Bazylia (Ocimum basilicum) wysiew nasion

Rośliny wieloletnie, trawy, paprocie, lawenda, chryzantemy, piwonie, ...
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Onak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lip 2006, o 17:58
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Udało mi sie ja przezimować, mocno ją uszczykuje, co sprawia, że wypuszcza dużo nowych, młodych pędów. :)
Pozdrawiam! Karina
Na moim balkonie ;:173
Awatar użytkownika
weiner
500p
500p
Od: 18 mar 2008, o 18:12
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

ja musiałem koło stycznia wyrzucić bo strasznie liście gubiła . . . teraz mam już nową :)
volumineux
500p
500p
Od: 8 lut 2008, o 14:15

Post »

Moja bazylia wzeszła kilka dni temuu :D i nie mogę się doczekać konsumpcji
Obrazek
Nie mogłem się powstrzymać, przed dodaniem tego napisu :D
Lulamae
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 10 kwie 2008, o 19:15

Post »

Witajcie,

tak Was podczytywałam, a że jestem w temacie zupełnie początkująca, to Wasze wypowiedzi okazały się bardzo pomocne :) Ale mam jeszcze jedno pytanie ( raczej banalne, ale je zadam :D )- czy do jednej "dziurki" w ziemi wrzucamy po kilka nasionek? Szczypta taka może być? Bo tak właśnie zrobiłam, no i zastanawiam się teraz, czy dobrze :) Nigdy nie sadziłam niczego, poza rzeżuchą, stąd moje banalne pytanie :D

Z góry dziękuję i pozdrawiam :)
filip11
200p
200p
Od: 9 mar 2007, o 17:19
Kontakt:

Post »

Wysiej po prostu po całej szerokości doniczki, gdy wysiejesz mnóstwo nasion konieczne będzie pikowanie, ponieważ bazylia bęzie miała zbyt ciasno i gorzej roślina by rosła. Nie musisz robić żądnych dziurek. Najlepiej rozsyp nasiona i bardzo leciutko przysyb ziemią (bardzo ważne żęby nie były za głęboko). Więc ziemi tylko tyle żeby przykryła nasionka. Swoją bazylię posiałem właśnie w taki sposób rozsypując po powierzchni ok. 10 nasionek. Przy czym wykiełkowały po tygodniu bez zbędnych zabiegów.

Obrazek
Lulamae
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

dzięki za wskazówki :)
Tyle, że ja najpierw zrobiłam, potem zapytałam :D - no i właśnie robiłam "dziurki" (jak na obrazkach na opakowaniu) i wrzucałam po kilka nasionek.

Mam nadzieję, że wzejdzie mimo to :)

Pozdrawiam!
filip11
200p
200p
Od: 9 mar 2007, o 17:19
Kontakt:

Post »

Też wzejdzie :wink:. Lecz bęzie konieczność pikowania lub wyrwania słabszych siewek.
Lulamae
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

To cieszę się :) to bazylia czerwona, strasznie jestem jej ciekawa!

Dziękuję i pozdrawiam!
Awatar użytkownika
weiner
500p
500p

Post »

nom dokładnie, ja raz już pikowałem ale zrobię to drugi raz, trochę mi pomogły wciornastki które zaatakowały mi bazylię - zaatakowane siewki usunąłem ale dalej gęsto więc przepikuję drugi raz
Obrazek
Awatar użytkownika
AlfaXIII
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 5 cze 2006, o 12:31

Post »

No i dołączyłam do hodowców bazylii. Wczoraj wysiałam dwa rodzaje, zwykłą i czerwoną. Po raz pierwszy zdecydowałam się siać sama zioła. Przedtem kupowałam gotowe sadzonki. I jestem bardzo ciekawa co mi urośnie :)
Jeśli zablokowało się - pchaj na siłę. Jeśli się rozleci, to znaczy, że i tak wymagało wymiany.
moje zielone cz.1 i moje zielone cz.2
Santomini
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 2 lut 2008, o 11:09
Kontakt:

Post »

I ja przyłączam się do hodowców bazylii z tą różnicą, że ja mój krzaczek dostałem już gotowy. Jednak jak widzę coś tu nie gra- plamki na liścicach i nie wiem czym są spowodowane. Przelanie? Dodam, że była bardzo przelana... Teraz przesadziłem ją do doniczki, w której jest na zdjęciu.
Obrazek

A tak prezentuje się w całej okazałości
Obrazek

Co poradzic na te plamki?
Awatar użytkownika
weiner
500p
500p

Post »

wyczytałem przed chwilą że bazylia jest podatna na plamy na liściach przy nadmiernej wilgotności, z mojego dośiwadczenia obficie podlewam tylko młode siuewki, gdy roślinka jest w wieku twojej podlewam trochę oszczędnej bo przecież jej ojczyzna jest wybrzeże m. śródziemnomorskiego a tam nie zawsze opady sa obfite ;)
Awatar użytkownika
weiner
500p
500p

Post »

ogólnie ładna jest bazylka, możesz ją troszkę przyciąć to ci się rozkrzewi ładniej ;)
Santomini
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 2 lut 2008, o 11:09
Kontakt:

Post »

Dzięki za odpowiedzi.
Tak własnie myślałem, ze to może byc od wilgoci.
Pozdrawiam gorąco!
Awatar użytkownika
AlfaXIII
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 5 cze 2006, o 12:31

Post »

Moje nasionka siedzą w ziemi 3 tygodnie i ani drgną :( Myślicie, że jeszcze wylezą?
Jeśli zablokowało się - pchaj na siłę. Jeśli się rozleci, to znaczy, że i tak wymagało wymiany.
moje zielone cz.1 i moje zielone cz.2
ODPOWIEDZ

Wróć do „BYLINY, trawy, zioła”