Jakie to lilie?
-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 22 sty 2006, o 11:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- lila31
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 20 lip 2006, o 12:06
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Grzesiu niestety ja też się poddaję.
Dopóki nie wiedziałam ile jest grup i odmian lilii, to wydawało mi się, że mogę coś o nich powiedzieć.
Teraz, gdy cały czas je poznaję, okazuje się, że jest taka ilość odmian, tek niewiele się różniących między sobą, że nie podejmuję się ich nazywać.
Najprawdopodobniej są to wszystko lilie azjatyckie.
Przedostatnia może (zaznaczam może) to być "Ginza", ale nic pewnego.
Ostatnia podobna jest do LA "Griesbachs Yellow", ale czy to rzeczywiście jest ta, nie ręczę.
Pomarańczowych i różowych nie próbuję nawet znaleźć nazwy, jest ich tak dużo.
Pozostaje jeszcze mirzan. Na naszym forum największy znawca lilii, ale i On jest bardzo ostrożny z ich nazywaniem.
Przykro mi Grzesiu.
Dopóki nie wiedziałam ile jest grup i odmian lilii, to wydawało mi się, że mogę coś o nich powiedzieć.
Teraz, gdy cały czas je poznaję, okazuje się, że jest taka ilość odmian, tek niewiele się różniących między sobą, że nie podejmuję się ich nazywać.
Najprawdopodobniej są to wszystko lilie azjatyckie.
Przedostatnia może (zaznaczam może) to być "Ginza", ale nic pewnego.
Ostatnia podobna jest do LA "Griesbachs Yellow", ale czy to rzeczywiście jest ta, nie ręczę.
Pomarańczowych i różowych nie próbuję nawet znaleźć nazwy, jest ich tak dużo.
Pozostaje jeszcze mirzan. Na naszym forum największy znawca lilii, ale i On jest bardzo ostrożny z ich nazywaniem.
Przykro mi Grzesiu.
Hej Grzegorz
lesli chodzi o ostatnie zdjęcie, to jest to najprawdopodobniej Lilia Destiny (orientalna), bo akurat też taką mam i jeszcze jedna ciekawostka, Lilie sa też rozpoznawane po ułożeniu ich płatków i tak:
-Lilie kielichowate (płatki rozchylone,szeroki kielich, kwiaty zazwyczaj duże)
-Lilie trąbkowe (płatki złączone razem na pewnej długości kwiatu tworząc u podstawy rurkę)
-Lilie turbanowe (płatki są wywiniete do tyłu.Kwiaty zwykle małe)
Pozdrowionka
lesli chodzi o ostatnie zdjęcie, to jest to najprawdopodobniej Lilia Destiny (orientalna), bo akurat też taką mam i jeszcze jedna ciekawostka, Lilie sa też rozpoznawane po ułożeniu ich płatków i tak:
-Lilie kielichowate (płatki rozchylone,szeroki kielich, kwiaty zazwyczaj duże)
-Lilie trąbkowe (płatki złączone razem na pewnej długości kwiatu tworząc u podstawy rurkę)
-Lilie turbanowe (płatki są wywiniete do tyłu.Kwiaty zwykle małe)
Pozdrowionka
Jakie to lilie?
mam od wiosny kilka lili tylko nie wiem jaki gatunek?oto kilka zdjiec
pytam bo jeśli sa to np orietalne to mi przemarzna w ziemi w zime
1
pytam bo jeśli sa to np orietalne to mi przemarzna w ziemi w zime
1
Żyjemy w kraju cudownych metafor..
- GERTRUDA
- 1000p
- Od: 25 lis 2007, o 17:36
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Te [ chyba orientalne -ale nie mam pewności , lilie to moja słaba strona - na razie ] kwitły w tym roku jako ostatnie , cudownie pachniały - zakupiłam 40 cebul , posadziłam we wrześniu [ nawet nie wiem czy to była dobra pora ] , i czekam z niecierpliwością co też mi w tym roku wyrośnie , zapewnili mnie ,że każda zakwitnie , no zobaczymy . Teraz fotka moich ostatnich pachnotek-ślicznotek I prośba o identyfikację
Każdy początek ma swój koniec ,a każdy koniec miał swój początek ........
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 lis 2008, o 00:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Boże dlaczego dopiero dzisiaj trafiłam na ten wątek? Cudne lilie prezentujecie tutaj.Jest kilku fachowców siedzących mocno w temacie.Proszę przymilnie o radę albo podanie linku o przygotowaniu podłoża do sadzenia -LILII ORIENPET
-LILII L.A
-LILII L.O
-LILII ORIENTALNYCH
Jak się i czym je nawozi?
Jesteście fachowcami a my tylko skromnymi działkowcami,którzy kochają te piękne kwiaty i chcieliby o nie prawidłowo dbać.
Kaśka
-LILII L.A
-LILII L.O
-LILII ORIENTALNYCH
Jak się i czym je nawozi?
Jesteście fachowcami a my tylko skromnymi działkowcami,którzy kochają te piękne kwiaty i chcieliby o nie prawidłowo dbać.
Kaśka