Henryk - moje kaktusy i sukulenty 2
- maryjan13
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 27 cze 2010, o 22:57
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Henryk - moje kaktusy i sukulenty 2
Nie przejmuj się Sylwio.Teraz kupisz sobie takie kaktusy,które kwitną po 4 lub 5 latach po wysiewie.
Ja też mam grusona już kilkanaście lat,ale od niedawna dopiero wiem,kiedy kwitnie.
Ja też mam grusona już kilkanaście lat,ale od niedawna dopiero wiem,kiedy kwitnie.
- mgr_
- Od: 24 paź 2010, o 18:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- ROBERTOBORO
- Od: 13 lis 2008, o 21:39
- Kontakt:
ooo.. , coś dla mnie
-
- 1000p
- Od: 26 sty 2012, o 17:54
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kochani, bardzo dziękuję za podpowiedzi, ale nie wiem skąd brać nasiona, sprawdzałam kilka wątków kaktusowych szukając nasion lub roślin do sprzedaży i nic - może trzeba szukać dalej Henryk nas wygoni za te pogaduchy A jeśli już mowa o właścicielu i organizatorze tego wątku to powiedz, bo nie znam się - moje kaktusy są dziwnie "dorodne" w porównaniu z tymi, które widziałam kwitnące? tzn zbyt zielone, nabrzmiałe - no nie wiem jak to nazwać... mam rację? Po fakcie doczytałam o zraszaniu ich na poczatku wegetacji, ja właśnie swoje po 4o miesięcznym okresie spoczynku podlałam wiem, że są o tym odpowiednie wątki, ale trafiłam na specjalistę i próbuję wykorzystać wiedzę u podstaw, bo w tym natłoku info na FO trudno znaleźć te właściwe, przepraszam za natręctwo choć i tak to robię
- hen_s
- Od: 16 paź 2010, o 15:24
Nic dziwnego że są takie. Po podlaniu rośliny nabierają wody, a przy małej ilości światła i słońca które mamy o tej porze roku wyglądają nienaturalnie. Wiosną czy latem słońce szybko wysusza substrat a i sprawia, że rośliny bardziej skupiają swoje ciernie po to aby delikatny korpus nie został przypalony. A bez słońca... Brodawka od brodawki centymetr...moje kaktusy są dziwnie "dorodne" w porównaniu z tymi, które widziałam kwitnące? tzn zbyt zielone, nabrzmiałe
Troszkę za wcześnie je podlałaś. Teraz poczekaj aż substrat wyschnie i nie podlewaj przynajmniej 3 tygodnie. I zapewniaj roślinom jak najwięcej słońca przez cały sezon!!
Jest mnóstwo firm rozprowadzających nasiona. Jeśli byś należała do PTMK to też nasze Towarzystwo je sprzedaje i to bardzo tanio.nie wiem skąd brać nasiona
Na naszym Forum jest wątek Wspólne zamawianie nasion zza granicy. Wystarczyło się podłączyć...
Teraz już na to za późno, co miało zostać sprowadzone to już jest u zamawiających. Ba, w części już wysiane...
- hen_s
Piękne te pielęgnice i też chyba żyją w Meksyku.
Pozdrawiam Marek
Pozdrawiam Marek
- Akwelan_2009
- Od: 10 sty 2009, o 19:27
Henryku - Ty masz chyba mieszkanie o "gumowych" ścianach, że udaje Ci się wszystkie te wspaniałości pomieścić. Z drugiej strony masz przy czym przyjemnie spędzać czas; latem kwiaty - sukulenty i nie tylko, zimą przy rybkach - wspaniałe hobby i na dodatek o każdej porze roku kolorowo. Rybki faktycznie ładne, a tak urządzonego akwarium, to i w sklepach akwarystycznych niezbyt często spotkać można .
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
- Farel
- Od: 22 lip 2009, o 17:17
Piękne ryba oraz akwarium.
Miejsce swoją drogą, ale jeszcze trzeba mieć na to czas.
Miejsce swoją drogą, ale jeszcze trzeba mieć na to czas.
- bartii9512
- 500p
- Od: 30 mar 2010, o 18:23
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Akwarium Henryku naprawdę piękne Też miałem kiedyś ryby, ale dopadła je jakaś choroba i wszystkie padły... zresztą ja miałem już dość dużo zwierząt, uwielbiam je. Teraz ze względu na brak czasu mam tylko psa
Spoglądnąłem sobie na Parodie z poprzedniej strony i przypomniało mi się że mam jeszcze nasionka Parodia aureispina, leżą już od wiosny 2010
Spoglądnąłem sobie na Parodie z poprzedniej strony i przypomniało mi się że mam jeszcze nasionka Parodia aureispina, leżą już od wiosny 2010
Moje kaktusy | Pozdrawiam, Bartosz.
Heniu, jakiej wielkości jest akwarium do takiej malusiej rybeńki?
- hen_s
Rybek - jest ich kilka.
375 litrów. 150 cm długie, 50 szerokie, 50 wysokie.
375 litrów. 150 cm długie, 50 szerokie, 50 wysokie.
- nolina
- Od: 20 mar 2010, o 21:37
Piękne też miałam akwarium,ale mniejsze i nie takie piękne