Kawon ( arbuz ) - część 2
- persymona
- 200p
- Od: 7 mar 2012, o 15:12
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Kawon ( arbuz ) - część 2
To zależy od odmiany arbuza tak na prawdę ( ja kieruje się informacjami na pudełku). Arbuzy jest dobrze wcześnie wysiać ze względu na to, aby później zdążyły dojrzeć przed jesienią Ale kwiecień również jest bardzo dobrym terminem. Ja sadzę do gruntu większe sadzonki ( a arbuz nie rośnie już tak szybko jak np melon )
lato,lato,lato... echże ty :*
Mój mały raj- ogród Magdy
- Tomek-Warszawa
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 11 lut 2008, o 13:45
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Moje arbuzy w szklarni rosły bardzo szybko i miały długie pędy po 4-5m. Miałem odmianę bingo teraz tez mam bingo i sugar baby. Co do melonów to je wysiewałem w kwietniu do doniczek w domu a na początku maja do szklarni i w połowie lipca już miały dojrzałe owoce to była odmiana oliwin
Tu możesz pomóc poszkodowanym w powodzi - viewtopic.php?t=127991
Otwarcie drzwi i wyjście do ogrodu jest najbardziej ekscytującym wydarzeniem każdego dnia.
Otwarcie drzwi i wyjście do ogrodu jest najbardziej ekscytującym wydarzeniem każdego dnia.
- persymona
- 200p
- Od: 7 mar 2012, o 15:12
Ja mam odmianę sugar baby...moje rosły powoli i jak je wysiewałam w marcu do doniczek to wcale nie były przerośnięte jak wysadzałam je do gruntu i pięknie dojrzały ...mniami i tak też zrobiłam teraz ( zresztą zgodnie z " instrukcją" na pudełku). Nie wiem jak jest z sianiem w kwietniu bo tak nie siałam...pytanie czy owoce zdążą dojrzeć w gruncie...ale to i tak w największym stopniu zależy od pogody
lato,lato,lato... echże ty :*
- Tomek-Warszawa
- Od: 11 lut 2008, o 13:45
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Arbuzy jako tako to nie mają długiego okresu wegetacji tylko wymagają dużo ciepła przez dłuższy okres
Tu możesz pomóc poszkodowanym w powodzi - viewtopic.php?t=127991
- jarson64
- 500p
- Od: 27 cze 2011, o 17:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Dokładnie arbuz to roślina ciepłolubna, im warunki cieplne będą lepsze, tym lepiej będzie rósł. Niestety na klimat nie mamy wpływu.
-
- Od: 25 lut 2010, o 21:44
http://agsyst.wsu.edu/watermelonphotos.html to się może przydać jakby ktoś chciał sobie sprowadzać nasiona zagranicznych odmian.
Witam, czy można hodować arbuzy w jakichś doniczkach lub skrzynkach przez cały czas. Moglibyście przesłać mi swoje zdjęcia hodowli w gruncie. Zasiałem około 100 nasion dwa tygodnie temu i dzisiaj zeszło 70 sztuk.
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 20 mar 2010, o 09:08
Nowa
Witajcie
W tym roku postanowiłam posadzić arbuza Rosario - to będzie mój 1 raz
W ogrodzie mam ziemię gliniastą i jestem ciekawa czy na niej wyrośnie.
Wiem już kiedy siać i kiedy wsadzić do gruntu, że na agrowłókninie i że sadzić około 1mx1m.
Mam pytanko co do nawożenia ziemi przed sadzeniem i po.
Z góry dziękuję
W tym roku postanowiłam posadzić arbuza Rosario - to będzie mój 1 raz
W ogrodzie mam ziemię gliniastą i jestem ciekawa czy na niej wyrośnie.
Wiem już kiedy siać i kiedy wsadzić do gruntu, że na agrowłókninie i że sadzić około 1mx1m.
Mam pytanko co do nawożenia ziemi przed sadzeniem i po.
Z góry dziękuję
dobrze by było, żeby ziemia była nawieziona najlepiej obornikiem bądź kompostem, jeżeli nie nawoziłaś na jesień zeszłego roku, to możesz przed sadzeniem do gruntu, wsypać do dołka trochę obornika, tylko nie za dużo, żeby nie przedobrzyć. W okresie wzrostu, można podlewać różnymi naturalnymi nawozami np: pokrzywicą, skrzypem itp.
Loeb skąd ty bierzesz te zagraniczne odmiany mi udało się wychaczyć odmiany blue ribion ,jubilee,call sweet .all sweet i charleston grey mam ich dużo nasion tak więc jak byś chciał to mógł bym się z tobą wymienić a jak nie chcesz napisz chociaż skąd zamawiasz
-
Różnie, albo dostaję z wymiany albo w prezencie, 2 lata temu kupiłam w sklepiku internetowym z USA. Nie wszystkie sie u nas udadzą, trzeba czytać opisy.
A znasz może nazwe tej strony ja zdaje sobie sprawe z tego że nie wszyskie się udadzą ale będą rosły pod tunelem foliowym i myśle że coś z tego będzie dlatego chce wypróbować jak najwięcej odmian i dowiedzieć się które pasują do naszego klimatu a które nie a w polskich centrach i sklepach internetowych jest tylko kilka odmian dla mnie to za małą lubie próbować nowych odmian jak to mówią kto nie ryzykuje ten nie pije szampana
-
rareseeds.com poszukaj w google. Widzę że celujesz w odmiany bardzo wielkie, w większości późne, szczerze mówiąc ciekawa jestem jak ci to wyjdzie, bo ja założyłam że u mnie sie nie uda i brałam tylko małe.