często tak popadało że gleba była 2 dni mokra ale wszystkie ziarna są praktycznie na powierzchni i nie wiem co zrobić bo wydaje mi się ze po 3 tyg to już powinien meszek wychodzić ...;/;/ a tu nic i nic i teraz nie wiem czy lecieć kupić znowu trawę i od nowa wysiać i po posianiu przykryć ją torfem czy nie sam nie wiem co zrobić może ktoś mi coś doradzi ?był bym bardzo wdzięczny
pozdrawiam
Marcin
tak jak widac na zdjęciu w czasie podlewania było tak jest do tej pory naprawdę nie wiem co zrobić...nie wiem co jest żle zrobione a nie chcę też lecieć do sklepu i kupować trawę bo może bez sensu sam nie wiem jak radzicie ?
niestety u mnie tez jest problem iż nie wiem kompletnie co zrobić bo około 2-3 tyg temu posiałem trawę nie pamiętam dokładnie powiedzmy 3 tyg temu a wiadomo jak to w Gb często pada posiałem trawę przez pierwsze 2 dni podlewałem potem już nie bo często tak popadało że gleba była 2 dni mokra ale wszystkie ziarna są praktycznie na powierzchni i nie wiem co zrobić bo wydaje mi się ze po 3 tyg to już powinien meszek wychodzić ...;/;/ a tu nic i nic i teraz nie wiem czy lecieć kupić znowu trawę i od nowa wysiać i po posianiu przykryć ją torfem czy nie sam nie wiem co zrobić może ktoś mi coś doradzi ?był bym bardzo wdzięczny
pozdrawiam
Marcin
tak jak widac na zdjęciu w czasie podlewania było tak jest do tej pory naprawdę nie wiem co zrobić...nie wiem co jest żle zrobione a nie chcę też lecieć do sklepu i kupować trawę bo może bez sensu sam nie wiem jak radzicie ?
Pozdrowienia od Marcina
Możesz podać skład mieszanki jaki zastosowałeś? Znajdziesz tą informacje na opakowaniu od nasion.
Żeby trawa kiełkowała musi być stosunkowo ciepło, ziemia nieco ogrzana, nie tylko powietrze.Nasiona lepiej jak są przykryte cienką warstwą ziemi, sprzyja to utrzymywaniu ich w bardziej stałej wilgotności.
-
- 10p - Początkujący
- Od: 8 lut 2011, o 21:11
tzn ja powiem tak poczytałem troszkę o tej trawie i wszelkich problemach z nią związanych to nie oszukujmy się ale jak się nie podleje to nie wyrośnie ja wczoraj jak napisałem post poszedłem podlałem ogród 2 razy jeszcze dzisiaj tak samo i widzę że już meszek zaczoł się robić zanim dzisiaj podlewałem tak więc lać wodę lać wodę a będzie rosło.
P.s z tego co mi żona powiedziała to dzisiaj minoł dokładnie 14 dzien od posiania nasion tak więc jest dobrze .
P.s z tego co mi żona powiedziała to dzisiaj minoł dokładnie 14 dzien od posiania nasion tak więc jest dobrze .
Pozdrowienia od Marcina
Dlatego zadałem pytanie jaki jest skład mieszanki, Angole za wyczaj mają mieszanki oparte na kostrzewie, a ta kiełkuje po 14-21 dniach i bardzo wolno rośnie.koliber pisze:tzn ja powiem tak poczytałem troszkę o tej trawie i wszelkich problemach z nią związanych to nie oszukujmy się ale jak się nie podleje to nie wyrośnie ja wczoraj jak napisałem post poszedłem podlałem ogród 2 razy jeszcze dzisiaj tak samo i widzę że już meszek zaczoł się robić zanim dzisiaj podlewałem tak więc lać wodę lać wodę a będzie rosło.
W Polsce większość mieszanek opiera się o gatunki pastewne szybko rosnące kiełkują już po 3, 4 dniach, są tanie dla tego popularne i sprzedaje się pod chwytliwymi nazwami np Wembley, co może kojarzyć się z super jakością, a tak w istocie nie jest. Za to są problemy z koszeniem co drugi dzień. Pozdrawiam i życzę pięknego trawniczka
Częste podlewanie niestety powoduje skutek odwrotny, zaskorupienie gleby, szczególnie tych bardziej zlewnych.Najlepiej gdy posieje się trawę przed spodziewanym okresem naturalnych wiosennych opadów. Opady są znacznie lepsze niż sztuczne uklepywanie ziemi wodą z węża.
Chyba mało czytelnie napisałem (moja wina), mając na myśli częste zraszanie i schładzanie ogrodu pisałem o automatycznych systemach nawadniających. Nie miałem na myśli lanie wody z węża bo to nie zraszanie, a zalewanie trawnika.selli7 pisze:Częste podlewanie niestety powoduje skutek odwrotny, zaskorupienie gleby, szczególnie tych bardziej zlewnych.Najlepiej gdy posieje się trawę przed spodziewanym okresem naturalnych wiosennych opadów. Opady są znacznie lepsze niż sztuczne uklepywanie ziemi wodą z węża.
Ja bym poczekał ,jak się ociepli to sama wyjdzie ,uważam że trochę za wcześnie została wysiana.