Koszty prac - odwodniene, palisady itp.
-
- 100p
- Od: 1 mar 2011, o 19:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Koszty prac - odwodniene, palisady itp.
niektórzy z Was strasznie dziwnie wyceniają takie prace jak np. wykonanie odwodnienia...policz ile czasu mniej więcej zejdzie Ci się z tą robota...jeśli np. 3 dni po 8 godzin pracy dla 3 pracowników to ja to liczę tak:
- 72 rh x 20-25pln [w zależności od poziomu trudności pracy, wymaganej wiedzy itp]
daje nam to: 1440-1800pln.
Ktoś powie, że dużo...być może...ale za co opłacisz podatki, zus, paliwo, ubezpieczenia itp? Pracownicy tez za 7pln nie będą pracować w upale i słońcu - szczególnie pracownicy z doświadczeniem i wiedzą.
- 72 rh x 20-25pln [w zależności od poziomu trudności pracy, wymaganej wiedzy itp]
daje nam to: 1440-1800pln.
Ktoś powie, że dużo...być może...ale za co opłacisz podatki, zus, paliwo, ubezpieczenia itp? Pracownicy tez za 7pln nie będą pracować w upale i słońcu - szczególnie pracownicy z doświadczeniem i wiedzą.
Re: Ile kosztuje robocizna w ogrodnictwie...
Mam pytanie do was fachowców - jaki jest koszt gdybym osobiście chciał zrobić takie palisady ?
Potrzebuję ich około 500 i nie wiem czy nie opłacało by mi się bardziej zabrać się za to osobiście, zyli udac się do leśniczego, dostać odpowiednie pozwolenie itp.
Link reklamowy zmioderowałam,
Proszę przestrzegać naszego regulaminu.
Comcia
Potrzebuję ich około 500 i nie wiem czy nie opłacało by mi się bardziej zabrać się za to osobiście, zyli udac się do leśniczego, dostać odpowiednie pozwolenie itp.
Link reklamowy zmioderowałam,
Proszę przestrzegać naszego regulaminu.
Comcia
Terraneo
Dzięki za odpowiedź, tak też można policzyć jak podałeś. I to jest dobry sposób. Ale tak czy inaczej chciałem się dowiedzieć czy ten przedział między 10 zł a 15 zł za mb to jest dobra cena czy nie. Bo taki znalazłem w necie.
Pozdrawiam
Dzięki za odpowiedź, tak też można policzyć jak podałeś. I to jest dobry sposób. Ale tak czy inaczej chciałem się dowiedzieć czy ten przedział między 10 zł a 15 zł za mb to jest dobra cena czy nie. Bo taki znalazłem w necie.
Pozdrawiam
-
- 100p
- Kontakt:
Jeśli chodzi o samo wykopanie rowów pod rury drenarskie, na głębokość ok 90cm to myślę, że cena jest jak najbardziej OK. Trzeba wziąć pod uwagę, poniżej warstwy uprawowej [+- 30cm] gleba może być bardzo zbita i nie zawsze kopanie będzie lekkie. Warto zaopatrzyć się w kilof a może pomyśleć o wynajęciu koparki łańcuchowej lub jakiegoś małego Bobcat'a? Czasami jest to bardziej opłacalne, szczególnie przy dużej ilości kopania.yenko pisze:Terraneo
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Kamil
Ok dzięki za info.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Zezwolenie i zakup w nadleśnictwie to pikuś, tylko weź pod uwagę, że materiał będzie nie okorowany i współczuję Ci korowania 500 mb./ korowałem tylko 30 mb. na huśtawkę/ Albo kupuj gotowe albo rozejrzyj się w okolicy za stemplami budowlanymi, będziesz znał cenę więc przekalkuluj.raulq7 pisze:Mam pytanie do was fachowców - jaki jest koszt gdybym osobiście chciał zrobić takie palisady ?
-
- 100p
- Kontakt:
_fox_ pisze:Zezwolenie i zakup w nadleśnictwie to pikuś, tylko weź pod uwagę, że materiał będzie nie okorowany i współczuję Ci korowania 500 mb./ korowałem tylko 30 mb. na huśtawkę/ Albo kupuj gotowe albo rozejrzyj się w okolicy za stemplami budowlanymi, będziesz znał cenę więc przekalkuluj.raulq7 pisze:Mam pytanie do was fachowców - jaki jest koszt gdybym osobiście chciał zrobić takie palisady ?
+ impregnacja tego drewna
bez dobrej impregnacji daje im jeden sezon...
Zgadza się ale chyba zainteresowany wie o co chodzi skoro porywa się na produkcję we własnym zakresie No chyba że tylko ekonomia nim kieruje
Z tymi korzeniami to trzeba uważać bo lubią potem jak są płytko, gnić i wychodzą takie ładne grzyby z dużymi kapeluszami. Ładnie to nie wygląda np na przyszłym trawniku.
-
- 100p
- Kontakt:
zgadza się, to tzw. czarcie kręgi.
Najlepiej wtedy wybrać dokładnie ziemię z tego obszaru i wymienić na czystą.
Najlepiej wtedy wybrać dokładnie ziemię z tego obszaru i wymienić na czystą.
Nie koniecznie muszą to być czarcie kręgi. Mogą to być inne też inne grzyby.
-
- 100p
- Kontakt:
heh...chyba się nie zrozumieliśmyyenko pisze:Nie koniecznie muszą to być czarcie kręgi. Mogą to być inne też inne grzyby.
czarcie kręgi to nie rodzaj grzybów to potoczna nazwa na miejsca na trawniku, w którym występują grzyby kapeluszowe. Grzyby te nie muszą tworzyć akurat kręgów, mogą występować w bardzo małych ilościach, a nawet pojedynczo. Zależnie jak duża ilość grzybni znajduje się pod powierzchnią trawy.
Pozdrawiam,
Kamil
Wiem, po prostu źle się wyraziłem, chodziło mi właśnie o to że nie muszą tworzyć kręgów
Pozdro
Pozdro