Liliowce -Hemerocallis cz.10
- Miiriam
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 maja 2007, o 00:17
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Liliowce -Hemerocallis cz.10
No - rzeczywiście bogactwo odcieni ...
I już mam swoich faworytów ...
Dziękuję Ci , Grażynko
I już mam swoich faworytów ...
Dziękuję Ci , Grażynko
- Miiriam
Czyli jest nas więcej .. a ja jestem początkującaśnieżka pisze:Miiriam, tade k- ,,czarne'' to moje największe odchylenie- aktualnie posiadanych 69 odmian i to jeszcze nie koniec.
A jakie masz "czarne " pełne ?
Zamarzyła mi się taka rabata:
" Czarne róże " + czarne liliowce ... rozjaśnione margerytkami i no własnie - czym jeszcze ?
Jak skomponować dobrze taką rabatę ... W sumie mam jeszcze trochę czasu - bo to pomysł chyba na jesień lub przyszła wiosnę .... ale chciałabym wiedzieć czy to dobre zestawienie ?
- kogra
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 maja 2007, o 18:02
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ja bym radziła białą gipsówkę, biały krwawnik / lubią go róże i odgania mszyce / i białą ostróżkę.
A może białe liliowce ?
A może białe liliowce ?
Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki
- Miiriam
oo.. gipsówka - podoba mi się ten pomysł.
Krwawniki lubię średnio - ale skoro ma być pożyteczny to ok
O ostróżce nie pomyślałam .. ale zastanawiałam się nad tawułką ?
Podpatrzę u Ciebie , Grażynko ... nową rabatkę
Krwawniki lubię średnio - ale skoro ma być pożyteczny to ok
O ostróżce nie pomyślałam .. ale zastanawiałam się nad tawułką ?
Podpatrzę u Ciebie , Grażynko ... nową rabatkę
-
- 200p
- Od: 2 sie 2010, o 16:47
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
wow, śnieżko Jestem pod wrażeniem
ja już też nauczyłam się każdy liliowiec zapisywać w komputerze i w zeszycie robić szkic nasadzeń - żeby odmiany pamiętać
Niestety mam to tylko przy liliowcach
No, może magnolie jeszcze mogę wymienić, ale nic poza tym.
ja już też nauczyłam się każdy liliowiec zapisywać w komputerze i w zeszycie robić szkic nasadzeń - żeby odmiany pamiętać
Niestety mam to tylko przy liliowcach
No, może magnolie jeszcze mogę wymienić, ale nic poza tym.
- Miiriam
Dziękuję
Voodoo i Ezekiel to moje liliowcowe miłości od "pierwszego wejrzenia " Naight Embers też - ale on powoli zmierza w moją stronę
Voodoo - widziałam przed chwilą w Lilypolu - ale ngdy tam nie kupowałam .. warto ?
A Ezekiela - nie namierzyłam jeszcze
Voodoo i Ezekiel to moje liliowcowe miłości od "pierwszego wejrzenia " Naight Embers też - ale on powoli zmierza w moją stronę
Voodoo - widziałam przed chwilą w Lilypolu - ale ngdy tam nie kupowałam .. warto ?
A Ezekiela - nie namierzyłam jeszcze
- śnieżka
- Od: 2 wrz 2007, o 12:53
Swoje liliowce mam z innych źródeł. Dopiero w tym roku skusiłam się na zakupy w Lilpolu i przyznam się, że do poprawności odmian podchodzę sceptycznie- zobaczymy jak zakwitną i co z tego wyjdzie.
Co do komponowania zbyt wielu gatunków o czarnych kwiatach, to mocno bym się zastanowiła. Ja już mam taki eksperyment za sobą i uważam, że nie był udany. Teraz ciemne kwiaty łączę z jasnymi, np. z różowymi. Jeżówki są niezłe do takich zestawień- ja mam czarne liliowce z białą jeżówką
Co do komponowania zbyt wielu gatunków o czarnych kwiatach, to mocno bym się zastanowiła. Ja już mam taki eksperyment za sobą i uważam, że nie był udany. Teraz ciemne kwiaty łączę z jasnymi, np. z różowymi. Jeżówki są niezłe do takich zestawień- ja mam czarne liliowce z białą jeżówką
-
- 200p
- Od: 2 sie 2010, o 16:47
zastanawiałam się nad połączeniem z jeżówką Chyba się skuszę na takie.
- śnieżka
- Od: 2 wrz 2007, o 12:53
Ismenko- dziękuję za miłe słowa, ale Ty wiesz, że ja wprost uwielbiam Twoje lliowce- dla mnie one wszystkie są przepiękne. Ten zestaw różnych pomarańczów jest przeuroczy.
Penelopa- Jeżówki są w kompozycjach bardzo wdzięczne. Mam w kompozycjach i różowe i białe- długo kwitną, nie wylegają-nadają lekkości w górnych piętrach- myślę, że warto. Moje zestawienie jest z minionej wiosny- więc efekt jeszcze skromny- w tym sezonie liczę na pełniejszy efekt.
A oto kilka przykładów zestawień liliowców z innymi roślinami.
1.Z kocimiętką- całkiem niezły efekt- kwestia doboru kolorów liliowca. Myślę, że z szałwią niebieską też byłoby ciekawie
2.Z gipsówką- chyba najmniej udane- zbyt duża różnica wielkości- gipsówka lubi się wykładać, może przykryć liliowce.
3.Z różą- inaczej, ale czy lepiej- kwestia upodobań.
Penelopa- Jeżówki są w kompozycjach bardzo wdzięczne. Mam w kompozycjach i różowe i białe- długo kwitną, nie wylegają-nadają lekkości w górnych piętrach- myślę, że warto. Moje zestawienie jest z minionej wiosny- więc efekt jeszcze skromny- w tym sezonie liczę na pełniejszy efekt.
A oto kilka przykładów zestawień liliowców z innymi roślinami.
1.Z kocimiętką- całkiem niezły efekt- kwestia doboru kolorów liliowca. Myślę, że z szałwią niebieską też byłoby ciekawie
2.Z gipsówką- chyba najmniej udane- zbyt duża różnica wielkości- gipsówka lubi się wykładać, może przykryć liliowce.
3.Z różą- inaczej, ale czy lepiej- kwestia upodobań.