Siew, rosada,pikowanie cz.1
Re: Pomidory ? siew i rozsada sezon 2012 r.
Kupiłem dziś, jakoś tak. Muszę się w przyszłości opanować :/ Pomidor ola polka i maskotka. Czy te odmiany lepiej by było wyhodować pod folią? czy też zniosą grunt? Kupiłem je eksperymentalnie, tak naprawdę eksperymentalnie do gruntu, bo gdzieś tu na forum mi się obiło, że pomidory drobnoowocowe rzadziej chorują i są lepsze do gruntu od wielkoowocowych. Oczywiście jak kupowałem poprosiłem o koralik, ale na odwrocie okazało się, że to wcale nie koralik, lecz maskotka. Drugą paczkę wziąłem jakoś tak. Odmiana ola polka. I co z nimi zrobić?
Ech. Powiem, że nie lubię kupować nasion w sklepach ogrodniczych. Mam wrażenie jakby się sklepikarze na mnie gapili, albo chcieli powiedzieć coś obraźliwego :\ Taki nastrój nie zachęca do oglądania paczek z nasionami. Dziś to miałem wrażenie jakby sklepikarz chciał powiedzieć: 'bierz co masz brać i wynoś się' :\
Ech. Powiem, że nie lubię kupować nasion w sklepach ogrodniczych. Mam wrażenie jakby się sklepikarze na mnie gapili, albo chcieli powiedzieć coś obraźliwego :\ Taki nastrój nie zachęca do oglądania paczek z nasionami. Dziś to miałem wrażenie jakby sklepikarz chciał powiedzieć: 'bierz co masz brać i wynoś się' :\
- ANalfabeta
- 200p
- Od: 2 lip 2011, o 11:10
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Mam tak samo.
I często mam wrażenie, że na czole mam napisane, że to czego chce wyczytałem na necie
I często mam wrażenie, że na czole mam napisane, że to czego chce wyczytałem na necie
Stare chińskie przysłowie mówi: ?Jeśli nie masz co powiedzieć, powiedz stare chińskie przysłowie.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 lis 2009, o 18:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
A w moim ogrodniczym już przywykli, że stoję długi czas i oglądam nasiona kolejną sobotę, z niektórymi sprzedawcami trochę pogadam. Pani specjalnie dla mnie zamówiła groszek Pegaz , Pan zamówił ogórki partenokarpiczne i jak przyszłam kolejny raz, to w progu witał mnie informacją o tym.
Moje nowe imię Szansa
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
Przenieś je do ciepła . Wyglądają jakby rosły w temp. 10 C.treborx pisze:Oglądam te wasze zdjęcia i po 4 tygodniach macie piękne pomidory z dużymi liśćmi.... Moje pomidorki mają już ponad 4 tygodnie i mają może 6 cm wysokości, i dopiero zaczyna wychodzić liść główny, który ma może z pół centymetra długości. W zasadzie jak na początku ładnie rosły, tak od paru tygodni stoją ze wzrostem.
Od samego wysiania trzymam jej na parapecie. Czym może być spowodowany ten kiepski wzrost?
Te pomidory posiałem ok. 12 lutego dla testów. Już niedługo będę siał właściwe pomidory i fajnie by było, by rosły jak te wasze. Ziemie mam specjalnie kupioną tak jak polecaliście.
Pozdrawiam bobek
Życie jest za krótkie żeby marzenia mogły czekać.
Są w cieple, na parapacie nad kaloryferem.... ale może od okna im zimno.... zobacze co się da zrobić.
- mic44
- 50p
- Od: 17 paź 2010, o 11:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Sopel lodu i trawa na stadionie narodowym Mistrzostwo Świata!!!ostatnia szansa pisze:Ja też jestem fanką forumowiczida74 pisze:forumowicz jak ja lubię Cię czytać
''Nie żyję, by lepiej biegać. Biegam, by lepiej
żyć''.
żyć''.
-
- ---
- Od: 10 kwie 2008, o 17:03
Treborx przestań pryskać swoje rośliny spryskiwaczem z zimną wodą,a zacznij je podlewać choćby łyżeczką od herbaty .
One nie rosną ,bo dostają zimny prysznic codziennie .Nawet jak pryskasz ziemię to mgiełka leci na malutkie listki.
Takie moje zdanie .
Co do zasilania -ja tak robię jak sadzonki się przyjmą po tygodniu.Biohumusem .(...za te słowa pewno Tadeusz mnie )
Siewki pomidorów do pikowania wysyłałam np do Poznania w pudełku po butach )
forumowicz,ale ja naprawdę Cię uwielbiam i nie ma w tym żadnej ironii
One nie rosną ,bo dostają zimny prysznic codziennie .Nawet jak pryskasz ziemię to mgiełka leci na malutkie listki.
Takie moje zdanie .
Co do zasilania -ja tak robię jak sadzonki się przyjmą po tygodniu.Biohumusem .(...za te słowa pewno Tadeusz mnie )
Siewki pomidorów do pikowania wysyłałam np do Poznania w pudełku po butach )
forumowicz,ale ja naprawdę Cię uwielbiam i nie ma w tym żadnej ironii
Ustaw termometr na podłożu koło siewek .Przekonasz się , że marznątreborx pisze:Są w cieple, na parapacie nad kaloryferem.... ale może od okna im zimno.... zobacze co się da zrobić.
Pozdrawiam bobek
Nie pryskam zimną wodą. Woda w spryskiwaczu stoi w pokoju. Nie jest to woda prosto z kranu. Staram się pryskać na ziemię, ale fakt, na pomidorki też coś poleci. Spróbuję więc to robić inaczej.ida74 pisze:Treborx przestań pryskać swoje rośliny spryskiwaczem z zimną wodą,a zacznij je podlewać choćby łyżeczką od herbaty .
Termometr juz postawiony. Jutro zobaczę co i jak... może faktycznie marzną...
- Suppa
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 6 mar 2008, o 09:53
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Jeśli to nie będzie wina niskiej temperatury, przyczyną musi być podłoże, nie ma innej opcji
Pozdrawiam, Maciek.
-
- ---
W nogach ciepło ,a głowa marznie
- NITKA
- 1000p
- Od: 29 sie 2010, o 11:30
Ida, jak zamierzacie z M wystawić rurę od kozy na zewnątrz foliaka? Mam kozę, która stoi w graciarni i może też bym ją w tunelu zamontowała, tylko zastanawiam się jak to zrobić, żeby rura wychodząc na zewnątrz folii nie stopiła..
pozdrawiam, Anita
-
- ---
Nitka 2 drewienka połączone ze sobą i zakończone blaszką wklepaną w te drewienka i to się sprawdza .No inaczej nie potrafię wytłumaczyć .Wiesz kobiety są atechniczne No u Nas to się sprawdza .
No i jestem wściekła ,załamana czy jak tam zwał ,ale zostały zwalone moje zasiewy pomidorowe i straciłam San marzano 3 i odmiana z 19 wieku od Mirzana .Zwalono 40 odmian -odzyskałam 38 ,a nad tymi 2 płaczę ,bo mi naprawdę zależało eee szkoda gadać
No i jestem wściekła ,załamana czy jak tam zwał ,ale zostały zwalone moje zasiewy pomidorowe i straciłam San marzano 3 i odmiana z 19 wieku od Mirzana .Zwalono 40 odmian -odzyskałam 38 ,a nad tymi 2 płaczę ,bo mi naprawdę zależało eee szkoda gadać