Astrophytum
Astrophytum
Ja mam takie pytanie.
Ostatnio wysiałam miź nasion astropphytum. ładnie zaczeły kiełkować ale zaywazyłam ze pojawiły się takie cienkie niteckzi jakby wloski... I nie mam pojęcia co to jest. na pewno nie pleśń. Czy to jest groźne i jak się tego pozbyć?
Oprócz tego w jednym słoju wysiałam 3 rodzaje różne nasion, to tylko na astro pojawiło się coś takiego.
Ostatnio wysiałam miź nasion astropphytum. ładnie zaczeły kiełkować ale zaywazyłam ze pojawiły się takie cienkie niteckzi jakby wloski... I nie mam pojęcia co to jest. na pewno nie pleśń. Czy to jest groźne i jak się tego pozbyć?
Oprócz tego w jednym słoju wysiałam 3 rodzaje różne nasion, to tylko na astro pojawiło się coś takiego.
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Od: 6 sie 2007, o 06:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: Astrophytum wysiew
Fotka by się przydała. Albo pleśń albo młode korzenie (włośniki).
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
korzenie to na pewno nie są plesn chyba raczej też nei ale ja się tak nie znam:) postaram sie zrobić fotke ale nie wiem czy wyjdzie
Kurcze nie widać najlepiej nie mam takiego dobrego aparatu
To są takie długawe cienkie wloski koloru bialy-przezrocyzsty. Dlugosc ok 3-4 cm. I w słoju wysiałam 3 rózne nasiona to te niteckzi pojawiły się tlyko na poletku z astro na pozostałych wszystko wporządku bez mian.
Miałam kiedyś pleśn ale ona całkiem inaczej wygladała

Kurcze nie widać najlepiej nie mam takiego dobrego aparatu
To są takie długawe cienkie wloski koloru bialy-przezrocyzsty. Dlugosc ok 3-4 cm. I w słoju wysiałam 3 rózne nasiona to te niteckzi pojawiły się tlyko na poletku z astro na pozostałych wszystko wporządku bez mian.
Miałam kiedyś pleśn ale ona całkiem inaczej wygladała

Hej
Dawno mnie z Wami tutaj nie było:) Postaram się nadrobic straty 
Mam pewien problem z siewkami astrophytum. Nie chciałam zakładać nowego tematu, żeby nie zaśmiecać forum dlatego piszę tutaj. Siewki astro wysiewałam w tamtym roku, na początku ładnie rosły. Rosną w czystym żwirze. A teraz niektore z nich mi padły. I teraz też zauważyłam dwie siewki, które mają u podstawy takie pomarańczowe plamki i robią się takie miękkie, a potem padają. Co to może być? Może jakaś bakteria?

Mam pewien problem z siewkami astrophytum. Nie chciałam zakładać nowego tematu, żeby nie zaśmiecać forum dlatego piszę tutaj. Siewki astro wysiewałam w tamtym roku, na początku ładnie rosły. Rosną w czystym żwirze. A teraz niektore z nich mi padły. I teraz też zauważyłam dwie siewki, które mają u podstawy takie pomarańczowe plamki i robią się takie miękkie, a potem padają. Co to może być? Może jakaś bakteria?

- blabla
- -Moderator Forum-.
- Kontakt:
Roślinki pewnie mają za chłodno i zbyt mało światła (rozproszonego) i gniją zamiast rosnąć. Pogoda jest w tym roku paskudna i takie efekty. Spryskiwać wodą z dodatkiem Previcuru. Powinno pomóc.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
ok, dzięki 
Faktycznie, aż większość kaktusów tak jakoś gorzej rośnie...

Faktycznie, aż większość kaktusów tak jakoś gorzej rośnie...
Astrophytum myriostigma - biskupia czapka
Od razu zacznę, że jeżeli jest już taki wątek to proszę albo o przeniesienie albo o usuniecie tego wątku. Szukałam w wyszukiwarce na forum pod tymi samymi nazwami, ale nic mi nie wyskoczyło.
Niedawno kupiłam sobie takiego kaktusa i mam pytanie, bo niby w naturalnym środowisku czapka biskupia rośnie nawet do 60 cm. Czy w naszych domowych warunkach też osiąga takie rozmiary?
Niedawno kupiłam sobie takiego kaktusa i mam pytanie, bo niby w naturalnym środowisku czapka biskupia rośnie nawet do 60 cm. Czy w naszych domowych warunkach też osiąga takie rozmiary?
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Kontakt:
Re: ASTROPHYTUM MYRIOSTIGMA - Biskupia czapka
Po kilkudziesięciu latach uprawy takie rozmiary są możliwe.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
- mgr_
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 24 paź 2010, o 18:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Astrophytum myriostigma - biskupia czapka
Te 60 cm dotyczy raczej wysokości niż średnicy rośliny. Astrofyta do pewnego momentu rosną kuliście, a przy osiągnieciu średnicy 20-30 cm rosną już tylko w górę i robią się kolumnowe. Oczywiście tak jak napisał Tomek ma to miejsce po kilkudziesięciu latach.
Mi właśnie chodzi o wysokość. To naprawdę dość sporo te 60 cm.
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Kontakt:
Jest odmiana tego gatunku A.myriostigma v.columnare. Pęd jest węższy i mocniej rośnie w górę. O ile mnie pamięć nie myli to najwyższe egzemplarze jakie widziałem miały ok. 40-50cm wysokości przy ~10cm średnicy.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
- Spy
- Od: 25 lip 2009, o 15:47
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
A na co komu wieżowiec, taki jest wystarczająco piękny 

Pozdrawiam. Krzysztof.
/Pustynni Strażnicy/
/Pustynni Strażnicy/
A choćby dlatego, że duże kaktusy robią na ludziach ogromne wrażenia.
Ale ejacek masz naprawdę bardzo ładną to czapkę biskupią. Moje gratulacje. Piękne kwiaty 

-
- Od: 11 kwie 2010, o 10:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Też ma takiego kaktusa ,ale wolałbym aby rósł tylko do 15cm.,bo lubię kaktusy małe ,ale z dużymy kwiatuszkami
poz.Leszek

poz.Leszek
poz.Leszek
Kaktusy Leszka2
Kaktusy Leszka2