Bób cz.1

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Bób

Post »

wojtekman pisze:50kg saletrzaku na 20 arów jak myślcie nie zaszkodzi?
W przeliczeniu na hektar to daje 70 kg czystego składnika. Zatem nie przekroczyłeś normy unijnej.
wojtekman pisze:W rzędy dawał plifoske 4
To poważny błąd agrotechniczny. Bób jest rośliną wysoce wrażliwą na zawartość chlorków. Jeżeli już to należało Polifoskę dać na jesień.

http://www.florovit.pl/strona.html?id=323

Pozdrawiam
wojtekman
200p
200p
Od: 26 lut 2012, o 18:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

dziękuję forumowicz :) teraz to będzie nieciekawie, nie pozostaje mi nic innego jak tylko czekać...
konabes
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 10 mar 2012, o 23:02

Post »

Witam wszystkich:)
W tym roku chce po raz pierwszy wysiac bob, ale dla wlasnych konsumenckich celow. Jutro mam zamiar sprawdzic odczyn gleby, aby wiedziec z czym mam do czynienia. Zakupilam po dwa opakowania bobu odmiany: Figaro, Topbob oraz Karmazyn. Powiedzcie mi prosze czy warto je siac ze wzgledu na walory smakowe itp oraz jaki jeszcze bob polecacie do wysiewu. Pozdrawiam
ewa1966
100p
100p
Od: 26 sty 2009, o 13:56

Re: Jak zaprawić ziarenka bobu

Post »

Mam jeszcze pytanie w kwestii ziaren bobu do sadzenia. W sklepie ogrodniczym widziałam nasiona bobu odmiany "Bizon" po 10zł/kg. Natomiast na allegro cena nasion bobu za kilogram wynosi około 20 zł. W czym jest w takim razie różnica?
Pozdrawiam
Bixxx
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 gru 2011, o 07:54

Post »

Pewnie w tym co zwykle: w sklepie ogrodniczym mało kto kupiłby po 20 PLN, bo wie, że gdzie indziej kupi po 10 PLN - w sklepach ogrodniczych takie podstawowe rzeczy (i na kilogramy) kupują raczej ludzie z doświadczeniem, przynajmniej co do cen.

Ludzie na allegro kupują raczej pod wpływem chwili, nie szukając innych możliwości - widać to np. po doniczkach plastykowych do storczyków: 10 PLN i kupują, a te same doniczki są w pierwszej lepszej kwiaciarni osiedlowej - po 2,50 PLN.

Poza tym - niektórzy na allegro najpierw kupią w sklepie, a potem dopiero odsprzedają dalej. Widać to po cenach paczkowanych nasion, które są sprzedawane na allegro.
Zielonym do góry!!!
dorkasz1
500p
500p
Od: 30 sty 2007, o 13:07
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Karmazyn siałam już kiedyś. Nasiona nie są zbyt duże, ale smaczne. Topbob i Figaro są bardzo chwalone, ale w tym roku będę je miała po raz pierwszy. Przeczytaj wątek, powinnaś znaleźć tu informacje od tych, którzy mają większe doświadczenie "bobowe". Ja do tej pory nie za bardzo zwracałam uwagę na odmiany. Po prostu siałam bób :)
Awatar użytkownika
wisia7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 18:14

Post »

Wczesny i dobry jest też Bachus.
Wiesława.
Tu jestem szczęśliwa Część II- aktualna
Ogród z zapachem róż, część I.
wojtekman
200p
200p
Od: 26 lut 2012, o 18:21

Post »

ja też sieje bób Bachus, odmiana wczesna, nasiona bardzo duże, stronki bardzo dobrze się łuska, miałem kiedyś styczność z Winsdorfem białym to wydawało mi się, że ma bardzo twarde strączki choć był zrywany w dobrym czasie.

Pozdrawiam
Wojtek
dorkasz1
500p
500p
Od: 30 sty 2007, o 13:07
Kontakt:

Post »

Moja bobowa rozsada dzisiaj została przesadzona do szklarni. Bardzo ładnie się ukorzeniła, a dzięki codziennej wędrówce do szklarni na dzień, a nocowaniu w garażu, nie była wybiegnięta. Mam nadzieję na nieco wcześniejsze plony. Jutro posieję do gruntu, to będę miała porównanie.
Awatar użytkownika
grosik
200p
200p
Od: 30 sty 2012, o 16:56

Post »

Cieszę się, że tylu tutaj jest wielbicieli bobu. Ja nigdy bobu nie uprawiałam, mało tego - nigdy go też nie jadłam :uszy (aż mi wstyd) ale wczytując sie od kilku tygodni w to forum stwierdziłam, że muszę go mieć (najwyżej rozdam rodzinie) i to bedzie mój pierwszy "bobowy" rok. Kupiłam aż 3 odmiany - tak szczerze mówiąc to przez pomyłkę - zapomniałam że kupiłam wcześniej bo cały czas się wahałam z zakupem i przy każdej sklepowej okazji nabywałam paczuszkę. Dopiero ostatnio przegladając moje skarby zorientowałam się, że mam jego nadwyżki. Odmiany które kupiłam to Jankiel, Windsor biały i Witkiem. Co o nich myślicie? Czy laikowi bobowemu wyjdzie coś z ich uprawy?
Pozdrawiam ciepło, Gosia ;)
Nasze rodzinne eskapady i nie tylko
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 wrz 2010, o 14:43
Kontakt:

Post »

:wit Bób raczej jest prosty w uprawie....poczytaj wątek o nim ,a dowiesz się ,że w odpowiednim momencie uszczykuje się kwaty ,żeby dalej nie rosły i żeby nasiona dojrzewaly....
Asia
ewa1966
100p
100p
Od: 26 sty 2009, o 13:56

Post »

A co jeśli chodzi o sprzedaż bobu? Czy skupują go w punktach skupu? A jeśli tak, to jakie to muszą być ilości i czy trzeba wcześniej zawrzeć jakąś umowę? Czy po prostu przywozi się i sprzedaje bób od ręki? Bardzo proszę o informację :)
pozdrawiam
Bixxx
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 gru 2011, o 07:54

Post »

Lepiej byłoby znaleźć w necie kogoś kto bób skupuje w hurtowych ilościach (firmę, spółdzielnię, zakład przetwórstwa) i spytać u źródła. Wtedy byłyby to najpewniejsze informacje.
Zielonym do góry!!!
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”