Zimowanie cebulek,cebul,karp itp
Re: Dalie, mieczyki - zimowanie
To mnie nie pociesza bo wolę dalie i miałam ich dużo. cann też miałam wiele ale trudno mam tylko nadzieję że nie wszystkie zmroziło ponieważ były ułożone w stertę tak ok 2x1,5 m i wysoko na 0.5 w skrzynkach więc może nie wszędzie wdarł się ten mrozisko dodatkowo byly przuykryte starą kurtką i workiem, teraz jak pojade wezmę to wszystko do ciepłego pomieszczenia zobaczę co jest już podgniłe i przebiorę to co jest twarde i nie sączy się zostawię i może już wsadzę do doniczek. Na probę wziełam 3 karpy w jednej bulwie nie było wody i nie beyła miękka więc wsadziłam ją do doniczki reszta do śmieci bo zgnilizna .
Mieczyki też tam były więc pewnie wszystko na straty
Mieczyki też tam były więc pewnie wszystko na straty
Pozdrawiam Aneta
Daliowo mikusi
Daliowo mikusi
- Yvona
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 31 sie 2011, o 21:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Jak przechować dziwaczka i dalie?
Nie chcąc zaśmiecać naszego forum, udało mi się znaleźć właściwy wątek Nie bardzo wiem, co się stało z dalią. Dostałam ją jesienią od sąsiada. Bulwy miała ładne, duże, wszystko ok. Wsadziłam ją do wiaderka i zasypałam piaskiem wynosząc do piwnicy. Co jakiś czas tam zajrzałam i ją podlałam. Wczoraj zaglądam po dłuższej przerwie, a z wiadra wiszą dłuuuuuuuuuuugie, jasne, lekko ulistnione pędy Co teraz? Wyciąć je?
Trzeba być szalonym, żeby za własne pieniądze katować się w górach...
Trzeba być głupim by tego nie robić.
- Lady-r
- Przyjaciel Forum
- Od: 3 lis 2006, o 12:35
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Przyciąć, bo z nich kwiatków się nie doczekasz.
pozdrawiam Ania jestem na etapie wymieniania tego co mi się trafiło na to co mi się podoba ;)
Mój ogródek cz.1
Zadbajmy o zdrowie Moje domowe Ogródek Lady-r po przerwie
Mój ogródek cz.1
Yvono i na przyszłość przechowuj je na sucho / bez ziemi / temp. ok 5* ewentualnie jeśli piwnica widna to przykryć.
-
- Od: 18 lis 2009, o 20:37
Gdzieś czytałam,że można otrzymywać sadzonki z dalii rosnącej w doniczce właśnie od marca-później tylko odrywa się taką sadzonkę z kawałeczkiem piętki i sadzi.Może chcesz tak rozmnożyć swoje dalie.
Halina
- Yvona
- Od: 31 sie 2011, o 21:38
Piwnica ciemna, ale dość ciepła, na pewno więcej jak +5 Przytnę te zwisające pędy, a co dalej? Jak będą pojawiać się nowe? Też przycinać?
Trzeba być szalonym, żeby za własne pieniądze katować się w górach...
Re: Dalie, mieczyki - zimowanie
witam ja zawsze po wysadzeniu swoich mieczyków trzymałem je w zwykłym pudełku na nie ogrzewanym strychu w temp. zima około 4-8 stopni ,zawsze pięknie zimowały i nigdy nie chorwąły i były bardzo jędrne , zaczynałem od 12 sztuk potem doszedłem do około 200 jednak jednego roku trzymałem je w garażu a noca był ostry mróz, na drugi dzien wyplyneła tylko woda z nich i wszystkie sie zmarnowały
pozdrawiam Tomasz
Domowo- czyli mój kawałek zieleni
Domowo- czyli mój kawałek zieleni
Dzień dobry Kupiłam w tym roku wiele bulw dalii i z kilku odłamały się w transporcie (jak sadzę) całkiem spore bulwki. Bez piętki, bez niczego. Ale całkiem duże, niektóre prawie 10-centymetrowe, jędrne. Czy można z tym coś zrobić? W sensie posadzić i ukorzenić? Czy nadają się tylko do wyrzucenia???? A wyrzucać żal...
- Lady-r
- Przyjaciel Forum
- Od: 3 lis 2006, o 12:35
Posadź je z części może coś urosnąć.
pozdrawiam Ania jestem na etapie wymieniania tego co mi się trafiło na to co mi się podoba ;)
Mój ogródek cz.1
Mój ogródek cz.1
-
- 50p
- Od: 3 cze 2013, o 06:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: zimowanie sadzonek bratków i stokrotek
Jak przezimować bratki zwisające?Czy można z nich zebrać nasiona?Poradźcie forumowicze.
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 30 mar 2019, o 19:40
Re: zimowanie sadzonek bratków i stokrotek
Można, ale mogą się nie zgadzać kolorynowicjuszek pisze:Jak przezimować bratki zwisające?Czy można z nich zebrać nasiona?Poradźcie forumowicze.