Rosiczka (Drosera) - wysiew,uprawa,wymagania
- przemo1413
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 mar 2011, o 16:34
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: Rosiczka (Drosera)
Może trochę źle się wyraziłem . Chodziło mi generalnie chodziło o to że ja jak roślina ma zamiar kwitnąć to od razy w zalążku ścinam pęd kwiatowy bo jak już pęd jest duży i prawie kwitnie to roślina już wpompowała w niego sporo siły .
-
- 100p
- Od: 8 lut 2011, o 17:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Dzięki za porady na całe szczęście nasionka już dojrzały i pęd można odciąć. Niestety roślinka odeszła cała zaczęła czernieć a nowe listki usychały. Mam nadzieję że z tych nasion coś wykiełkuje...
P.S Doświetlałem ją systematycznie ale nic nie pomogło.
P.S Doświetlałem ją systematycznie ale nic nie pomogło.
Z pytaniami dotyczących rosiczek zapraszam a mój temat:
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 0#p2050000" onclick="window.open(this.href);return false;
POZDRAWIAM SZYMON
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 0#p2050000" onclick="window.open(this.href);return false;
POZDRAWIAM SZYMON
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 10 mar 2012, o 19:09
Ja mam pytanko kupiłem małą rosiczkę sadzonkę i czytałem że kiedy będę dokarmiać to szybciej będzie rosnąć
I teraz pytanie czym?
Do szczegółów chce dodać że to drosera capensis red
Pozdrawiam!
I teraz pytanie czym?
Do szczegółów chce dodać że to drosera capensis red
Pozdrawiam!
Bzdura, że będzie szybciej rosła, nie musisz niczym dokarmiać podlewaj tylko wodą destylowaną i żadną inną bo zabijesz roślinę z czasem.
Czy aby na pewno bzdura? Roślina dla zabicia czasu nie łapie owadów, roślin owadożernych się nie nawozi, więc złapane owady to jakby nawóz dla nich. Myślę, że roślina dokarmiana co jakiś czas powinna lepiej rosnąć niż roślina, która nic nie łapie. Zwłaszcza małe siewki warto dokarmiać, gdyż właśnie szybciej rosną. Każdy hodowca tych roślin to powie. Co do pytania, to możesz karmić wszystkim co rosiczka zmieści na liściu, skoro jest mała to najlepsze będą muszki owocówki czy ziemiórki. Jak masz rybki, to można dokarmiać też suchą karmą dla ryb (oczywiście z umiarem). Niektórzy używają też pyłku pszczelego.
pozdrawiam
pozdrawiam
"Cóż piękniejszego nad niebo, które otacza wszystko co piękne?"
Rośliny owadożerne
Rośliny owadożerne
-
A czy te muszki muszę podawać żywe czy tez nie koniecznie?
Nie musisz niczym dokarmiać, jednakże wtedy co prawda wolniej wtedy rosną. Ja swoje wysiewałem z nasion i niczym nie dokarmiałem. Jednakże, gdy dni zrobiły się ciepłe i upalne to wystawiałem wszystkie w pełne słońce na balkon, gdzie miały możliwość złapania sobie pożywienia i robiły to całkiem skutecznie.
-
A w cześniej pisaliście coś o mleku w proszku o co tam chodziło?
Mogą być martwe ;).
"Cóż piękniejszego nad niebo, które otacza wszystko co piękne?"
Rośliny owadożerne
Rośliny owadożerne
-
na razie to ich nie wystawie bo za zimnokawownik pisze:Nie musisz niczym dokarmiać, jednakże wtedy co prawda wolniej wtedy rosną. Ja swoje wysiewałem z nasion i niczym nie dokarmiałem. Jednakże, gdy dni zrobiły się ciepłe i upalne to wystawiałem wszystkie w pełne słońce na balkon, gdzie miały możliwość złapania sobie pożywienia i robiły to całkiem skutecznie.
No i nikt nie napisał jak dokarmiać rosiczke mlekiem w proszku
Kiedyś czytałem gdzieś w internecie, że po prostu troszkę tego proszku nałożyć na liście...grabik1997 pisze:No i nikt nie napisał jak dokarmiać rosiczke mlekiem w proszku
- Delete
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 maja 2009, o 09:24
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Zwyczajnie bierzesz wykałaczkę/igłę/zapałkę. Moczysz ją i przyklejasz do niej malutką grudkę proszku. Kładziesz to na liść. Nie może być tego za dużo, gdyż może spleśnieć.
Pozdrawiam, Bartek.
Kaktusy... / Doniczkowce
Kaktusy... / Doniczkowce
-
A po jakim czasie rosiczka powinna to strawić (ogólnie ile trawi rosiczka)