Jastrzębiec kosmaczek ( Hieracium pilosella )
Re: Co to za chwast?
Wygląda na jastrzębiec kosmaczek.Kwiatki ma żółte i po przekwitnieniu puszek podobny do mniszka.Rozsiewa się i rozrasta rozłogami, rośnie w suchych miejscach.
Ja u siebie wykopałam w miejscu gdzie planowałam posadzić wrzosy, ale to całkiem ładna roślina, może zastąpić trawnik, w suchych miejscach, gdzie trawa i tak nie urośnie
Ja u siebie wykopałam w miejscu gdzie planowałam posadzić wrzosy, ale to całkiem ładna roślina, może zastąpić trawnik, w suchych miejscach, gdzie trawa i tak nie urośnie
Re: co to za roślinki
Na pierwszym zdjęciu jest chyba jastrzębiec kosmaczek, a na drugim kuklik pospolity.Nieco uciążliwy jest ten pierwszy, rośnie w suchych miejscach i rozchodzi się krótkimi rozłogami.
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 22 mar 2009, o 15:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Co to za chwast zarasta trawnik.
Ostatniego roku na trawniku bardzo rozrósł się chwast , który zaczyna dominować nad trawą.
Opryskiwałem trawnik "mniszkiem" ale nic nie pomogło, chwast rozrasta się płytko ale bardzo rozłożyście.
Co to za roślina i jak jej się pozbyć, może ktoś z Was spotkał ją na swoim trawniku, proszę o pomoc.
Ostatniego roku na trawniku bardzo rozrósł się chwast , który zaczyna dominować nad trawą.
Opryskiwałem trawnik "mniszkiem" ale nic nie pomogło, chwast rozrasta się płytko ale bardzo rozłożyście.
Co to za roślina i jak jej się pozbyć, może ktoś z Was spotkał ją na swoim trawniku, proszę o pomoc.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 24 cze 2007, o 00:24
Re: Co to za chwast zarasta trawnik
Jastrzębiec kosmaczek (Hieracium pilosella). Powinny go zniszczyć herbicydy do dwuliściennych. A i zwykłego wygrabiania za bardzo nie znosi.
Pozdrawiam
Krzysiek
Krzysiek
-
- 20p - Rozkręcam się...
U mnie te chwasty nie kwitną , a w necie przedstawiają go z kwiatami.
Może to coś innego?
Może to coś innego?
- oliwka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 24 mar 2008, o 13:31
Jeżeli trawnik jest koszony to trudno im zakwitnąć.
Ta roślina chyba ma takie dość charakterystyczne omszone liście pod spodem.
Ta roślina chyba ma takie dość charakterystyczne omszone liście pod spodem.
-
- 20p - Rozkręcam się...
Tak zgadza się i puszczają jakby takie pnącza z chwytakami które wrastają się w ziemię.
Dziękuję za pomoc
Dziękuję za pomoc
To coś kwitnie i to intensywnie, ma takie żółte kwiatki podobne do mniszka lekarskiego tylko dużo mniejsze, u mnie na działce tego pełno (jeszcze)
nie mogę sobie poradzić z usunięciem tego chwastu, próbowałem dwóch preparatów,
ale nie działają na niego, co to za roślina?
https://imageshack.com/i/powNEZGgj
ale nie działają na niego, co to za roślina?
https://imageshack.com/i/powNEZGgj